Sánchez tanca la seva campanya més dura equiparant independentisme i ultradreta

El líder del PSOE s'erigeix com a «salvador» de Catalunya per frenar la ultradreta i l'independentisme

Sánchez, al míting de tancament de campanya a Barcelona
Sánchez, al míting de tancament de campanya a Barcelona | ACN
08 de novembre del 2019
Actualitzat a les 23:07h
El PSC ha quedat desdibuixat en la campanya de les eleccions del 10-N. Els socialistes catalans amb prou feines han aportat matisos a les tesis d'un PSOE que ha endurit el seu missatge a Catalunya en comparació amb els comicis del 28 d'abril. Bona prova de tot això és que aquest divendres ha estat el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, el cap de cartell del míting final a la Fira de Barcelona. Sánchez s'ha erigit com a "salvador" de Catalunya per frenar la ultradreta i els independentistes, a qui ha qualificat d'"extremistes".

Davant de 3.000 persones -segons el partit- el líder del PSOE ha insistit a dibuixar una "crisi de convivència" a Catalunya, una altra de les constants de la campanya, conjuntament amb la "violència" que, segons els socialistes, es viu els carrers del país.

Sánchez ha defensat que la millor recepta és un govern fort, progressista i moderat encapçalat per ell mateix. "Som l'esperança de Catalunya i d'Espanya", ha dit. La recepta, però, ha inclòs només una crida al diàleg i no ha defensat cap aposta per al federalisme. L'única aportació al respecte l'ha fet el president del Senat, Manuel Cruz, que ha obert el míting. "Ens hem quedat sols defensat que el federalisme és la forma política de la fraternitat", ha dit, sense especificar si es referia al PSC o al PSOE. 

De fet, l'inici de campanya va estar marcat per una trucada d'Iceta a Ferraz. El programa del PSOE s'havia filtrat evidenciant que no recollia cap referència al federalisme o a la plurinacionalitat. La intervenció del primer secretari del PSC va permetre evitar-ho, in extremis.

Escenari de "confrontació"

En canvi, el PSC ha avalat altres propostes contundents del PSOE, com la reforma del codi penal per castigar la convocatòria de referèndums no acordats. També ha defensat les paraules de Sánchez presumint de tenir capacitat de control sobre la Fiscalia.

Tot plegat, amb l'absència de Batet durant tota la campanya, per motius de Salut. Avui la cap de llista del PSC ha intervingut en vídeo al míting per demanar "frenar" Vox, "refer" el que els independentistes han fet "malbé" i evitar que "governi l'odi".

L'ha presentat Iceta, que ha esbossat un escenari de confrontació a Catalunya i ha demanat el vot per al PSC per revertir-lo després del 10-N. "L’amor tornarà a enderrocar els murs de l’odi a Catalunya, Espanya, Europa i el món. "No permetrem més fronteres, divisions ni trinxeres", ha etzibat. Sánchez s'ha expressat en termes similars, qualificant els votants socialistes com aquells que no volen "confrontació ni conflicte" i ha agraït al PSC el seu paper en la política catalana. "Quan hàgim superat aquesta crisi de convivència, es reconeixerà la seva contribució única", ha defensat.

El líder dels socialistes catalans ha parlat d'un escenari polític de "radicalització", en què Vox "acomplexa" la dreta i la CUP ho fa amb l'independentisme. "Han abandonat el centre i el catalanisme, que avui representa el PSC", ha afirmat.

Iceta ha reduït els possibles resultats de diumenge a dues opcions. La primera, un govern liderat per Pablo Casado però "segrestat" per la ultradreta de Vox. La segona, un govern de "progrés" encapçalat per Sánchez.

El president del govern espanyol en funcions també ha sintetitzat el 10-N en una dicotomia: o vots per al PSOE, o vots per a "qualsevol altra formació política" que impedirà la creació d'un govern progressista.

Borrell i la comparació amb Iugoslàvia

El ministre d'Afers Exteriors i futur cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha intervingut a l'acte per fer esment a l'"odi" viscut a Iugoslàvia durant la guerra dels Balcans. Després que dimecres assegurés que Catalunya vivia un "enfrontament ètnic", aquest divendres ha mesurat les seves paraules i s'ha limitat a criticar els independentistes que s'emmirallen en la independència eslovena i a recordar que la guerra als Balcans va provocar 150.000 morts.

Borrell ha reivindicat el passat d'Espanya com a "potència colonial". En aquest cas, però, sense mencionar les morts provocades pel colonialisme espanyol i europeu.

El ministre ha demanat recuperar la unitat "perduda" a Catalunya i el "projecte comú" amb la resta de l'estat espanyol. "No anirem enlloc perquè aquesta és la nostra terra", ha assegurat, alhora que reivindicava que els emigrants espanyols a Catalunya han treballat "com negres".

El PSC i el PSOE tanquen la campanya amb l'objectiu de guanyar a Catalunya, on les enquestes apunten a la victòria d'ERC, i de consolidar-se al conjunt de l'Estat, on Vox es dispararia. Els socialistes han dissenyat una campanya centrada en la "crisi de convivència" i la "violència" a Catalunya. Per superar aquest escenari, han arraconat el federalisme, han cridat a l'ordre i han reservat un paper secundari a l'oferiment de diàleg. Tot plegat, reivindicant-se com l'"única esperança" per a Catalunya.