ERC crida a convertir el «sacrifici» de la repressió en una victòria davant del PSC

"No ens deixeu sols", ha proclamat Junqueras de la mà d'Arnaldo Otegi, mentre que Rovira ha carregat contra la "corrupció" i la "màgia" que perpetua Junts

Pere Aragonès, al míting d'ERC, marcat per la presència de Junqueras i Otegi
Pere Aragonès, al míting d'ERC, marcat per la presència de Junqueras i Otegi | ACN
07 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:58h
Una recta final de campanya taquicàrdica. Amb l'imponderable de la participació sobre la taula i amb un triple empat tècnic al podi, a ERC tenen ben comptades quantes hores tenen per davant per fer un sprint i desfer al seu favor el triple empat que pronostiquen les enquestes: 168. Des de Girona i esperonats per Arnaldo Otegi, han fet un desplegament de tota la seva artilleria en el míting central de campanya per demanar que la repressió no quedi impune el pròxim 14 de febrer. Que el "sacrifici" de la presó i de l'exili prenguin sentit en forma d'una victòria contundent amb segell d'esquerres i republicà enfront un PSC que, avisen, no s'estarà d'intentar conquerir la Generalitat amb els vots de Vox.

Junqueras s'ha enfilat a l'escenari quasi donant per fet que aquest seria el darrer acte en què podria participar abans que la Fiscalia recorri el tercer grau. Ha advertit que era conscient que podia ser el seu últim míting en aquesta campanya. En un discurs que ha apel·lat a l'emoció, ha demanat el vot des de la seva condició d'estar pres per haver estat disposat a donar fins i tot la seva llibertat per l'objectiu d'aconseguir la República. "No ens deixeu sols", ha proclamat. En la memòria recent: la nit del 21 de desembre del 2017, quan des de la cel·la d'Estremera va veure fer-se a miques una victòria que les enquestes havien vaticinat i que ERC va creure que seria possible per, després, acabar quedant en tercera posició.

Si Junqueras ha apel·lat a l'emoció, la secretària general del partit, Marta Rovira, ha fet un discurs sustentat en l'argumentació racional. Ha presentat la proposta d'ERC com a "honesta" perquè parteix de l'anàlisi de què va passar l'octubre del 2017 per corregir els errors en comptes de quedar-se "encallats". Tota una reflexió adreçada a les proclames que fa Junts de reactivar la declaració d'independència. De fet, la número dos del partit encara ha anat més enllà quan ha advertit que si la proposta del seu partit és "creïble" és precisament perquè fuig de la "màgia" i de les "dreceres". El missatge adreçat als seus rivals és que no n'hi ha prou amb proclamar desitjos, sinó en poder-los fer possibles.  


La lectura dels republicans és que només una aliança que transcendeixi el propi independentisme com la que es va exhibir l'1-O i el 3-O amb l'objectiu de defensar "la democràcia" pot sevir per avançar després de tres anys de conflicte enquistat. Per això cal, ha dit Rovira, sortir de l'espiral dels retrets i d'estratègies que tenen només per objectiu retenir "el poder" encara que sigui a costa d'entorpir l'objectiu de la independència. "Mantenir el pacte de la Diputació és perpetuar la corrupció des de les institucions", ha deixat anar. Tot un torpede a la línia de flotació dels de Laura Borràs, incòmoda amb una aliança que manté de presidenta a la tercera institució del país una alcaldessa, Núria Marín, imputada en un presumpte cas de corrupció.

"Quan les aranyes teixeixen juntes, poden immobilitzar un lleó", ha recordat Otegi, que ha presentat el 14-F com un episodi contra els mateixos que van sustentar la dictadura franquista i van assassinar Companys. Com fa ERC des del principi de la campanya, ha advertit que els socialistes "no s'ho pensaran" en sumar els suports de l'extrema dreta si això els permet arribar a la Generalitat. Com a exemple ha posat els acords dels socialistes amb el PP i UPN al País Basc i a Navarra. La líder del BNG, Ana Pontón, ha remat en el mateix sentit a l'hora de demanar que d'aquí una setmana el "centralisme" d'Espanya encaixi una derrota per la victòria "contundent" del sobiranisme català.

"O Pere Aragonès o Salvador Illa i Vox"

L'empat tècnic que pronostica les enquestes és a tres, ERC, PSC i Junts frec a frec. Però els republicans s'esmercen en consolidar que aquestes eleccions són cosa de dos: o Salvador Illa o Pere Aragonès. L'aspirant a la presidència de la Generalitat ha recriminat al candidat socialista la seva "deserció" en el pitjor moment de la pandèmia per càlculs electorals, però també el seu silenci cada vegada que li pregunten si està disposat a ser president amb els vots de Vox. "ERC no deserta, ERC planta cara. Ells només guanyen si nosaltres no hi anem", ha advertit. 

Dolors Bassa: "Que aquells que siguin de dretes votin a Junts"

Diàfana ha estat l'exconsellera Dolors Bassa quan ha demanat que cap vot sobiranista es quedi a casa, des d'aquells que són partidaris d'ERC a aquells que ho són de formacions com Junts, la CUP i els comuns. "Que aquells que siguin de dretes votin a Junts", ha deixat caure. Ho ha fet en un to propositiu, però sense ser aliena que l'eix ideològic és un dels talons d'Aquil·les que consideren que han de destacar dels seus rivals enfront la reconstrucció "republicana i d'esquerres" que presenten com a antídot per combatre la crisi. 

Junqueras ha reivindicat la victòria d'ERC és una qüestió de "necessitat". De la ciutadania, del partit i també seva. Una qüestió pràcticament de justícia, motiu pel qual ha considerat que, més enllà del prec, la seva proclama per votar ERC és una "exigència". Pel preu que ha pagat el partit al llarg de la seva història i el preu que continua pagant ara: "No ens hem rendit mai, hem donat la cara per aquest país sempre".