El PNB fa costat al PDECat en la recta final: «És un actor necessari i entrarà al Parlament»

Chacón rep el suport d'Aitor Esteban, portaveu dels nacionalistes bascos a Madrid, i es presenta com a garantia que el procés virarà cap al centre

Àngels Chacón, candidata del PDECat a les eleccions.
Àngels Chacón, candidata del PDECat a les eleccions. | PDECat
12 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:01h
Des que va trencar amb Junts, el PDECat s'ha emmirallat de forma desacomplexada en el PNB. No només per l'aposta gradualista cap a la plena sobirania -amb la gestió del mentrestant al centre-, sinó també per la influència al Congrés dels Diputats, on els quatre diputats postconvergents han entrat a formar part de la majoria variable de Pedro Sánchez. Si al principi de la campanya van rebre el suport d'Andoni Ortuzar, màxim dirigent del PNB, en l'últim dia ha estat Aitor Esteban, portaveu parlamentari dels nacionalistes bascos a Madrid, qui ha participat en un acte al costat de la candidata Àngels Chacón. Esteban ha indicat que el PDECat és un actor "necessari" i ha donat per fet que entrarà al Parlament, tal com pronostiquen les enquestes internes del partit.

Chacón, de fet, ha indicat que també hi poden haver electors de Junts que tinguin intenció de fer virar el procés cap al centre i que no depengui tant de la CUP, convertit en antagonista durant tota la campanya. Els números que tenen a les mans els estrategs de la formació és que un de cada cinc votants de Carles Puigdemont a les eleccions del 21-D del 2017 poden tenir dubtes entre Junts i el PDECat, de manera que la candidata ha buscat de forma constant el cos a cos amb Laura Borràs. En els últims dies, la formació de Puigdemont ha intensificat les crides al vot útil i insisteix que no hi ha cap vot independentista que es pugui quedar fora del Parlament, una manera implícita de dirigir-se als votants postconvergents que encara estan indecisos.

Esteban no ha volgut referir-se explícitament a l'estratègia de Junts -basada en culminar el mandat de l'1-O en base a "activar" i "defensar" la declaració d'independència en paral·lel a la negociació d'un referèndum acordat i de l'amnistia-, però sí que ha indicat que cal anar amb compte amb les "promeses". "Em vaig afiliar al PNB perquè soc independentista, però no ho he de dir cada dia", ha ressaltat el portaveu al Congrés, que ha volgut posar l'accent en la gestió del dia a dia. Chacón ha manllevat una expressió del PNB i ha assegurat que, tot i que l'objectiu és la plena sobirania, la idea ara és "dependre cada vegada menys d'Espanya" a les institucions.