El Govern intentarà consensuar amb els partits el protocol per a les eleccions del 14-F

La portaveu Meritxell Budó assegura que, en cas de discrepància irresoluble, serà l'executiu qui tingui l'última paraula

El consell executiu, reunit aquest dimarts
El consell executiu, reunit aquest dimarts | Govern / Jordi Bedmar
01 de desembre del 2020
Actualitzat a les 14:54h
El Govern té previst compartir aquest divendres al migdia amb els partits el protocol per celebrar les eleccions del 14-F. La portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, ha explicat que l'objectiu no és "imposar" sinó "consensuar" amb els grups com s'han de desenvolupar els comicis per garantir el dret a vot de tots els ciutadans i, al mateix temps, la seguretat. Amb tot, ha admès que, en cas de discrepància irresoluble, serà el Govern qui tingui l'última paraula. 

Budó no ha volgut avançar les línies mestre del pla per votar el 14 de febrer, una data que ja no posa en dubte, i ha explicat que el Procicat està acabant de tancar els darrers serrells. Si caldrà o no alguna modificació legal per celebrar les eleccions, ha dit, s'haurà d'abordar en la taula de partits on es compartirà tot el protocol i que ja ha estat oficialment convocada. 

Segons ha avançat l'ACN, la convocatòria formal s'ha fet per part del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, d'acord amb el president del Parlament, Roger Torrent. De fet, Torrent serà qui presidirà la reunió de constitució en què està previst que el Govern expliqui als grups parlamentaris la logística del procés electoral. Els grups i subgrups parlamentaris ja han estat convocats. De moment, el Procicat ha aprovat un document sobre el 14-F que preveu que els locals electorals siguin prioritàriament espais com pavellons, en comptes d'escoles.

El conseller responsable de processos electorals, Bernat Solé, també serà present a la reunió de divendres. El Procicat va aprovar a principis de novembre un document que estableix l'adequació de col·legis electorals i el procediment de vot tenint en compte el context de pandèmia. A banda de convertir en locals electorals espais alternatius a escoles, el document també preveu un mínim de dues cues per votar, una d'elles específiques per a col·lectius vulnerables i una altra per a la resta de votants. Entre les mesures, també es preveu fer tests d'antígens a tots els membres de les meses electorals.

En les darreres setmanes, el Govern ha explicat que els catalans podran votar "sense sortir de casa" a través del vot telemàtic per correu ja que els carters entregaran la documentació electoral i custodiaran els sufragis. I recentment la Junta Electoral Central (JEC) ha autoritzat l'homologació de butlletes i sobres electorals descarregables des d'Internet. Un fet que, segons el Govern, permetrà portar el vot preparat des de casa i disminuir el risc de contagi als locals de votació. D'altra banda, també s'ha autoritzat que les persones amb discapacitat visual que ho hagin sol·licitat prèviament puguin rebre les butlletes electorals en braille a casa. Tradicionalment, les butlletes en braille d’aquelles persones que ho sol·licitaven s’enviaven als ajuntaments que, al seu torn, les enviava a les corresponents meses electorals.