La Moncloa refreda la despenalització de les injúries a la corona pel cas Hasél

Montero emmarca la revisió dels delictes d'opinió en la futura reforma del codi penal

09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:41h
Pablo Hasél, al davant dels jutjats de Lleida
Pablo Hasél, al davant dels jutjats de Lleida | ACN
La imminent entrada en presó del raper Pablo Hasél per lletres de les seves cançons no serà l'esperó per una acceleració de la despenalització dels delictes d'opinió. Així ho ha aclarit aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que ha afirmat que aquesta revisió de les penes vinculades als "excessos" en la llibertat d'expressió s'inclourà previsiblement en la futura reforma del codi penal.

La ministra portaveu ha defensat la postura del govern espanyol que els "excessos verbals" incorporats en "expressions artístiques" han de quedar "al marge del càstig penal" i que, a parer seu, la societat espanyola ha assistit "atònita" al desenllaç del cas Hasél, a qui no ha mencionat de forma explícita.

Ara correspon als ministeris de Justícia i Interior suprimir les penes de presó en casos com el del cantant, condemnat per enaltiment del terrorisme per frases crítiques amb Joan Carles I en algunes de les seves cançons. A preguntes dels periodistes, Montero ha refredat la possibilitat de derogar també la llei mordassa.

El PSOE va anunciar aquest dilluns al vespre la reforma que evitaria casos com el del raper, després que Unides Podem informés d'una proposició de llei per eliminar delictes com els d'injúries a la corona i les institucions de l'Estat, enaltiment del terrorisme i delicte contra els sentiments religiosos.

La proposta de Podem, registrada aquest dimarts al Congrés per Jaume Asens i Enrique Santiago, considera la llei mordassa com "una forma silenciosa i discreta de dissuadir de l'exercici del dret fonamental a la manifestació".
 
En concret, la proposició alerta que hi ha articles del codi penal que criminalitzen fets com ara "enviar missatges a través de les xarxes socials, cantar rap, utilitzar la imatge d'un Crist i publicar-la a les xarxes socials, manifestar-se mitjançant una performance a tall de processó reclamant la igualtat de la dona a la societat, criticar el Rei o silenciar l'himne nacional mitjançant xiulits en un estadi de futbol en presència dels reis".