Les maniobres d'Espanya contra Valtònyc arriben a la justícia europea

L'advocat general de la UE va donar la raó al raper mallorquí i va dir que l'Estat no podia reclamar-ne l'extradició amb un codi penal posterior als fets

El raper mallorquí Valtònyc.
El raper mallorquí Valtònyc. | ACN
03 de març del 2020
Quina llei penal s'ha d'aplicar a Valtònyc, la de 2015 o la de 2012? Aquesta és la pregunta que ha de respondre aquest dimarts el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El tribunal ha de pronunciar-se sobre la petició d'extradició d'Espanya contra el raper mallorquí exiliat a Bèlgica i esclarir si les maniobres de la justícia espanyola són acceptables tenint en compte la normativa europea. Espanya vol aplicar la llei de 2015, que castiga de manera més severa l'apologia del terrorisme, i no pas la del cas concret, de 2012, que implica una condemna que seria insuficient per ser extradit de manera automàtica.

Fa uns mesos, l'advocat general del TJUE, Michal Bobek, va donar la raó a Valtònyc i va dir que Espanya no podia reclamar la seva extradició amb un codi penal posterior als fets. Aquesta opinió no és vinculant, però sí que és significativa i acostuma a tenir molt pes en la decisió final del tribunal. Bobek va deixar clar, això sí, que ni el seu posicionament ni el veredicte del TJUE tindrà cap impacte en la decisió de la justícia belga sobre si finalment executa o no l'extradició de Valtònyc. 

La maniobra d'Espanya passava per demanar l'extradició automàtica del cantant pel delicte d'enaltiment del terrorisme, però la legislació europea només permet aquesta via ràpida per crims castigats a l'estat en qüestió amb almenys tres anys de presó. Valtònyc va ser condemnat a dos anys de presó amb la llei espanyola de 2012, però quan es va emetre l'euroordre la pena màxima que marcava el codi penal era de tres anys, per una reforma de 2015. Espanya, doncs, va intentar reclamar l'extradició de Valtònyc amb un codi penal posterior als fets, i això és el que ara ha de quedar clar si és correcte o no. 

El tribunal d'apel·lació de Gant, que examina el recurs sobre l'extradició de Valtònyc, ja va expressar els seus dubtes al respecte i per això va elevar la qüestió al TJUE. Els magistrats belgues van preguntar a Luxemburg si es pot aplicar de manera retroactiva el codi penal a l'hora d'activar una extradició exprés. Després del pronunciament de la justícia europea, serà el tribunal d'apel·lació de Gant qui decidirà si accepta o no l'extradició, i la seva sentència encara podrà ser recorreguda en una tercera instància judicial. El jutjat de primera instància va denegar l'extradició a Espanya i la decisió que prengui el TJUE podria reforçar els arguments de la defensa del raper mallorquí de cara a les batalles judicials que encara ha d'afrontar.