Exclusiva de NacióDigital

La CUP esmena a la totalitat l'estratègia de campanya liderada per Sabater

El consell polític aprova documents just abans de la cursa del 14-F que tanquen la porta a entrar al Govern i es mostren molt crítics amb el personalisme a l'entorn de la candidata

Dolors Sabater amb dirigents de la CUP i candidats | CUP
per Ferran Casas / Joan Serra Carné, 23 de gener de 2021 a les 21:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'acord entre la CUP i Guanyem per presentar-se a les eleccions del 14 de febrer no va ser fàcil de gestionar internament. I l'estratègia política i electoral desplegada pels anticapitalistes, així com la campanya resultant, no agrada una majoria dels dirigents. Això és el que es desprèn de tres documents, als quals ha tingut accés NacióDigital, elevats per territorials i aprovats aquest dissabte per una àmplia majoria al consell polític de la CUP. El qüestionament de l'estratègia electoral que ara té en Dolors Sabater la cara visible és total.

Més enllà de l'estil i l'organització de la campanya, i dels mecanismes de debat intern a la mateixa CUP i a la coalició amb Guanyem, el punt bàsic de desacord entre els cupaires és que s'obri la porta a entrar al Govern o participar de nou de la governabilitat. Una via, la de participar més, que ja es formulava abans d'entendre's amb Guanyem per concórrer a les eleccions plegats. "Cal que el relat de precampanya i campanya de la CUP es desmarqui frontalment de tota possibilitat d'entrada al Govern", exigeixen els promotors del document votat aquest dissabte, i validat per una majoria, tal com ha confirmat aquest diari per diverses fonts coneixedores de la deliberació.Dels tres documents que són motiu de controvèrsia i que ha aprovat el consell polític -que agrupa la direcció, les assemblees territorials, el grup d'acció polític i les entitats que els donen suport-, el més extens i rellevant és el plantejat per l'assemblea de Monistrol de Montserrat. El text ha rebut 32 vots a favor, 14 en contra i 8 abstencions. Afirma que el relat que fa temps que es fa sobre la implicació en la governabilitat, i en el que ha incidit Sabater dient que estan "més preparats que mai" per participar-ne, parteix d'un discurs públic "erroni alhora que irresponsable i perillós", i que, si de cas, hauria d'articular-se fruit "d'un el debat intern i estratègic" molt profund. Segons el text, no es pot apel·lar de forma genèrica a la responsabilitat perquè "no n'hi ha cap més gran que assumir el pes de l'oposició des de l'esquerra a les renúncies en clau nacional i l'austericidi que executarà el pròxim Govern" quan gestioni els efectes de la pandèmia.


"Consolidar un nínxol" gràcies al desgast de Junts i ERC

El document plantejat des de Monistrol valora l'escenari d'un govern amb Junts, ERC i CUP o un de "socialdemòcrata" amb ERC i els comuns que inclogui el suport extern de la CUP o el PSC. Avisa que l'alternativa no arribarà "de la mà de l'autonomisme de Junts i ERC" i que actuar amb "pragmatisme" pot acabar hipotecant "la capacitat de consolidar-se com a única alternativa política rupturista". En aquest sentit, i sobre la crisi de la Covid, afirma que hi ha un "desgast" de Junts i ERC, i que la seva formació n'ha de treure suc: "Només la capacitat de diferenciar-se de les forces de govern actual ens pot situar com a alternativa per captar el seu desgast, alhora que consolidar un nínxol electoral", afirmen.


El text aprovat al consell polític indica que "el relat" de la CUP s'ha de "desmarcar frontalment de tota possibilitat d'entrada al Govern" i avisa que fer valdre "la possibilitat de negociació" fins al 14-F anirà en detriment "de mantenir un relat de confrontació directa amb les forces de Govern". Recorden que implicar-se en aquest escenari és "assumir responsabilitats respecte de decisions alienes" i fer-ho sense "capacitat d'incidència" alhora que es produeix un "efecte legitimador". La situació no és nova -Carles Riera ja havia obert via els darrers mesos-, però s'indica que "el discurs públic des de l'aprovació de la coalició amb Guanyem i des de la constitució del comitè de campanya ens situa -diuen- en una posició de debilitat". Per això criden a "ressituar i clarificar el discurs de campanya".

Amb la votació, el consell polític de la CUP argumenta -fent-se seu el text- que "la responsabilitat més gran que pot exercir la CUP és ser la punta de llança contra el mal govern". Però els retrets també són interns. I en aquest punt és on més s'aturen els altres dos documents aprovats. La resolució validada a proposta del nucli de Gràcia -amb 35 vots a favor, 10 en contra i 11 abstencions- és molt dura amb la conformació "opaca" del comitè de campanya i inclús qüestiona la contractació d'alliberats. Tot, afirmen, saltant-se els mecanismes interns i constituint "una mena de direcció informal que engloba l'equip alliberat, part de la direcció i representants institucionals supralocals".  

S'apunta la possibilitat de perdre la "connexió direcció-base" per una "verticalització" que s'ha accentuat en campanya i s'afirma que el pacte amb Guanyem i els seus termes contradiuen els documents de l'Assemblea Nacional del 2019 a Celrà, cosa que també fa el text de Monistrol. A la part final es demanen explicacions al secretariat nacional per com es va fer el comitè de campanya, que informi sobre alliberaments "ad hoc" i que es procuri obrir els processos deliberatius i les subcomissions a tots la militància. 

