Xavier Domènech deixa l'acta i dimiteix com a líder dels comuns i Podem

Renuncia tant als càrrecs parlamentaris i orgànics perquè se sent "esgotat políticament i personalment"

Xavier Domènech, en una intervenció al Parlament.
Xavier Domènech, en una intervenció al Parlament. | Adrià Costa
04 de setembre del 2018
Actualitzat a les 21:12h
Xavier Domènech deixa la política activa. Dimiteix de tot els seus càrrecs un any i cinc mesos després d'haver estat l'arquitecte de Catalunya en Comú. La intensitat política dels darrers anys -amb la difícil compaginació amb la vida personal-, però també la darrera batalla interna que havia fet entrar el partit en un bloqueig ha precipitat el punt i final d'una carrera política que va iniciar a les eleccions generals del desembre del 2015, quan va encapçalar per primera vegada la candidatura d'En Comú Podem.

El fins ara líder dels comuns i de Podem Catalunya ha anunciat la seva decisió aquest dimarts a través d'un escrit al seu compte de Facebook en què explica que dimiteix com a president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem -també deixa l'acta-, com a coordinador general de Catalunya en Comú i com a secretari general de Podem. En el seu currículum polític hi figuren dues victòries a les eleccions generals i també els mals resultats de les eleccions del passat 21 de desembre, quan els comuns van obtenir vuit diputats.

"Crec que és l'hora de donar pas a noves persones amb idees fresques i l'energia necessària per dur a terme els reptes que el país demana els pròxims mesos, que sense dubte seran claus pel nostre futur", explica en el text, en què agraeix el suport dels que li han fet costat. I és que, segons explica, sempre va tenir molt clar que el seu "temps en la política institucional seria limitat". Reconeix, però, que els moments polítics ho han accelerat: "En aquests anys he assumit un conjunt de responsabilitats en una etapa de construcció de grans consensos que m'han esgotat políticament i personalment".

Per què plega Domènech?

Què motiva realment la dimissió de Domènech? Tot i que ell no en faci menció en el seu comunicat, a més de la intensitat i la complexitat política, els comuns han afrontat en els últims mesos una batalla interna derivada durant la renovació de càrrecs de la direcció motivada per les diferències de fons sobre el projecte, en bona part vinculada al grau de sobiranisme del partit.

La pinça que van fer part de la direcció d'ICV i de Barcelona en Comú va forçar Domènech a renunciar a la candidatura que inicialment havia deixat en mans de Marc Parés, fins aleshores coordinador de programes del partit. El resultat va ser la renúncia d'Elisenda Alamany a formar part de la direcció -s'havia perfilat per forjar una bicefàlia amb Domènech- i la decisió d'Ada Colau de coliderar amb Domènech la formació.

Des del resultat de les primàries -amb només un 35,8% de participació- el passat 3 de juliol, la nova direcció encapçalada pel tàndem Domènech-Colau ha estat incapaç d'escollir els membres del nucli del partit, el pinyol que pren les decisions. Els independents que van fer pinya amb Domènech a l'hora de crear el partit van alertar del risc d'esdevenir una "ICV 2.0" i han recelat del pla per a què la diputada Susana Segovia (de Barcelona en Comú) assumeixi la carpeta d'Organització i l'exalcaldessa de Castelldefels Candela López (ICV) la de Municipalisme. Catalunya en Comú porta dos mesos en letargia, com reconeixen alguns dels seus dirigents.

A tot l'episodi intern, se suma la complexitat de Domènech d'haver de liderar Podem Catalunya, un encàrrec promogut per Pablo Iglesias que va assumir després que el partit quedés obert en canal amb la dimissió forçada d'Albano Dante Fachin.

El pes familiar del càrrec

Malgrat tot, Domènech es reconeix "orgullós de tots i cada un dels moments" protagonitzats pels comuns, però lamenta que les seves responsabilitats "s'han carregat en excés" sobre les esquenes de la seva família. "I sense ells tampoc no sóc res. Ara és hora de retornar-los tot el temps que els hi he manllevat, que ha estat, injustament, molt", conclou.

Fent repàs de la feina feta, Domènech celebra la victòria a Barcelona i les dues al capdavant d'En Comú Podem, esdevenint primer partit català a les estatals, així com assumeix part de la responsabilitat dels mals resultats el 21-D, tot i que creu "que la molt bona feina que s'està fent en aquests moments al Parlament donarà nous fruits en un futur no gaire llunyà".

Colau i Iglesias

Així mateix, destaca que, de tot aquest temps, es queda "amb moments màgics i íntims viscuts amb molts companys i companyes", així com "amb la sort de poder acompanyar a persones com l’Ada Colau Ballano a Catalunya i el Pablo Iglesias a Espanya", i també amb l'acompanyament de "milers de persones anònimes que construeixen amb les seves mans un futur per tots i totes". Per això, agraeix el suport dels que l'han acompanyat a Catalunya en Comú i a Podem. "Em quedo amb tot això i amb el fet que seguiré treballant pel canvi que anhelem tots i totes, però ho faré des d'un altre lloc, tornant a la meva feina i ajudant des de la base", afegeix.

Finalment, apunta que allò viscut "ha estat gran, molt gran" i agraeix de nou la feina del seu entorn: "Gràcies de nou per tot i una abraçada en aquesta terra del 15-M i de l'1-O, en aquest país de l'olivera en el que vivim, on hi ha il·lusions a les palpentes, somnis dibuixats a l'aire i promeses a les orelles, capaç del més petit i el més gran quan s'ho proposa".
 
Catalunya en Comú ha reaccionat a la notícia amb un comunicat en què ha transmès "el seu profund agraïment pel gran compromís i la feina immensa que Domènech ha dedicat al projecte dels comuns, al qual ha contribuït com pocs al seu naixement i creixement, impulsant-lo com a alternativa de canvi per a la majoria social". El partit el defineix com "un dels pilars fonamentals del projecte, liderant-lo en tres comtesses electorals", guanyant en dues ocasions les eleccions estatals a Catalunya. "Catalunya en Comú no pot sinó desitjar el millor a partir d'ara a Domènech, que si bé no des de la primera línia continuarà vinculat al projecte, compromès amb els valors i els principis dels comuns", apunta la nota.

La formació subratlla igualment que "està formada per gent comuna que va fer decidir fer el pas a les institucions per a canviar-les", per bé que "els ritmes frenètics de la política actual fan molt difícil que la gent comuna pugui conciliar les seves vides amb l'activitat política, i la formació continuarà lluitant per a canviar aquestes formes de fer política". L'executiva de la formació i el grup parlamentari es reuniran aviat per analitzar la situació i buscar un relleu.

Alamany el trobarà a faltar

En aquest sentit, la seva mà dreta al Parlament, la portaveu del grup, Elisenda Alamany, recorda que va aterrar als comuns per Domènech, a qui defineix com "una persona honesta, propera, generosa; un home bo". i "una intel·ligència política que Catalunya necessita". "Sense tu no s'explicaria Catalunya en Comú-Podem. Et trobaré molt a faltar", conclou en una piulada: