Aragonès insta Junts i comuns a compartir Govern: «No podem perdre ni un segon»

El líder d'ERC planteja que Laura Borràs, Jéssica Albiach i Dolors Sabater formin part del futur executiu a través d'un "full de ruta compartit" de referèndum i amnistia

Pere Aragonès, vicepresident i candidat d'ERC a les eleccions.
Pere Aragonès, vicepresident i candidat d'ERC a les eleccions. | Adrià Costa
16 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:51h
Pere Aragonès, dos dies després de convertir-se en el candidat independentista més votat a les eleccions del 14-F i a les portes d'arrencar la negociació per la investidura, ha instat Junts i els comuns a compartir Govern malgrat els vetos creuats existents entre les dues formacions. "No podem perdre ni un segon", ha remarcat Aragonès, que ha posat com a exemple l'acord pressupostari de l'any passat signat entre l'executiu i els comuns quan Quim Torra, de Junts, era president de la Generalitat. "Si allò va ser possible, això també ho ha de ser. No podem perdre ni un segon", ha manifestat. "Jo els vull dins del Govern, als comuns. Encara que numèricament no sigui imprescindible, els vull a dins", ha reiterat en una entrevista al programa Els Matins de TV3.

Aragonès ha considerat "important" que hi hagi un "full de ruta compartit". "A mida que ha anat passant el temps, el referèndum és la idea central, i l'amnistia també", ha remarcat el candidat d'ERC, que ha posat de manifest que els comuns estan d'acord amb la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. "Asseiem-nos a parlar. Davant d'aquesta exigència que fem a l'Estat, no sobren aliats. Com més en tinguem, millor. No ens podem permetre el luxe de prescindir [dels comuns]", ha assenyalat, també en referència a Madrid i a l'estratègia de diàleg empresa pels republicans.

Pel que fa a la taula de negociació, que només s'ha reunit una vegada -va ser el 26 de febrer, abans de la pandèmia, a Madrid-, l'exconseller Raül Romeva ha apuntat en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio que ha de ser una de les prioritats del Govern. "ERC continua asseguda a la taula. Si algú no vol ser-hi i s'aixeca, que ho expliqui", ha ressaltat. Jordi Sànchez, secretari general de Junts, ha indicat que els republicans haurien de ser fidels a l'aliança independentista en el seu rol al Congrés.

Lideratges dins del Govern

Aragonès ha instat Junts a "treballar" per un acord que superi les "dificultats" de l'última legislatura. "El Govern ha de ser fort. Necessitem que els lideratges de les forces polítiques estiguin dins l'executiu", ha apuntat en referència a Laura Borràs (Junts), Jéssica Albiach (comuns) i Dolors Sabater (CUP). Primer ha defensat pactar el programa, després les polítiques concretes -amb reconstrucció, autodeterminació i amnistia al centre- i, un cop tancat això, el disseny concret de noms i estructura. "Hem de situar els lideratges de cada espai dins dels mecanismes de decisió del Govern", ha remarcat.

Preguntat sobre si Borràs ha de ser vicepresidenta, s'ha mostrat convençut que hi haurà un "acord". L'esquema de conselleries, ha indicat, s'ha d'adaptar al "context" d'ara, i ha tornat a plantejar que se'n creïn dues de noves: Acció pel Clima i Igualtat i Feminismes. El que sí que ha descartat ha estat la formació d'un tripartit amb el PSC i els comuns, perquè s'ha compromès a que no hi hagi cap acord de governabilitat amb els de Salvador Illa, vencedor de les eleccions en vots.

"La meva proposta és aquesta i, a partir d'aquí, comencem a parlar. Sempre és millor que es pugui compartir Govern, tot i que ERC, arribat el cas, està preparada per governar en solitari. El missatge ha estat clar: som els qui tenim capacitat de liderar aliances, i s'ha de sumar més gent. La diversitat del país s'ha d'integrar dins del Govern", ha ressaltat el dirigent independentista, que ha demanat posar "bones bases" amb la CUP, que té un fort debat intern sobre si entrar o no a l'executiu. Aragonès, en tot cas, els prefereix tenir a dins que no només com a aliats parlamentaris. "No tinc cap problema en tenir consellers de la CUP, ja ho vaig dir en campanya", ha remarcat.

"El missatge d'aquestes eleccions és que hi ha més escons i més percentatge de vot independentista que mai", ha destacat Aragonès, que ha justificat arrencar les converses amb la CUP perquè és la formació republicana i d'esquerres que més ha crescut. "Volem començar per ells, si no és avui serà demà. Ho estan parlant els equips negociadors. No és fàcil, s'ha de posar d'acord molta gent", ha apuntat el vicepresident en funcions de president, "convençut" que la "majoria àmplia" a favor de l'autodeterminació i l'amnistia s'acabarà materialitzant camí del 12 de març, quan es constitueix el Parlament. La investidura podria ser el 26 de març.

Preguntat sobre la detenció del raper lleidatà Pablo Hasél per part dels Mossos d'Esquadra seguint ordres de l'Audiència Nacional, Aragonès ha indicat que el cos català ha actuat com a "policia judicial". "Hi ha la necessitat de passar pàgina d'un Estat que manté com a delicte cantar cançons", ha assenyalat el cap de files d'ERC.