El Suprem condemna «la Manada» per violació

L'alt tribunal eleva la pena a 15 anys de presó per un delicte d'agressió sexual i corregeix així la decisió de la justícia de Navarra

Els membres de ''la Manada''
Els membres de ''la Manada'' | Europa Press
21 de juny del 2019
Actualitzat a les 15:48h
Va ser violació. El Tribunal Suprem ha esmenat la sentència de la justícia de Navarra i ha augmentat la condemna dels cinc membres de "la Manada" de nou a 15 anys de presó per un delicte d'agressió sexual. A més, en el cas de l'acusat Antonio Manuel Guerrero, li imposa 2 anys més per robatori amb intimidació per treure el mòbil de la víctima. També obliguen a indemnitzar la noia amb 100.000 euros de manera solidària i prohibeixen acostar-s'hi durant 20 anys.

La decisió s'ha pres per unanimitat i, a més, condemnen els acusats a pagar les despeses del judici. En un comunicat, el tribunal reconeix que la jove va patir un "autèntic escenari intimidatori", que "en cap moment" va oferir consentiment i que va patir "una angoixa intensa". A més, aplica els agreujant de tracte vexatori i actuació conjunta de dues o més persones. Els acusats estan en llibertat provisional i, després d'aquesta decisió que és ferma, haurà de ser l'Audiència de Navarra la que estableixi com s'executa la sentència i quin termini voluntari els dona per ingressar a la presó.

L'alt tribunal tenia clar que volia decidir sobre el cas avui, però els detalls de la sentència no se sabran fins als pròxims dies. 
 

Els tribunal que ha revisat la sentència de ''la Manada'' Foto: Pool EFE


Les acusacions demanen una condemna per violació

Durant la vista, la fiscal Isabel Rodríguez ha insistit que no consta en els fets provats que la víctima donés el seu consentiment ni tampoc que els acusats li demanessin el consentiment per tenir-hi relacions sexuals, com sosté la defensa dels membres de "la Manada". Ha recorda que l'habitacle on van passar els fets no tenia sortida. "La víctima hi va entrar envoltada dels acusats i va adoptar una actitud de sotmetiment", ha explicat Rodríguez, i ha especificat que això no implicava consentiment. Ha afegit que cinc homes "de complexió física forta" són suficients per reprimir qualsevol tipus de resistència. En aquesta línia, la fiscal ha demanat condemnar "la Manada" per violació: "No es pot exigir a les víctimes una actitud perillosament heroica".

L'advocat de la víctima, Carlos Bacaicoa ha demanat que es consideri els acusats culpables d'un delicte d'agressió sexual i se'ls condemni a 18 anys i 9 mesos de presó. També que se'ls prohibeixi l'acostament a la víctima a 500 metres i que no se'ls permeti cominicar-se amb la noia durant 20 anys. 

En la mateixa línia, l'acusació particular representada per l'Ajuntament de Pamplona, ha demanat també una condemna per violació i ha argumentat que, a més de l'element intimidatori, també hi va haver violència dels cinc homes contra la dona. "Potser no va ser una força desmesurada, però va ser suficient per doblegar la voluntat de la víctima", ha argumentat, i ha fet referències a imatges i àudios.

"Des d'un primer moment hi va haver violència contra la víctima", ha conclòs Víctor Sarasa, recordant que estirar dels cabells, treure la roba o robar el mòbil són accions de força que volien "anul·lar" la voluntat de la víctima. En aquest sentit, ha lamentat que la sentència del TSJ de Navarra no va ser "encertada" en no considerar l'ús de la força, perquè hi va haver "una intimidació greu, prolongada i buscada, per mantenir relacions sexuals". 

Idelfonso Sebastián Labayen, advocat de la Comunitat Foral de Navarra, ha subscrit els arguments de la resta d'acusacions. Ha recordat que les sentències de la justícia de Navarra relata com es va produir l'agressió i l'advocat ha constatat que, tal com s'explica, és evident que no hi va haver consentiment i sí un ús de la força per part dels acusats. En aquesta línia, ha recordat que els acusats van abandonar la noia mig despullada al portal i se li van endur el mòbil. "Això són agreujants", ha indicat.  
 

L'advocat de ''la Manada'', aquest divendres al Suprem


La defensa es manté en l'absolució i culpa la víctima

La defesa, per la seva banda, ha tornat a reclamar l'absolució assegurant que la víctima va mostrar consentiment. L'advocat de "la Manada", Augstín Martínez Becerra, s'ha emparat en el vot particular del magistrat Ricardo González en la primera sentència del cas, que va veure "excitació sexual" en la víctima i mantenia que no hi havia violència ni força ni coacció per part dels acusats.

L'advocat ha dit que la noia no va fer cap "gest" que indiqués que estava sent sotmesa: "Va dir que va tancar els ulls i no va dir res". En aquest sentit, l'advocat ha dit que no cal una "actuació heroica" -com ha dit la Fiscalia- però sí que cal algun gest que indiqui que no es volen mantenir relacions sexuals. "No és no, hi estem d'acord. Però perquè 'no' sigui no, cal dir que no", ha afirmat.   

El lletrat ha dit també que li van robar el mòbil però no va ser per deixar-la incomunicada. "Estava al centre de Pamplona, només havia de seguir el carrer per trobar gent", ha dit. I en aquest sentit, ha dit que la noia va tenir "pànic" pel fet que els acusats havien enregistrat imatges de l'agressió. "Va tenir por que l'endemà les poguessin penjar a Internet", ha afirmat. Sobre les imatges, ha dit que són "interpretables" i que no s'hi fa referència en els fets provats.  

Sentència del Suprem contra els membres de «la Manada» by naciodigital on Scribd