Cas destapat per NacióDigital

El Consell Esportiu de l'Hospitalet tenia d'assessor el líder local de JxCat mentre s'hi cometien irregularitats

La gestoria de Monrós feia l'assessorament laboral -incloent-hi l'acomiadament irregular de Plaza- des del 2005, després de ser escollit al capdavant de CDC, i fins a 2020, quan ja no va repetir de regidor

per Ferran Casas , 20 de desembre de 2020 a les 21:00 |
L'exregidor de JxCat a l'Ajuntament, Jordi Monrós. | @JuntsXLH
Qui va ser president de CDC de l'Hospitalet de Llobregat des de 2004 i fins a la seva dissolució el 2016, i regidor de la ciutat a l'oposició entre 2011 i 2019 -primer com a CiU i després pel PDECat i JxCat-, Jordi Monrós, era l'assessor laboral del Consell Esportiu mentre tenien lloc les presumptes irregularitats a l'ens. La investigació -documentada en els darrers mesos per NacióDigital- afecta regidors i càrrecs del PSC, inclosa l'alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, a qui la UDEF ja va practicar una detenció tècnica i ha inclòs en la causa. 

Monrós, cap de llista de JxCat a les municipals de maig del 2019 -aquest cop sense obtenir representació-, és el responsable de l'àrea laboral del despatx Moral i Monrós Associats des de l'any 1989. Gestionava aquests assumptes al Consell Esportiu des de gener del 2005, poc després d'accedir a la presidència local del partit, i fins que aquest setembre l'organisme ha donat per finalitzat el contracte amb el seu despatx.


Monrós no ha volgut, malgrat la insistència d'aquest diari en els últims dies, oferir cap explicació de la seva relació i coneixement de la gestió del Consell, una entitat privada però controlada per l'Ajuntament i el PSC de la ciutat i dedicada a fomentar l'esport de base gràcies a abundants subvencions. L'exregidor argumenta "secret professional entre el client (sense cap distinció) i el professional" per no respondre a cap pregunta.

Monrós va enviar el setembre un correu als membres de la direcció del Consell Esportiu, al qual ha tingut accés NacióDigital, en què lamentava la fi de la prestació dels serveis, i agraïa la "complicitat" amb la direcció tècnica i els regidors d'Esports amb qui havia treballat aquests anys, citant explícitament els llavors edils Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza, i l'encara director de l'ens, Eduard Galí, tots ells detinguts i imputats des del juny. Es mostrava també satisfet de la professionalitat de la relació, però criticava que no s'haguessin donat explicacions de la no renovació del contracte. 


Durant anys Monrós va tenir, segons diverses fonts, una bona relació amb Plaza i els altres dirigents del Consell afins al PSC, com testimonia també aquesta piulada dos mesos després de la sortida de Plaza amb un suposat acomiadament de l'entitat. 
 

Des de la seva responsabilitat com a assessor del Consell, Monrós -que tenia dedicació parcial com a regidor en el seu darrer mandat- hauria estat l'encarregat tècnic de tramitar l'acomiadament presumptament irregular de Plaza, anterior director de l'ens i posteriorment regidor del PSC, el gener del 2017. Plaza va dimitir dissabte passat, dos dies després que també fos investigada l'alcaldessa, Núria Marín.

Monrós es va acomiadar per carta de l'assessoria del Consell agraint la "complicitat" amb Plaza, Alcázar i Galí i lamentant que acabés

Plaza hauria cobrat 47.147,6 euros com a indemnització en deixar la feina, malgrat que havia anunciat públicament que ho feia voluntàriament i, per tant, no hi tenia dret. Pocs mesos després va ser contractat com a assessor dels socialistes i va esdevenir-ne regidor el 2019. A l'equip de govern de Marín va assumir l'àrea d'esports de l'Ajuntament, un càrrec que el convertia en president del Consell Esportiu tot i que sota la supervisió de Jaume Graells, tinent d'alcalde socialista que n'acabaria denunciant les males pràctiques.

