Les deu coses que potser no sabies d'Anna Saliente, alcaldable de la CUP Capgirem Barcelona

La candidata va començar la seva militància política a la universitat, parla quatre idiomes i, quan va explicar que seria cap de llista, la família ho va rebre amb sorpresa i preocupació

Anna Saliente, en una imatge d'arxiu
Anna Saliente, en una imatge d'arxiu | ACN
13 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:26h
Anna Saliente és la candidata de la CUP Capgirem Barcelona a les eleccions municipals del 26 de maig. Llicenciada en Sociologia i amb només 27 anys, és l'alcaldable més jove d'entre totes les forces polítiques amb representació a l'Ajuntament de Barcelona. La gent del seu entorn explica que la candidata defuig el protagonisme i no li agrada ser el centre d'atenció, però tot i així 2 de febrer passat va acceptar ser la cap de llista i, per tant, la cara més visible de formació anticapitalista. Aquestes són les deu coses que potser encara no sabies de la candidata de la CUP.

1. Anna Saliente va néixer el 28 d'agost de 1991 al Baix Guinardó de Barcelona, però el 2013 va traslladar-se al barri d'Horta. La seva mare treballa com a administrativa en l'àmbit de les importacions i exportacions aèries, i el seu pare ho fa en horari nocturn en una cadena de muntatge de cotxes. La candidata de la CUP, laboralment, té formació específica en l’àmbit del gènere i treballa en la defensa dels drets de les dones que exerceixen la prostitució. Anteriorment, havia fet de dependenta.

2. La cap de llista de la CUP és la més jove dels alcaldables de Barcelona, però la seva militància política va començar ben aviat. Va iniciar la seva activitat política a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a l'assemblea de Facultat de Polítiques i Sociologia, primer per frenar la modificació del Pla d'estudis del centre, que impedia compaginar feina i estudis, i després contra l'augment d'un 66% de les taxes universitàries. A partir del 2013 va començar a militar a la CUP d'Horta-Guinardó i, actualment, també milita a Endavant OSAN.

3. La candidata cupaire va escollir els estudis de Sociologia perquè és una disciplina que li permetia englobar diferents qüestions socials (des de la Història a l'Economia, passant per la Filosofia i el Dret). Això sí, Saliente reconeix que, "com la majoria de sociòlegs", continua tenint dificultats per explicar què és la Sociologia. 

4. En clau històrica, els seus referents històrics són Lenin, Clara Zetkin o Rosa Parks, tres grans noms del comunisme i el socialisme, la defensa dels drets de les dones i dels drets civils. En el dia a dia, però, la cap de llista de la formació anticapitalista assegura que els millors referents són els companys de lluita.

5. Quan persones de diferents nuclis de la CUP Capgirem Barcelona li van proposar ser la cap de llista de les eleccions municipals del 26-M, Saliente va demanar un temps per pensar-s'ho, tot i que la candidata assegura que sabia que la decisió depenia de la militància i que li seria difícil dir que no. Quan finalment va comunicar la decisió, els seus amics van reaccionar amb il·lusió, i la seva família, amb sorpresa i preocupació. 

6. L'alcaldable de l'esquerra independentista està plenament involucrada en el moviment del 8-M. Ha participat activament, des del comitè de vaga d'Horta-Guinardó, a les dues últimes mobilitzacions, però reconeix que ara, durant el període de campanya, no hi està participant tan com li agradaria.

7. Saliente parla quatre idiomes: català, castellà, anglès i alemany. 

8. Hi ha viatges que marquen per tota la vida. La cap de llista de la CUP Capgirem Barcelona mai oblidarà el seu viatge a Rússia -a Moscou i Sant Petersburg, l'any 2017- pel centenari de la Revolució d'octubre. 


9. Si se li demana que esculli una cançó, Saliente tria Anòxia, de Jordi Montañez. En primer lloc, per reivindicar la cançó en català, després, per la proximitat (Montañez és un cantautor del Carmel, barri del districte d'Horta-Guinardó) i, finalment, per al·legoria que fa del capitalisme. 

10. L'alcaldable de la CUP no té previst fer cap gest concret en el primer ple municipal, però sí que afirma que el primer que farà serà proposar la convocatòria d'un ple extraordinari per definir el paper de l'Ajuntament de Barcelona en la defensa dels drets polítics i civils.