Igualada, confinada

58 positius i 3 morts obliguen a restringir la mobilitat d’unes 60.000 persones a la conca d'Òdena: la mesura clou un dia marcat pel tancament de les escoles i el pla econòmic i sanitari

Control dels Mossos a la sortida d'Igualada, aquesta nit
Control dels Mossos a la sortida d'Igualada, aquesta nit | ACN
12 de març del 2020
Actualitzat el 13 de març a les 7:32h
Les mesures dràstiques que dies enrere es van aplicar a la Llombardia, el nord d'Itàlia, arriben a Catalunya. En concret, a la Cònca d'Òdena. El Govern ha ordenat el confinament d'Igualada i rodalies per intentar frenar els contagis de coronavirus. L'objectiu és clar: intentar tallar les cadenes de transmissió en un focus que concentra 58 persones infectades -36 d'elles professionals sanitaris- i tres morts confirmats. Més enllà de l'emergència en aquesta zona, aquest divendres tancaran ja totes les escoles, instituts i universitats de Catalunya, decisió que afecta 1,8 milions d'alumnes. 

El confinament ordenat restringeix la mobilitat tant a la capital de l'Anoia, Igualada, com als municipis d'Òdena, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui. Això suposa que al voltant de 66.000 persones no podran ni entrar ni sortir dels municipis des de les nou del vespre d'aquest mateix dijous. Entre les nou i les dotze de la nit es permetrà que tornin els veïns que treballen fora -però ja no podran sortir- i que marxin els que viuen a altres localitats.

"És una mesura necessària que creiem que permetrà contenir els contagis", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha transmès un missatge de "tranquil·litat" malgrat que l'evolució és "forta" a la zona de la Conca d'Òdena. Per ara, el Govern no contempla aplicar confinament en cap altre indret i reitera que té "controlada" la traçabilitat dels contactes i l'origen de la infecció de les quasi 315 persones contagiades, segons el balanç de Salut de primera hora d'aquesta tarda. Arreu de l'estat espanyol hi ha més de 3.000 persones que han donat positiu de Covid-19.
 

L'Hospital d'Igualada, aquest dijous. Foto: ACN


El confinament que s'aplica a la zona de la Conca d'Òdena implica que la gent faci "vida normal", segons han explicat les autoritats, però procuri estar el màxim de temps dins de casa amb la família. Les instruccions des del cos de Mossos d'Esquadra és que es pot sortir a comprar o anar a la farmàcia, o bé desplaçar-se si necessiten rebre atenció sanitària.

Paquet de mesures sanitàries i econòmiques

Aquesta mesura dràstica s'ha pres a la reunió extraordinària del consell executiu per analitzar la situació i aprovar el paquet de mesures sanitàries i econòmiques anunciades aquest matí pel gabinet de crisi. S'han aprovat dos decrets llei. El primer, habilita el Govern per fer reunions de forma telemàtica. El segon, conté la gratuïtat del 061 i l'ampliació del 012 els caps de setmana. 

El Govern ha recordat que s'acullen al fons de contingència per donar resposta a les necessitats relacionades amb la pandèmia. També s'han aprovat 188 milions d'euros per mantenir l'activitat econòmica i l'estabilitat dels llocs de treball, així com una moratòria en el pagament de la taxa turística. També que es pugui fer tota la contractació de serveis que sigui necessària per fer front a l'epidèmia. 

Des del govern espanyol, s'ha anunciat una injecció milionària per fer front a la pandèmia des del punt de vista sanitari i econòmic. S'invertiran 2.800 milions d'euros en les comunitats autònomes per reforçar els seus recursos sanitaris i mil milions mes del fons de contingència per a intervencions sanitàries prioritàries. També que les pimes i els autònoms disposin d'una moratòria de sis mesos per pagar els tributs sense interessos, una mesura amb la qual l'executiu preveu que es disposi de 14.000 milions d'euros de liquiditat. L'executiu encara està estudiant la prestació per a progenitors que no puguin fer teletreball i hagin de tenir cura dels fills.