Pere Barrios serà el candidat independentista a presidir Pimec

L'empresari té el suport d'Eines de País i ha demanat a la direcció de la patronal de les pimes que la data de les eleccions -23 de febrer- es posposi per facilitar un procés en condicions

Pere Barrios, candidat a presidir Pimec.
Pere Barrios, candidat a presidir Pimec. | Pimec
04 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:46h
L'empresari Pere Barrios serà candidat a la presidència de Pimec al capdavant d'una llista independentista que té el suport d'Eines de País en les eleccions -convocades a corre-cuita- que tindran lloc el 23 de febrer proper. Així ho ha anunciat Barrios en una roda de premsa aquest migdia. Barrios està vinculat a la petita i mitjana empresa i va ser president de Pimec al Vallès Oriental. 

Barrios ha defensat "un canvi de tarannà" a Pimec, una entitat que ha explicat que coneix bé. Ha desvinculat la seva candidatura de les tensions entre la patronal i la Cambra. Ha anunciat que demanaran que s'ajornin les eleccions un temps perquè consideren que no és correcte precipitar un procés com aquest, cosa que no ha de ser un problema, ha dit, "després de tants anys exercint Josep González la presidència". També ha demanat que es pugui exercir el vot de manera electrònica. Ha propugnat que Pimec acabi sent "l'única patronal de Catalunya".

L'aspirant a Pimec ha tingut paraules amables amb qui serà el seu contrincant, Antoni Cañete, de qui ha afirmat que ha estat un bon secretari general, però que Pimec ha de ser presidida per un perfil d'empresari. Barrios s'ha posat com a exemple d'un perfil d'empresari: presideix Rècam Laser, una marca que dona feina a uns 400 treballadors.   


Pere Barrios, que és vicepresident segon de la Cambra de Comerç, ha assegurat que la seva candidatura -que s'està tancant- és "independent" de tota entitat, però sí que ha reconegut que té el suport d'Eines de País, la plataforma sobiranista vinculada a l'ANC. Sobre el component independentista de la seva opció, Barrios ha afirmat que és un fet que hi ha una majoria independentista dins dels sectors empresarials.

"Manca d'ètica democràtica"

Barrios ha donat bastantes claus de la seva idea del que ha de ser Pimec. Ha considerat una mostra de "manca d'ètica democràtica" que s'hagin convocat les eleccions amb aquestes presses. Però de seguida ha afegit que "ho disculpem" perquè respon a la "poca pràctica", en relació a la inexistència fins ara de candidatures alternatives que hagin generat eleccions disputades a l'entitat.

El candidat ha assegurat que "és de Pimec" i que "venim a fer de Pimec millor", parlant d'un "canvi radicalment de tarannà". Ha mostrat la seva voluntat que Pimec esdevingui l'única patronal catalana, ja que aplega el 98% dels empresaris, ja que, segons ell, Foment del Treball només representa una petita minoria que no arriba al 2%. En aquest sentit, ha qüestionat el 50% de representativitat que vana cordar Pimec i Foment. 
 
Josep González va anunciar dimarts la seva dimissió i l'obertura d'un procés electoral, al qual Eines de País va anunciar que es presentaria. Antoni Cañete, actual secretari general de l'entitat, serà el candidat amb el suport de González. Ara, comença la cursa per aconseguir els 100 avals necessaris per formalitzar la candidatura. Un objectiu que s'ha d'assolir en un temps rècord, ja que el termini per presentar candidatures conclou el 12 de febrer proper.

La decisió de l'executiva de Pimec d'accelerar el procés de successió de Josep González al capdavant de l'entitat ha obert la capsa dels trons entre diversos sectors empresarials. La sortida de González no és una sorpresa, però sí que ho ha estat el moment elegit, just enmig de la campanya de les eleccions del 14-F, i amb molt poc marge per a qualsevol candidatura alternativa perquè pugui configurar i presentar un equip i fer campanya. 

Des del moment en què es va fer pública la convocatòria electoral, dimarts a la nit, es van produir moviments en sectors de l'independentisme civil. En l'entorn de la plataforma Eines de País, vinculada a l'ANC, que va teixir la candidatura triomfadora de Joan Canadell a la Cambra de Comerç el 2019, hi havia irritació per una convocatòria que consideren precipitada per pur interès electoral. Immediatament de saber-se la convocatòria electoral, ja van anunciar que es postularien.