VÍDEOS L'Escola Els Horts, el relat oblidat de l'1-O

El CDR dels barris de La Verneda i La Pau denuncia la poca visibilitat mediàtica que ha tingut la brutalitat policial que va patir el col·legi, situat en una de les zones més unionistes de Barcelona

08 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:24h
Els Horts, patint l'atac de la policia espanyola l'1-O
Els Horts, patint l'atac de la policia espanyola l'1-O | @CDRVernedaLaPau
L'escola d'Els Horts, a Barcelona, està situada al barri de la Verneda, a la zona est de la ciutat, al districte de Sant Martí. És una de les protagonistes de la jornada del referèndum de l'1 d'octubre, on es va produir una càrrega sagnant per part de les forces policials espanyoles. Tot i això, tal com denuncia el CDR de La Verneda i La Pau, no han tingut la repercussió mediàtica com altres escoles barcelonines molt més cèntriques o situades en altres barris.

Aquesta escola pública va patir una de les intervencions més violentes de la ciutat de Barcelona, amb escenes de cops de puny a votants, fractures diverses i diversos traus al cap. Un any després del referèndum, després de múltiples celebracions en el primer aniversari, el barri, a través del seu CDR, ha decidit publicar diversos vídeos per homenatjar l'atac.
  Cops de puny i traus al cap: poca visibilitat als mitjans

Els Horts no va ser més ni va ser menys que qualsevol de les escoles atacades per la policia espanyola en aquella jornada de l'1 d'octubre. Tot i això, les imatges a Barcelona estan caracteritzades per les del Ramón Llull -amb la puntada voladora a l'escala, que fins i tot ha merescut un reportatge de TV3-, l'institut Jaume Balmes o l'Institut del Treball, amb barricades incloses i en canvi el barri de La Verneda no surt a molts mapes de mitjans catalans, fins i tot un any després del referèndum.
  L'actuació dels agents va ser molt violenta, fins i tot dins l'escola. A l'exterior, cops de puny directes a la cara dels manifestants. A l'interior, traus al cap i sang pels passadissos.
 La policia espanyola, sempre present al barri

Una de les característiques del barri de La Verneda i la Pau és que allà s'hi troba el complex de la Policia Nacional espanyola, al ben mig de la Rambla de Guipúscoa, un dels carrers més cèntrics de la zona i del districte.
 
Quan els furgons de la Guàrdia Civil i la policia espanyola van desembarcar del vaixell "Piolín", molts d'ells -gairebé tots- es van dirigir a la comissaria de la Verneda per organitzar, coordinar i començar el dispositiu a la ciutat de Barcelona. La presència policial el barri és perenne, amb diversos blocs de pisos destinats exclusivament a agents de les forces de l'ordre.

En definitiva, un any després d'aquella jornada electoral on la violència policial es va expandir per tot el territori català, la d'Els Horts és només una més dels centenars d'històries humanes que van suportar, aguantar i rebre l'embat de l'Estat contra l'1 d'octubre. Tot i això, encara que sigui una més, no es mereix menys repercussió ni homenatge que les altres.