1 de 10
Els paisatges de la DOQ Priorat | Incavi
Branded content

DOQ Priorat, vins místics d'alta qualitat

Les varietats, els vins, la història i una proposta enoturística per descobrir la DOQ Priorat

Els paisatges de la DOQ Priorat | Incavi
per NacióDigital
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els vins catalans amb denominació d'origen (DO) fa sis anys que lideren el mercat de Catalunya. El 2019, per exemple, quatre de cada deu ampolles –concretament el 41,3%- consumides al nostre país eren de vi català. La quota de mercat, a més, ha augmentat 14 punts en els últims nou anys però encara hi ha molt camí per recórrer per posar en valor uns vins que són de proximitat, sostenibles i de qualitat.

A més, en els últims mesos, la crisi de la Covid-19 també ha afectat el sector. L'impacte principal ha estat pel doble tancament del canal d’hoteleria i restauració, que representa el 40% del consum, així com per l'aturada de les exportacions durant uns mesos.


És per aquest motiu que la Generalitat de Catalunya i les denominacions d'origen catalanes han impulsat la campanya “Gaudeix del que és bo #vicatalà” per promocionar el consum de vi català a Catalunya.

DO Alella DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Costers del Segre DO Empordà DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Tarragona DO Terra Alta DO Alella DO Catalunya DO Cava DO Conca de Barberà DO Costers del Segre DO Empordà DO Montsant DO Penedès DO Pla de Bages DOQ Priorat DO Tarragona DO Terra Alta

Catalunya és terra de vins i caves. Hi ha fins a 12 denominacions d'origen (DO) que a NacióDigital descobrirem en l'especial "Catalunya, país de vins". Comencem el viatge amb la DOQ Priorat, ens acompanyes?
 

Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat


 Carrer Major, 2. 43737 Torroja del Priorat
 www.doqpriorat.org
 info@doqpriorat.org

  1. Situació i superfície
  2. Geologia i sòls
  3. Climatologia
  4. Vinyar
  5. Varietats recomanades i autoritzades
  6. Vins
  7. Història
  8. La DO
  9. Una proposta enoturística
 

1. Una DO amb 12 zones de producció


La Denominació d’Origen Qualificada Priorat està situada al sud de Catalunya, a l’interior de la part meridional de la serralada Prelitoral, a prop del mar Mediterrani, que li aporta la seva influència. 

Engloba la totalitat de nou municipis de la part central de la comarca administrativa del Priorat (Bellmunt del Priorat, Gratallops, el Lloar, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa) i la meitat d’altres dos (Falset i el Molar), dins la DO s’han delimitat 12 zones de producció vitícola que es corresponen amb la identitat territorial dels veïns de les viles existents. 

La superfície total del territori que empara la denominació d’origen és de 17.633 hectàrees, de les quals gairebé 3.000 estan excloses com a zona de producció i 2.037 estan plantades de vinya actualment. Hi ha una important amplitud entre la cota més baixa i la mes alta on es conrea la vinya, oscil·lant entre els 60 i els 700 metres d’altitud sobre el nivell del mar.


 

2. El territori de la llicorella


La DOQ Priorat és el territori de la llicorella, nom amb el qual s’anomena localment la roca de pissarra que caracteritza el terreny d’aquesta denominació d’origen. Pràcticament el 90% del subsòl de les “viles” de la DO està format per pissarres, que tot i que presenten característiques geològiques que, en alguns aspectes, les diferencien entre elles, els sols que s’hi desenvolupen tenen unes característiques generals similars: per una part un nivell de PH neutre i un nivell d’acidesa més elevat al ser roques silícies, i per altra part, un baix nivell de contingut en matèria orgànica i un alt nivell de pedregositat i permeabilitat, que afavoreix l’arrelament de la planta i la seva longevitat.


 

3. Unes vinyes amb molt sol


La climatologia de la DOQ Priorat es caracteritza per tenir uns hiverns suaus, amb poques glaçades, i un fort període sec als mesos d’estiu, amb una termoregulació afavorida per la influència marítima. Les precipitacions normalment no son abundants, es troben entorn els 550 mm anuals, mentre que la temperatura mitjana anual oscil·la entre els 14 i els 16 ºC.

A nivell d’insolació, aquesta és molt destacada, ja que el color fosc de la llicorella absorbeix la radiació i la calor la retorna a la planta, provocant-li un suplement solar que afecta a la maduració del raïm i al seu grau en contingut de sucres. La Cartoixa d'Escaladei va ser clau en la història vitivinícola al Priorat. Foto: Josep M. Montaner


 

4. Vinyes plantades en costers i terrasses


Les vinyes més antigues de la denominació d’origen van ser plantades a partir de la fil·loxera, a finals del segle XIX i a principis del segle XX. Estan plantades en coster tradicional, en pendents entorn al 30% de mitjana, on tots els treballs es fan manualment. 

Des dels anys 90 del segle passat hi ha hagut una important replantació de vinya, a l’inici plantada en terrasses, que, en els darrers anys s’han igualat en nombre d’hectàrees plantades a les que es fan en coster tradicional, per tant existeix una clara tendència a recuperar plantacions segons el sistema tradicional, on s’aprofita molt més el terreny i s’aporten majors beneficis a la planta.

Les varietats negres tradicionals de la zona són la garnatxa i la carinyena mentre que la varietat blanca mes estesa és la garnatxa blanca.


 

5. Varietats recomanades i autoritzades

La DOQ Priorat té les següents varietats autoritzades.

Varietats blanques autoritzades

 Garnatxa Blanca
 Chenin
Macabeu
Moscatell d’Alexandria
Moscatell de gra petit
Pedro Ximènez
 Picapoll Blanc
Viognier
Xarel·lo
 
Varietats negres autoritzades

 Cabernet sauvignon
 Cabernet franc
Merlot
Ull de llebre
Syrah
Picapoll Negre
Pinot noir 
Garnatxa Peluda

La DOQ Priorat té les següents varietats recomanades.

Varietats negres recomanades

 Garnatxa
 Carinyena


 

6. Vins negres de prestigi internacional


La producció mitjana de la DOQ Priorat és de 5 milions d’ampolles, elaborades per un centenar de cellers. 

Principalment, el Priorat és sinònim de vins negres, de característiques úniques. Elaborats sobretot amb carinyena i garnatxa negra, junt amb petites quantitats d’altres varietats, presenten una elevada concentració d’aromes molt complexes, carnosos i rotunds, abundants en boca i envoltats en notes de fusta molt elegants.

Els vins negres del Priorat gaudeixen de molt bona acollida, i és que s’han guanyat un prestigi just i merescut, tant a nivell estatal com internacional. L’exportació frega el 70% de la producció.

Pel que fa als vins blancs, elaborats bàsicament amb garnatxa blanca, macabeu i Pedro Ximénez, entre d’altres, partint del most verge i amb una fermentació a baixa temperatura, s’obté un equilibri perfecte entre fruitor i aromes, de vegades ampliats per la fusta de roure. Els blancs del Priorat s’han fet un lloc en el mercat en els darrers anys per la seva forta personalitat que els dona una identitat molt específica, assegurant una alta qualitat. 

Els generosos i rancis completen la producció de vins del Priorat.

El projecte “noms de la terra” identifica a la etiqueta els vins pel seu nom. El nom del lloc del qual procedeix el raïm, regulat per una classificació. 


 

7. La importància de la Cartoixa d'Escaladei


El topònim Priorat està lligat al concepte vi des de fa segles. La suma d’un sòl, un clima, una orografia i el treball d’homes i dones que l’han elaborat seguint les tècniques d’una tradició mil·lenària amb l’ajut, avui, d’una tecnologia adaptada als requeriments de la qualitat, han donat un producte autèntic, exclusiu: el vi del Priorat.

La Cartoixa d’Escaladei representa el bressol històric de la viticultora i els vins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els monjos cartoixans a partir del segle XII van impulsar els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i ha evolucionat al llarg dels segles. Els dominis de la cartoixa van configurar l’anomenat Priorat històric, que avui coincideix amb la regió vitivinícola de la DOQ Priorat. Els cartoixans d’Escaladei van cultivar la vinya i van elaborar el vi a la Cartoixa, seguint una escola de treball i espiritualitat. Potser el del Priorat és un vi místic.

Des de fa gairebé 1000 anys, nou petits pobles s’han instal·lat amagats entre els costers de pissarra que es dispersen als peus de la serra del Montsant. Els seus habitants, viticultors des de sempre, van modelar el terreny amb marges. Després de la llei de Mendizábal (1835), gràcies a un gran esforç i al desenvolupament creixent de la vinya els viticultors van retrobar la seva dignitat.

Desafortunadament les èpoques d’harmonia i creixement són cícliques i sovint s’acaben en cataclismes, així doncs per a tota la vinya europea, existeix un abans i un després de la fil·loxera. Al Priorat també va ser una catàstrofe, ja que, en aquesta època l’explosió de la indústria tèxtil a Catalunya arrossegà tota la mà d’obra cap a la ciutat i no es replantaren els ceps de nou, excepte en una proporció molt baixa, que, afortunadament, és la que ha perdurat fins als nostres dies.

Més recentment, es va poder intervenir en un paisatge preservat, complex, ric i d’un formidable potencial vitivinícola. Va ser doncs a la fi dels anys 80 on es va iniciar l’obertura d’un nou cicle de prosperitat, que conjugava la saviesa, el paisatge i la tradició amb un nou esperit emprenedor que tènia en el punt de mira la recuperació de la qualitat i el prestigi com a premissa màxima.


 

8. La DO


El 1924 el territori del Priorat d'Scala Dei sol·licitava la adopció de mesures per el reconeixement de la zona i evitar la seva despoblació. El 1928 van reclamar la creació de la Denominació d’Origen del Priorat de Scala Dei com a òrgan designat per vetllar per la zona de producció i l’ús de la marca col·lectiva.

En 1932 es va crear per ordre ministerial la Denominació d’Origen Priorat. El 1954 es va aprovar el primer reglament de la Denominació d’Origen Priorat i es va modificar posteriorment en 1959 i mes tard el 1975.

L'any 2000 es va demanar i aconseguir la concessió del segell de Denominació d’Origen Qualificada acompanyada del nou reglament regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. 

Finalment, l'any 2006 es va aprovar l’actual reglament de la DOQ Priorat, adaptant-se a la nova llei espanyola de la vnya i el vi i la llei vitivinícola de Catalunya.


 

9. Proposta enoturística


El Priorat és un territori on l'enoturisme ha guanyat molta importància els darrers anys. Tota la informació es pot trobar en un apartat del web de la DOQ: la majoria de cellers són visitables i també hi ha diverses festes al llarg de l'any vinculades a la cultura vitivinícola. A més, per la importància en el desenvolupament d'aquest conreu a la comarca, és imprescindible visitar la Cartoixa d'Escaladei.

 

Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell (coordinació)
Guillem Bellafont (disseny)
Montserrat Guixé (contacte)
Amb el suport de
 

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Participació