Els CAP van tenir a l'octubre un 36% més d'activitat que l'any passat

El CatSalut preveu que l'atenció telemàtica representi el 40% de les visites de manera estructural

Un sanitari i un pacient del CAP de Bellvitge
Un sanitari i un pacient del CAP de Bellvitge | Albert Alemany
18 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:14h
Els CAP de Catalunya van tancar l'octubre registrant un increment del 36% de l'activitat en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. Per primera vegada el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha facilitat dades detallades de l'impacte que la Covid-19 ha tingut als centres d'atenció primària.

L'octubre ha estat el període des de l'inici de la pandèmia en què l'activitat s'ha disparat més. De fet, durant el març, l'abril i el maig i coincidint amb la recomanació de no anar presencialment als CAP, l'activitat global va baixar en comparació amb el 2019. La tendència va canviar al juny, quan l'activitat va incrementar un 4%.

Al juliol l'increment va ser del 9%, a l'agost del 32% i al setembre del 29%. A l'octubre els CAP han fet 1.903.548 atencions per la covid-19 i 4.750.812 per altres patologies i motius; en total, 6.654.360, per 4.879.822 l'any passat. Les dades també permeten veure que els centres han mantingut el 97% de l'activitat no relacionada amb la Covid-19.

En molts casos aquesta activitat s'ha fet de manera telemàtica. De fet, abans de la pandèmia les vistes presencials eren més del 80% del total i ara representen el 43%. A la llarga, l'objectiu del CatSalut és que les atencions telemàtiques representin un 40% del total de manera estructural, segons ha assegurat el seu director, Adrià Comella, aquest dimecres.

A banda d'oferir dades detallades, el CatSalut també ha fet balanç del pla anunciat per enfortir l'atenció primària, dotat amb 300 milions d'euros. Des del març fins a l'octubre s'han incorporat 2.089 professionals de manera temporal i 1.169 més de manera estructural.

La contractació de més treballadors -tant sanitaris com altres professionals-requereix lògicament més espai i és aquí on el Departament de Salut té un dels seus reptes pendents. Molts ambulatoris arreu del país han quedat obsolets i l'arribada de la pandèmia ha evidenciat que s'han quedat petits. La prova més clara és que molts centres no poden establir circuits diferenciats per separar els pacients respiratoris -i per tant susceptibles de tenir Covid-19- dels que no ho són.

En aquest escenari Salut ja va apostar per la instal·lació de carpes davant d'alguns ambulatoris i 378 ajuntaments d'arreu del país han cedit 568 espais a CAP per poder atendre amb garanties. La cessió d'espais municipals no es pot convertir en indefinida i és per això que ara el CatSalut optarà per instal·lar mòduls supletoris en 60 CAP del país, que podrien arribar més endavant al centenar. 

A