Calvo respon a Junqueras i minimitza l'amenaça del feixisme: «La nostra democràcia ho resisteix tot»

Illa promet una llei per millorar la localització de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme

Salvador Illa, en l'acte electoral de memòria democràtica
Salvador Illa, en l'acte electoral de memòria democràtica | ND
05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:13h
El PSC s'ha centrat a rivalitzar amb ERC aquest divendres, coincidint amb l'equador de la campanya. El candidat socialista el 14-F, Salvador Illa, ha tornat a comptar amb el suport d'excompanys del govern espanyol. Avui ha estat el torn de la vicepresidenta, Carmen Calvo. Al matí ha acusat l'independentisme de prioritzar el procés per davant de la lluita contra la violència masclista. A la tarda, ha respost el president d'ERC, Oriol Junqueras: "La nostra democràcia ho resisteix tot", ha dit.

Calvo ha rebatut així les afirmacions de Junqueras aquest dijous, en què va cridar a aglutinar el vot en ERC per aturar el feixisme. "Estem en una democràcia que només cal apuntalar", ha defensat la vicepresidenta del govern espanyol. Des del PSC apunten que la ministra no ha minimitzat l'amenaça del feixisme sinó que ha respost les paraules de Junqueras assegurant que el PSC estaria disposat a acceptar els vots de Vox per ser investit president. 

En la seva intervenció, Illa ha alertat dels perills que suposa la divisió de la societat i ha assegurat que en la darrera dècada a Catalunya s'ha posat "en perill" la unitat social. "Estic aquí per tancar la crisi de convivència a Catalunya i treballar pel retrobament", ha dit.

Illa ha fet una defensa de la memòria històrica, qualificant-la com a "valor fonamental" de la democràcia. El candidat del PSC s'ha compromès a promoure una llei catalana de memòria que millori la nomativa actual de localització i identificació de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme, molt criticada per les entitats. 

Illa també ha fet una defensa del diàleg. "Parlaré de tot i amb tothom", ha dit, alhora que ha defensat que "dialogar no és cedir".

A més d'Illa i Calvo en l'acte d'aquest divendres també ha intervingut el número 5 de la llista del PSC, Ferran Pedret, que ha centrat el seu discurs a rivalitzar amb ERC i JxCat. "ERC ha investit un president admirador del pistolerisme nacionalista que matava obrers i sindicalistes els anys 30", ha dit en referència a Quim Torra.

Pedret també ha criticat que el candidat dels republicans no hagi descartat la possibilitat d'investir presidenta Laura Borràs, a qui ha qualificat com a membre d'una formació política "reaccionària i ultranacionalista".