Qüestionament al protagonisme de Sabater

Finalment, un últim document aprovat pel consell polític de la CUP i proposat per la territorial de Valls -amb 41 vots a favor, 5 en contra i 8 abstencions-, se centra més les qüestions comunicatives i atribueix un hiperlideratge a Sabater. Afirmen que és un biaix en el qual no s'havia incorregut en anteriors campanyes. Són especialment crítics amb el primer vídeo de precampanya de l'exalcaldessa de Badalona i en lamenten, fins i tot, frames com ara el d'ella amb la vara d'alcaldessa o parlant amb veïns "igual que fan tots i totes les candidates en qualsevol país del món".
 
El text sol·licita reclamar "un canvi d'estratègia comunicativa" que recuperi "el missatge de col·lectivitat, de feina d'equip i assembleari". La CUP ha mostrat aquest dissabte els seus dubtes i la seva divisió sobre el rumb i l'estratègia dels darrers mesos, que ara recau en Sabater com a cara visible de la campanya. La pilota és al terrat de la direcció, que no és precisament una bassa d'oli. Però l'episodi de discussió viscut aquest dissabte al consell polític evidencia les turbulències a la formació i la dificultat de fer funcionar la coalició electoral amb Guanyem.  

Voluntat de no perdre el control

La direcció admet, segons que ha explicat una portaveu a NacióDigital, que els documents són "crítics" i que hi ha una voluntat de no perdre "el control polític" durant la campanya i després si l'aritmètica els dona protagonisme. Això és que preveuen la majoria d'enquestes, que també vaticinen una millora dels resultats de 2017, que els van donar quatre escons. Afirmen que són fruit d'un "recel" que ja es va expressar en la gestació de l'entesa amb Guanyem i sí que asseguren que la direcció facilitarà que els comitès de campanya territorial i nacional siguin "més horitzontals", en la línia del que ha proposat el nucli de Gràcia.

Sostenen que algunes de les qüestions que planteja el document més de fons ja s'han integrat al discurs, però que en qualsevol cas la direcció haurà de valorar com s'articula.    

ELS DOCUMENTS DEL CONSELL POLÍTIC QUE ESMENEN L'ESTRATÈGIA ELECTORAL

-Document de la territorial de Monistrol de Montserrat (32 a favor, 14 en contra i 8 abstencions)


-"El relat públic de l'entrada al Govern de la CUP és erroni alhora que irresponsable i perillós"
-"Per no citar el debat intern i estratègic que hauria de suposar una decisió d'aquestes característiques"
-"Cap responsabilitat és més gran que assumir el pes de l'oposició des de l'esquerra a les renúncies en clau nacional i l'austericidi que executarà el pròxim Govern"
-"El joc comunicatiu d'una campanya no hauria de ser excusa per generar determinant relat a l'entorn l'entrada a un govern autonòmic ni assumir fets consumats"
-"L'alternativa política no arribarà de la mà de l'autonomisme de Junts i d'ERC. El pragmatisme a curt termini no pot hipotecar la nostra capacitat de consolidar-nos com a única alternativa política rupturista"
-"Els partits del Govern han patit desgast. Només la capacitat de diferenciar-nos-en ens pot situar com a alternativa per captar el seu desgast, alhora que consolidar un nínxol electoral"
-"Necessitem una acció parlamentària orientada a assenyalar els límits de sobirania. Hem de ser força institucional alternativa i autònoma"
-"Cal que el relat de precampanya i campanya de la CUP es desmarqui frontalment de tota possibilitat d'entrada al Govern"
-"Fer valdre la possibilitat de negociació redueix la capacitat de mantenir un relat de confrontació directa amb les forces de Govern"
-"L'entrada al Govern genera una assumpció de responsabilitats respecte decisions alienes. Sense capacitat d'incidència, però amb efecte legitimador"
-"El discurs públic des de l'aprovació de la coalició amb Guanyem i des de la constitució del comitè de campanya ens situa en una posició de debilitat. Entenem imprescindible ressituar i clarificar el discurs de campanya"
-"Les posicions de poder són, de fet, incompatibles amb l'assumpció de compromisos que la CUP hauria de posar sobre la taula"
-"La responsabilitat més gran que pot exercir la CUP és ser la punta de llança contra el mal govern. Si no ho som, no només serem còmplices del mal govern sino que deixarem la tasca d'oposició a les polítiques contra el poble a l'espanyolisme, a la dreta i a l'extrema dreta"

-Document del nucli de Gràcia (35 vots a favor, 10 en contra i 11 abstencions)

-"Les condicions en què s'ha conformat la candidatura i la campanya han estat anòmales. Ens amenaça la desconnexió direcció-base"
-"El dossier de campanya que ha arribat tard i cuinat des d'un comitè de campanya nacional tancat"
-"Opacitat de conformació i funcionament del comitè de campanya, així com del procés de selecció del personal alliberat, que s'ha fet incomplint els estatuts"
-"Hi ha verticalització i s'ha establert una mena de direcció informal que engloba l'equip alliberat, part de la direcció i representants institucionals supralocals"
-"El pacte amb Guanyem contradiu la ponència de Celrà del 2019"
-"S'ha optat per noves formes polítiques que difícilment poden acostar-nos als nostres objectius, però sobretot no donen cap mena de garantia de resultat electoral"

-Document de la territorial de Valls (41 vots a favor, 5 en contra i 8 abstencions)

-"El que no contenia aquell acord amb Guanyem és que la campanya i el missatge de la CUP girés entorn Dolors Sabater en comptes de fer-ho entorn el nostre projecte polític"
-"El vídeo de campanya no fa creïble un missatge de feina col·lectiva"  
-"Aquesta no és la manera de treballar de la CUP i dona una imatge unipersonal del projecte"
-"Sol·licitem un canvi d'estratègia comunicativa que recuperi el missatge de col·lectivitat, de feina d'equip i assembleari"
-"Les persones que encapçalen ho són per mandat col·lectiu. No són líders de masses i no podem presentar-los ni presentar-les com a tals"

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació