El Govern culpa l'Estat de trencar el diàleg per la pressió de la «dreta ultranacionalista»

Aragonès i Artadi asseguren que la Generalitat es mantindrà asseguda a la taula de negociació i revelen contactes entre ahir a la nit i avui al matí per canalitzar la situació

Elsa Artadi i Pere Aragonès, aquesta tarda a Palau
Elsa Artadi i Pere Aragonès, aquesta tarda a Palau | ACN
08 de febrer del 2019
Actualitzat a les 17:25h
"Lamentem que l'Estat hagi decidit abandonar el diàleg i que el PSOE hagi decidit cedir davant d'aquells que estan en contra de la democràcia i de fer política". Aquest és el diagnòstic que fa el Govern després que la Moncloa hagi donat per trencades les negociacions amb la Generalitat davant les pressions de PP, Ciutadans i Vox, convocants de la manifestació de diumenge a la Plaza Colón de Madrid contra les converses amb Catalunya i contra Pedro Sánchez. "Ha faltat coratge per fer passar el diàleg de la retòrica a la realitat, de ser discursiu a ser efectiu", ha assegurat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, acompanyada del vicepresident Pere Aragonès, en una compareixença d'urgència convocada al Palau de la Generalitat. Els dos han demanat una reunió per aquesta mateixa tarda que no es produirà, almenys de moment.

Aragonès ha assenyalat que la Moncloa "no pot exigir" que es renunciï a l'autodeterminació per començar a negociar. "Aquella àmplia majoria que havíem convingut en la declaració del Palau de Pedralbes es veu representada en el 80% que demana una solució democràtica, una consulta, un referèndum d'autodeterminació per decidir el seu futur", ha assenyalat el vicepresident, crític amb la pressió de la dreta -o "ultradreta"- espanyola contra el PSOE per la qüestió del relator.
 
"Més enllà de la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, hi hagi comptes o no, seguim disposats a afrontar el diàleg. Nosaltres seguim a la taula perquè representem el 80%", ha asseverat el dirigent d'ERC, present juntament amb Artadi en tots els contactes mantinguts amb la Moncloa durant les últimes setmanes. A les 13.34 han rebut l'última proposta del govern espanyol, i s'ha demanat una reunió que no s'ha concretat. Després ja hi ha hagut la roda de premsa del consell de ministres. "Només s'han fet micropasses endavant", ha resumit la consellera de la Presidència.
 
Segons Artadi, és "evident" que tant la Generalitat com la Moncloa han tingut "pressions" en tot aquest procés de negociació. Una de les condicions que es van posar ahir al vespre és que no es presentessin les esmenes a la totalitat dels grups independentistes o bé que es retiressin. ERC la va registrar dimarts i el PDECat ho ha fet aquest mateix divendres, tot i voler negociar fins a última hora. Aquesta condició, assenyalen, es va posar damunt la taula per primer cop ahir al vespre.

"Sempre hem dit que els pressupostos es tramiten si hi ha condicions i garanties d'un diàleg efectiu. Ara sevidencia que s'està cedint davant d'una manifestació de Vox, PP i Ciutadans que té com a objectiu frenar el diàleg", ha asseenyalat Artadi. Aragonès ha exigit, en tot cas, que cal un "reconeixement polític de les parts", i que l'objectiu del Govern "ha d'estar al mateix nivell" que el de la Moncloa. "Hi ha una exclusió, de facto, del que demana la ciutadania catalana", ha remarcat.
 
Malgrat això, la intenció de la Generalitat és mantenir viu el contacte a través de la comissió bilateral per qüestions, també, pressupostàries. Aragonès ha posat de manifest que si Sánchez va triomfar en la moció de censura és gràcies als partits independentistes, no els que es manifesten diumenge a la Plaza Colón contra ell. El vicepresident i la consellera han ressaltat que no ha estat senzill apostar per la negociació amb un judici al Tribunal Suprem imminent i presos i exiliats.

El posicionament de la Moncloa

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta Carmen Calvo ha apuntat que "mai" -ho ha repetit després- s'acceptarà un referèndum i ha acusat l'independentisme de no "acceptar" el marc de diàleg proposat per la Moncloa. També s'ha desmarcat del relator, de la mesa de partits i ha donat per trencat el diàleg. El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, compareixeran aquesta tarda al Palau de la Generalitat per analitzar la situació.

"Volem establir tots els ponts que la llei ens permet, però de moment l'estratègia no és acceptada per l'independentisme", ha remarcat Calvo. "No accepten el marc que hem proposat, així que aquest govern seguirà tenint la voluntat de sortir d'una situació que no permet que l'agenda estigui marcada per les solucions als problemes dels ciutadans", ha apuntat la vicepresidenta. La Moncloa ha repartit un document amb els detalls de converses amb la Generalitat. "Mai acceptarem un referèndum d'autodeterminació. Mai. Ho hem dit cent vegades, però Ho tornem a repetir. La sortida ha de ser dins del marc constitucional i la democràcia", ha indicat la dirigent del PSOE.

La dirigent del PSOE ha assenyalat que no vol "abandonar" el diàleg, perquè fer-ho seria tenir una "actitud irresponsable" com la del govern del PP encapçalat per Mariano Rajoy. Ha citat la cimera de Pedralbes com a via per canalitzar el diàleg. "Ho vam fer amb responsabilitat, complint les normes i fent servir la política pel que serveix la política: trobar solucions", ha indicat Calvo. En les últimes setmanes hi ha hagut contactes, reunions i trucades. "L'oferta és de canalització del diàleg en l'estructura institucional de la comissió bilateral, tenint en compte que la mesa de partits no ha estat fructífera", ha indicat, ressaltant l'absència de PP, Ciutadans i CUP.