Eleccions municipals 2019

Un nou hospital i la dependència d'Andorra: les grans problemàtiques de l'Alt Urgell

Consulta quines són les temàtiques que marcaran la campanya a la comarca de cara a les eleccions del 26 de maig

per NacióDigital , 14 de maig de 2019 a les 20:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
L'atenció sanitària és un dels temes amb més afectació a la comarca de l'Alt Urgell, tal com queda reflectit en els programes electorals, que busquen mesures per millorar-la. Mentre, a la veïna comarca de la Cerdanya, l'Hospital de Puigcerdà es troba en una situació òptima, a l'Alt Urgell l'hospital necessita una profunda remodelació i es planteja la construcció d'un nou CAP, en l'horitzó d'un futur nou hospital, que de passada permetria l'aprofitament de les actuals instal·lacions del CAP per a prestacions hospitalàries. La millora d'aquestes estructures sanitàries contribuiria a fer de la comarca una destinació atractiva per als professionals del sector mèdic.

La dinamització comercial i la promoció d'un turisme vinculat a la cultura, al patrimoni arquitectònic i al medi ambient no són objectius nous, però esdevenen imprescindibles per guanyar-se un model econòmic propi i que superi, dins del possible, la dependència que la comarca té de la veïna Andorra.


Es tractaria, doncs, d'aconseguir que la comarca sigui més que un lloc de pas per als viatgers que van i venen de l'estat independent dels Pirineus. Una dependència que no solament és econòmica, sinó també social, degut als centenars de veïns i veïnes que travessen diàriament la ratlla fronterera per anar a treballar a Andorra. Els nivells d'atur són discrets, amb un 9,68% al conjunt de la comarca i un 11,66% a la capital.

Augment del cost de l'habitatge


L'increment de preus que ha experimentat l'habitatge a Andorra ha tingut un efecte a la comarca, que també ha experimentat una estirada cap amunt, marcada sobretot per l'escassa oferta de pisos de lloguer. A l'extrem oposat, el despoblament i l'envelliment dels habitants afecten molt els nuclis rurals i muntanyencs de la comarca.

A diferència d'altres comarques pirinenques, que pateixen una crisi agrària irreversible, l'Alt Urgell manté encara un sector ramader més o menys sòlid, que compta amb una important i veterana indústria làctia que li dona l'estabilitat. També es detecta l'aparició de petites explotacions agràries de petit format, dedicades a produccions de qualitat i de proximitat, animades per joves emprenedors que poden agafar el relleu d'altres sectors tradicionals, que pateixen un envelliment i una manca de continuïtat generacional.


Per tornar a la notícia principal, amb tots els enllaços a les 42 comarques i les 10 problemàtiques, pots clicar aquí.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació