L'Open Arms salpa de Barcelona per salvar vides al Mediterrani

Segona entrega del quadern de bitàcola del fotoperiodista Sergi Cámara a bord de la nova missió de l'ONG

L'Open Arms salpant del port de Barcelona
L'Open Arms salpant del port de Barcelona | Sergi Cámara
05 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:24h
De totes les rutes que segueixen les persones migrants per arribar Europa en els darrers anys, Líbia s'ha convertit en un dels principals punts calents. Milers de persones intenten creuar el Mediterrani des d'aquesta zona del nord d'Àfrica, i són moltes les que acaben perdent la vida en la travessia. La tripulació de l'Open Arms va salpar del port de Barcelona aquest dimecres a la tarda, rumb a les aigües internacionals prop del nord d'Àfrica, per rescatar tantes persones com puguin.


El vaixell ha sortit uns dies més tard del previst pels problemes mecànics que deixaven sense govern el comandament de la nau i que ja han estat solucionats. La vintena de membres que conformen la tripulació, entre els quals el fotoperiodista de NacióDigitalSergi Cámara, són ben conscients del que es trobaran a la zona de rescat: persones que potser fa dies que estan a la deriva i en pèssimes condicions de salut. I a això cal sumar-li el fantasma de la Covid i l'assetjament continu a les ONG per intentar evitar més morts al Mediterrani.

L'Open Arms va poder salpar després de solucionar problemes mecànics. Foto: Sergi Cámara


El capità del vaixell, Marc Reig, coneix de primera mà l'hostilitat dels governs europeus davant les ONG que rescaten al mar. Itàlia el va acusar de facilitar la "immigració il·legal i de violència privada" per salvar la vida a 218 persones i desembarcar-les al port de Pozzallo el març del 2018, segons expliquen des de l'organització.

Finalment, però, el tribunal italià ha desestimat la causa per no haver trobat proves dels fets pels quals s'acusa Reig. Malgrat la bona notícia que això significa pel capità i l'ONG, és inevitable que plani el dubte de si en aquesta nova missió pot repetir-se el cas.