Puigdemont condiciona la investidura d'Aragonès a l'assumpció del programa independentista de Junts

L'expresident sosté que el candidat d'ERC hauria d'assumir el full de ruta "de mínims" en clau de procés, revela que va parlar fa dos dies amb Junqueras i defineix l'amnistia com un "unicorn"

Carles Puigdemont, durant un míting de campanya.
Carles Puigdemont, durant un míting de campanya. | Junts per Catalunya
04 de febrer del 2021
Actualitzat a les 18:55h
Què hauria de passar perquè Junts investís Pere Aragonès com a president en cas que el candidat d'ERC sigui el més votat? "Tenim disposició de fer president al [representant de] la força majoritària independentista en un programa que coincideixi amb el programa de mínims que nosaltres plantegem, naturalment", ha respost aquest dijous Carles Puigdemont, cap de llista simbòlic de la formació i expresident de la Generalitat. "Que no en tingui cap dubte ningú. Com més àmplia sigui la majoria, millor", ha indicat. Sobre la hipotètica negociació, ha apuntat que "dependrà" de si el programa de Govern que plantegés ERC s'assembla "com un ou a una castanya" al de Junts. "Crec que no passarà. Hem de treballar perquè qui lideri el Parlament tingui el suport de l'altre", ha apuntat. Fa dos dies, ha revelat, va parlar amb Oriol Junqueras.

"Vam fer un referèndum que ens habilita a ser una República independent, i això és vàlid. Cap decisió del Parlament  l'ha invalidat. El que diem és que s'han de desplegar els efectes, i per això calen unes condicions", ha assenyalat, en referència a si l'independentisme supera el 50% dels vots el 14-F. Per "desplegar" els efectes de la DUI del 2017, s'ha de saber quin suport tenen els partits i com es pot configurar la unitat. "S'ha constatat que el camí del diàleg i l'acord amb el govern espanyol no és transitable", ha ressaltat Puigdemont, que en aquesta campanya està centrant els atacs en ERC pel fet de tenir una actitud "ingènua" envers Pedro Sánchez.

"Ara ens fa falta recórrer el que no vam recórrer. Per això cal incrementar el suport, fer les preparacions necessàries per aguantar la posició i constatar, una vegada més, si l'Estat canvia i si resol un problema polític des d'una solució política", ha remarcat l'expresident, que ha indicat que sigui quin sigui el resultat l'independentisme el "respectarà". Si hi ha majoria independentista sense el 50% dels vots, Puigdemont ha apuntat que el procés estarà "legitimat" per avançar "etapes". "Tots aquells oracles que vaticinen que perdem gas hauran de revisar les seves tesis", ha insistit.

Pel que fa a l'amnistia, l'eurodiputat de Junts ha assegurat que no se'n fa "il·usions". "Els grups polítics espanyols ja han dit que no s'aprovarà. Està molt bé que la demanem, perquè hauria de formar part de la solució política", ha remarcat Puigdemont. L'amnistia, de fet, apareix com una de les mesures estrella del programa de Junts i aixopluga els 3.000 represaliats del procés. En tot cas, ha volgut ressaltar que, en mans del govern espanyol del PSOE, aquest mecanisme és un "unicorn". 

Defensa de Borràs

Puigdemont també s'ha referit al cas que afecta Borràs pel presumpte fraccionament de contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), en mans del Tribunal i un dels aspectes que està marcant la campanya. Ahir, per exemple, Marta Rovira -secretària general d'ERC- li va exigir a la candidata que es disculpés perquè va entendre que, en una entrevista al diari El País, estava comparant la seva situació amb la d'Oriol Junqueras, condemnat per l'1-O. Preguntat sobre si treballava amb una alternativa a la presidència en cas que Borràs fos inhabilitada en cas de ser presidenta, Puigdemont ha destacat que no es vol posar en aquest "marc mental".

"Si ens creiem la justícia espanyola, som corruptes i som terroristes, fins i tot. Hem de tenir totes les prevencions", ha apuntat l'expresident, que ha demanat "anar a la font directa" sense "manipular" a l'hora de valorar declaracions en campanya. En aquest sentit, ha volgut clarificar que Borràs no deia que Junqueras hagués estat condemnat per corrupció, sinó que hi havia aspectes similars entre els dos casos, com ara la "investigació prospectiva". "Jo només demano prudència", ha apuntat Puigdemont, que ha indicat que la candidata és el "rival a batre" en aquestes eleccions catalanes.