Puigdemont supera Junqueras en el duel de les europees a Catalunya

JxCat aconsegueix 2 diputats, Ara Repúbliques en suma 3 i el PSOE guanyaria les eleccions a l'Estat amb 20 eurodiputats

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras en imatge d'arxiu de 2016, en la primera reunió del Govern
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras en imatge d'arxiu de 2016, en la primera reunió del Govern | Adrià Costa
26 de maig del 2019
Actualitzat a les 23:34h
Carles Puigdemont ha guanyat les eleccions europees a Catalunya. Segons l'escrutini facilitat pel Parlament Europeu, el president de la Generalitat a l'exili i líder de la candidatura Lliures -la marca europea de Junts per Catalunya- ha aconseguit 2 eurodiputats amb un 28,59% dels vots, guanyant a les quatre demarcacions catalanes.

Per la seva banda, Oriol Junqueras ha sumat 3 escons -sumant tot l'Estat- amb un 21,19% dels vots a Catalunya, aglutinant la representació de la candidatura Ara Repúbliques, on se sumen ERC, BNG i Bildu. Les dues candidatures han sumat vots en diverses zones de l'estat espanyol, sobretot la de Junqueras que sumava tres partits a Catalunya, País Basc i Galícia.

El PSC ha sumat un 22,09% dels vots, quedant per sobre de la candidatura de Junqueras, sumant-se a la llista i els resultats del PSOE, encapçalat per Josep Borrell. Ciutadans ha quedat en quart lloc amb un 8,63% dels vots a Catalunya.

Així doncs, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont són eurodiputats electes del Parlament Europeu. Després de fer-se públics els resultats de les eleccions d'aquest diumenge, l'expresident de la Generalitat a l'exili i l'anterior vicepresident del Govern seran parlamentaris de ple dret en el màxim òrgan parlamentari de la Unió Europea. 

Les enquestes publicades a primera hora de la tarda situaven a Junqueras i Puigdemont a l'Eurocambra tot i que amb un ball de xifres que no acabaven de concretar qui seria el candidat que encapçalaria les votacions en territori català.

Les votacions a les eleccions europees van començar el passat dijous a Holanda i el Regne Unit -que encara hi participa tot i el procés del Brexit-, finalitzant amb les votacions d'Itàlia, país on els col·legis electorals tanquen a les onze de la nit.

Resultats a Espanya

El PSOE ha guanyat les eleccions europees amb la candidatura de Josep Borrell, exministre d'Afers Exteriors de la primera legislatura de Pedro Sánchez. Ha aconseguit 20 eurodiputats i un 32,83% dels vots a tot l'Estat. El Partit Popular, amb una llista encapçalada per Dolors Montserrat, ha quedat segon amb 12 diputats a l'Eurocambra i un 20,12% dels vots escrutats. 

Ciutadans ha quedat en tercer lloc, aconseguint 7 eurodiputats i Podemos n'ha aconseguit 6. Per primer cop ha entrat Vox en les eleccions a l'Eurocambra, amb 3 eurodiputats. Per últim, a l'estat espanyol també ha aconseguit representació CEUS (Coalición por una Europa Solidaria).

Canvis a l'Eurocambra

Populars i socialdemòcrates perden per primer cop a la història la majoria a l’Eurocambra, segons un primer agregat de dades publicat per l’Eurocambra i basat en sondejos a peu d’urna en onze estats i intencions de vot en la resta.

Segons aquesta primera estimació, es compleix el pronòstic de les enquestes i els dos grups fins ara majoritaris perden l’hegemonia, amb el 42,6% dels vots i 320 escons. Els populars es mantindrien com a primera força, amb 173 escons (perdent 48 diputats), i els socialdemòcrates serien el segon grup més nombrós amb 147 (perdent-ne 44).

Per contra, el grup dels liberals passaria de 67 a 102 escons, en bona part per l’entrada al grup del partit de Macron, Renaissence. Els que també pugen són els Verds, que passen de 50 a 71, gràcies als bons resultats dels ecologistes alemanys.

Com també pronosticaven les darreres enquestes, els partits ultres i euroescèptics augmenten la seva representació, amb més de 100 escons entre el grup de l’Europa de les Nacions i les Llibertats, on hi ha l'UKIP i el Moviment Cinc Estrelles (57) i el grup de l’Europa de la Llibertat i la Democràcia, on hi ha la formació de Le Pen (56).

CA09