El Parlament avala que els Mossos facilitin l'execució de desnonaments amb menors

Junts per Catalunya i el PSC donen suport a l'ús de la força policial en desallotjaments amb persones vulnerables, mentre que ERC, els comuns i la CUP s'hi oposen

Agents dels Mossos actuant en un desallotjament
Agents dels Mossos actuant en un desallotjament | ACN
13 de novembre del 2019
Actualitzat a les 14:02h
Els Mossos d'Esquadra continuaran facilitant l'execució de desnonaments a través de l'ús de la força, tot i que l'amenaça de desallotjament afecti menors d'edat o persones vulnerables. El Parlament va avalar l'actuació policial en aquests supòsits, amb els vots de Junts per Catalunya i el PSC.

La votació es va produir aquest dimarts en el marc del debat d'una moció presentada per Catalunya En Comú-Podem sobre les actuacions policials. Els comuns, ERC i la CUP van votar a favor de prohibir l'actuació policial en aquests casos, mentre que Ciutadans i el PP es van abstenir. Tot plegat, després que la cambra aprovés revisar els protocols policials en els desallotjaments.

L'actuació dels Mossos en desnonaments ha aixecat polèmica darrerament. El cos fins i tot va anunciar una investigació interna per les càrregues policials instants després que un nombrós grup de veïns aturés un desnonament al barri de Sants de Barcelona el 19 de setembre. 

El Síndic de Greuges també té en marxa una investigació sobre el mateix cas. Rafael Ribó va sol·licitar informació a l'aleshores director general de la Policia, Andreu Martínez, per aclarir el nombre d'agents que va formar part del dispositiu, de quines unitats eren, si les seves identificacions seguien el que estableix la llei.

Més recentment, el 28 d'octubre, els Mossos d'Esquadra van ser de nou protagonistes després de detenir un activista de 65 anys de la PAH de Santa Coloma de Gramenet per la seva participació en la resistència a un desnonament que es va aturar. La detenció es va produir més d'una setmana després dels fets i després de passar una nit a la comissaria, l'activista va ser posat en llibertat amb càrrecs.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, sempre ha defensat les actuacions del cos en desnonaments. Al ple del Parlament del 29 de maig, Buch va argumentar que els Mossos no executen desnonaments, sinó que es limiten a fer complir les ordres judicials.