ERC s'inclina per bloquejar la legislatura a Sánchez fins que accepti un diàleg sense condicions

Els diputats del Congrés es preparen per impedir l'aprovació de les lleis del PSOE, com el decret de RTVE, excepte les que garanteixen drets o amb contingut social

Joan Tardà va felicitar Pedro Sánchez, després de la moció de censura.
Joan Tardà va felicitar Pedro Sánchez, després de la moció de censura. | PSOE
28 de juny del 2018
Actualitzat a les 6:20h
Les esperances de l'independentisme amb Pedro Sánchez no han durat ni un mes. Ho han provocat les reiterades negatives a "un diàleg sense renúncies ni condicions" per part del president espanyol -investit gràcies al decisiu suport d'ERC i PDECat a la moció de censura-. Era l'eufemisme trobat per deixar clar que calia poder parlar de l'autodeterminació, sense citar-la, però el PSOE no l'ha comprat i ha deixat clar que circumscriu les futures converses dins el marc de la Constitució i la legalitat vigent. Un bloqueig al qual l'independentisme ja debat com donar-hi resposta.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ja va avisar dimarts als socialistes que "no esperin col·laboració" del seu partit, després del cop de porta a la moció que va defensar en relació a aquest diàleg sense límits. I aquest dimecres hi ha insistit, en etzibar-li a Sánchez que "ha aconseguit que la relació" entre les dues formacions "quedi molt i molt tocada" i que aviat se n'adonarà de "l'error" ha comès. En què es pot traduir això? Fonts dels republicans expliquen a NacióDigital que s'estan plantejant bloquejar l'activitat de l'executiu central al Congrés, negant-li els seus vots per impedir que aprovi iniciatives necessàries per al seu funcionament ordinari.

Aquest veto no afectaria a lleis relatives a drets individuals o socials, com les de regulació de l'eutanàsia o d'equiparació dels permisos de paternitat i maternitat, que s'estan tramitant des d'aquesta setmana, sinó a la resta de normes més ordinàries i sense contingut social, com ho seria la convalidació del reial decret llei per renovar la cúpula la Ràdio Televisió Espanyola, que arriba a la cambra baixa la setmana vinent. "Se'ls haurà de fer veure que han de dialogar de tot, només a base de pressió ho entendran", opina un diputat del grup del Congrés, que afegeix que "han d'entendre el preu dels errors polítics", com el vot contrari a la moció. Si els republicans uneixen els seus vots al PP i Cs, poden impedir que el PSOE guanyi qualsevol votació.

Intransigents per al diàleg

Hi coincideix el vicesecretari general de coordinació interna, territori i coordinació d'ERC, Isaac Peraire, que, en una entrevista a La Xarxa, ha defensat que, "si no es pot parlar de tot, cal fer un auto i esperar que reaccionin". "ERC ha d'empènyer perquè es pugui dialogar sense límits, ha de ser intransigent en això", ha insistit el jove dirigent republicà. L'estratègia concreta encara s'ha de ratificar en la cúpula de la formació, però fonts republicanes assenyalen que Sánchez "no pot expulsar 2,3 milions de persones del diàleg" -els que van votar l'1-O- i que, "si no és un diàleg de tot, és submissió". "Si t'expulsen de tot, per què els has de fer la feina?", conclouen.

Aquesta és una estratègia compartida per la majoria de diputats al Congrés i senadors d'ERC, que opinen només poden aconseguir un canvi de posicionament del PSOE si aquest veu que l'independentisme acumula forces -per exemple, a les municipals- o si, més a curt termini, els seus vots fan inviable l'aprovació d'iniciatives clau. De fet, els republicans ja facilitaran aquest dijous que s'aprovin al Congrés algunes de les esmenes als pressupostes incloses pel PP al Senat, entre les quals una per obligar el govern espanyol a complir els compromisos d'inversions territorials i a comparèixer trimestralment per rendir comptes.

La majoria dels grups d'ERC al Congrés i al Senat consideren que només podran fer virar Sánchez si l'independentisme acumula forces o si el PSOE perd votacions clau

Els grups parlamentaris de Madrid donen molta importància al disseny d'un marc de diàleg sense límits com un element de mínims imprescindible, ja que tan sols és la primera fase, prèvia a la negociació i, si s'escau, l'acord. Si en ella ja s'hi exclou l'autodeterminació i se circumscriuen les converses al marc constitucional, per tant, el resultat de tot el procés pot quedar molt lluny de les expectatives de l'independentisme. A més, destaquen que aquesta reconeixement d'un diàleg sense condicions és un terra per escenificar que la relació és en igualtat de condicions.

Sigui com sigui, ERC deixa en mans del Govern i de Quim Torra l'estratègia global a emprendre ara que Sánchez ha dibuixat clar els límits de la reunió que tenen previst fer el 9 de juliol, segons va asseverar Tardà: De fet, fonts de l'executiu i del PDECat expliquen que prefereixen esperar fins que aquesta trobada tingui lloc per avaluar l'estat de les relacions entre els dos governs, abans de prendre noves decisions o gesticular davant el previsible cop de porta. En ella, Torra plantejarà la celebració d'un referèndum pactat i el vicepresident català, Pere Aragonès, ja va subratllar que el diàleg s'havia de centrar en l'autodeterminació.

El PSOE reitera el "no"

Malgrat tot, el PSOE ha deixat clar en nombroses ocasions i des del primer moment que aquesta és una línia vermella. En la primera roda de premsa després del consell de ministres, la titular d'Educació, Isabel Celáa, va avisar que Sánchez aniria a la reunió "amb la Constitució a una mà i el diàleg a l'altra", i en el primer ple després de la moció de censura, els socialistes van votar amb el PP i Cs una proposició no de llei que blindava la unitat de l'Estat i rebutjava tota possibilitat de fer un referèndum.

La setmana passada, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, es va estrenar en el càrrec prometen diàleg "entre la Constitució i la legalitat" i, aquell mateix dia, Celáa va defensar el rei pel seu polèmic discurs del 3-O. El mateix Sánchez ha afirmat aquesta mateixa setmana que "l'1-O és una pàgina que s'ha de passar" -des de Berlín- i ha insistit que la Constitució és un camp de joc ampli des del qual explorar el consens.