Monrós, que també és representant de la Cambra de Barcelona a la ciutat des del 2019, segueix actiu políticament a Junts, on és membre de la direcció de Barcelona comarques. Va aconseguir acta de regidor a l'Ajuntament el 2011 i va repetir el 2015, poc abans d'agafar el relleu de Meritxell Borràs al capdavant del partit a la segona ciutat del país i de convertir-se en un dels barons metropolitans del PDECat, que ha acabaria abandonant per aterrar al nou partit. Als comicis del 2019, però, havia quedat fora de l'ajuntament. 

Plaza va dir que deixava voluntàriament el Consell, però abans de ser contractat pel PSC va embutxacar-se una indemnització de 47.000 euros que ara s'investiga

Més enllà de l'acomiadament de Plaza, que va tenir lloc quan Monrós era regidor, l'àrea que lidera a Moral i Monrós Associats també s'hauria encarregat de tots els aspectes laborals del Consell Esportiu, el qual té sis treballadors a jornada completa i 125 persones més amb contractes per obra i servei o fixes discontinus. Segons la documentació treta a la llum per NacióDigital, però, l'ens també feia nombrosos pagaments puntuals o abonava sobresous a desenes de persones en negre, amb tasques que es justificarien sovint en forma de quilometratges i que no feien front a la tributació que els pertocaria.


24.000 anuals en assessorament

L'assessorament laboral que ell prestava al Consell Esportiu, però, finalitza aquest desembre, després que el setembre l'ens anunciés que deixava de renovar el contracte, com havia fet anualment des de feia quasi 16 anys. Segons la documentació de la nova licitació, el servei tenia un cost de 24.000 euros anuals, i la nova assessoria contractada per fer-lo és Ubaldo Alcalde, tot i que les àrees d'assessorament s'han ampliat aquest cop també a l'àmbit jurídic, i al fiscal i comptable.

Després que la UDEF certifiqués que Núria Marín, que també és presidenta de la Diputació de Barcelona i del PSC, està sent investigada pels presumptes delictes de malversació, prevaricació i omissió del deure de perseguir un delicte, Monrós va reclamar en una piulada "presumpció d'innocència en aquest i en tots els casos" en la línia del que ha manifestat el seu partit. També va mostrar un "rebuig total i absolut de la corrupció i de la malversació", motiu pel qual exigia saber la veritat del cas "al més aviat possible".
 
De certificar-se que l'acomiadament de Plaza va estar arreglat, es podria tractar d'un cas de frau a la Hisenda estatal i a la Seguretat Social, ja que el ja exregidor hauria cobrat uns ingressos que no van tributar IRPF i, a més, hauria pogut estar percebent durant diversos mesos la prestació d'atur sense tenir-hi dret. A més, és clar, d'haver extret irregularment del Consell Esportiu una quantitat notable. És una de les presumptes irregularitats que investiga la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF) de la Policia Nacional espanyola.

Va dir que ho deixava voluntàriament

El regidor dimitit va explicar en una entrevista que el relleu en el càrrec tècnic era voluntari acordat i, per tant, no es tractava que el fessin fora de l'ens. A més, tot i tractar-se d'una entitat formalment privada, la presidència i la meitat de la comissió directiva del Consell Esportiu és triada per l'Ajuntament, amb majoria del PSC, que és qui poc temps després el va tornar a contractar des del consistori. Un dels documents de l'ens que dirigia, en tot cas, recull que va tenir lloc aquesta indemnització de més de 47.000 euros:
 

Document comptable del Consell Esportiu de l'Hospitalet on es registra la indemnització a Cristóbal Plaza.


Pel que fa als pagaments en negre, segons la denúncia i com apunta nombrosa documentació publicada per aquest mitjà, eren possibles gràcies a l'existència d'una caixa B de prop de mig milió d'euros anuals que s'amagaria a les entitats que participaven en l'organisme i en les justificacions a l'Ajuntament. Aquesta caixa s'hauria nodrit dels recursos aportats per les entitats i els participants a les activitats esportives i, a banda dels pagaments en negre, hauria servit per abonar multes o comprar llibres d'autoajuda a Plaza, a més de pagaments diversos, com àpats o tiquets de cocteleria.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació