L'ANC liderarà la resposta jurídica a la repressió de l'Estat

L'entitat aprova el full de ruta per fer efectiva la República i mantenir el pols, i convoca una manifestació l'11 de març | Avisa que no deixarà de posicionar-se i de ser "pal de paller" mentre Puigdemont els demana "paciència i persistència"

Un moment de les votacions de l'AGO de l'ANC al poliesportiu de la Mar Bella
Un moment de les votacions de l'AGO de l'ANC al poliesportiu de la Mar Bella | ANC
25 de febrer del 2018
Actualitzat el 26 de febrer a les 16:58h
Resposta a l'Estat. No només al carrer. També als tribunals catalans, espanyols i europeus. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha aprovat aquest diumenge, al pavelló de la Mar Bella de Barcelona, el seu full de ruta després de la proclamació, que no implementació, de la República el passat 27 d'octubre. La resposta de l'estat ha estat en clau repressiva i no política i l'ANC ha anunciat, i això consta al seu full de ruta, una resposta contundent, també als tribunals.

En la presentació del full de ruta, el responsable d'incidència política del secretariat sortint, Jordi Pairó, ha avisat que l'independentisme "també sap portar les causes als jutjats i així ho farà". En aquest sentit ha explicat que diverses entitats i associacions ja treballen en una resposta conjunta als tribunals espanyols i europeus a l'actuació de l'estat i que en breu es concretaran les actuacions. "La presó és una de les armes de l'estat, però quan deixa de fer por ja no és una arma", ha afirmat Pairó després de fer una crida a la unitat i a fer efectiva la República. Ho feia en la línia del document aprovat per una àmplia majoria i sense incorporar cap de les esmenes que arribaven vives al plenari.

Pel que fa al context de l'independentisme, l'ANC afirma que qualsevol nou actor és "sempre complementari" i que la irrupció dels CDR, per exemple, "no vol dir que l'Assemblea estigui amortitzada". "Hem de seguir sent el pal de paller", ha dit Pairó recordant que "quan l'ANC s'ha posicionat ha molestat i no per això hem de deixar de fer-ho". Ha fet una crida a mantenir-ne "la transversalitat", que no ha impedit que l'entitat es posicionés clarament a favor de la restitució de Carles Puigdemont abans i després de les eleccions del 21-D. "Nosaltres no hem canviat de plantejament", ha afirmat abans de criticar l'espectable "lamentable" d'aquests dos mesos de desacords entre els partits.

Dejuni, manifestació i eleccions internes

L'entitat ha anunciat també una nova mobilització per l'11 de març a Barcelona, una marxa entre Drassanes i Ciutadella, i un dejuni. Aquesta darrera acció la duran a terme deu persones que durarà entre una i dues setmanes i que es durà a terme a l'emblemàtic convent dels Caputxins de Sarrià. El 17 de març celebrarà les eleccions al nou secretariat.

Fins ara, i després de l'empresonament de Jordi Sànchez, l'ha liderat Agustí Alcoberro, que aquest diumenge s'ha acomiadat. L'historiador ha recordat que quan es va incloure al full de ruta de l'entitat el referèndum, ara fa dos anys, no semblava realista. "Allò va ser una derrota i una humiliació de l'estat i no la poden acceptar", ha afirmat.

 

Agustí Alcoberro i Carme Forcadell a la reunió de l'ANC a Barcelona Foto: ACN


Alcoberro ha avisat a l'estat que és "impossible" que se'n surti només amb repressió. "Guanyarem, això és inevitable. No us puc dir quan però la República la veurem i l'assolirem", ha explicat després de recordar que són "incapaços de controlar el territori". El vicepresident de l'ANC sí ha dibuixat una lleugera autocrítica en afirmar que potser es va ser innocent en pensar que Europa forçaria Espanya a donar "una resposta democràtica".

La Caixa de Solidaritat paga fiances i multes

L'assemblea també ha passat comptes. Una de les iniciatives que, a desgrat de l'organització, s'ha pres aquest any és constituir una Caixa de Solidaritat per pagar les fiances i multes derivades del procés independentista. La iniciativa conjunta d'Òmnium i l'ANC havia recaptat aquest febrer 5,8 milions d'euros. 5.697.494 euros provenen d'aportacions directes i 120.085 euros de vendes a tercers.

Al Tribunal Suprem i al Tribunal de Comptes (que va multar els responsables del 9N) ja s'han entregat 3,79 milions d'euros. La darrera fiança, de 60.000 euros, ha estat la de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. A la caixa queden gairebé 2 milions en aquest moment. Els comptes de l'ANC, lògicament molt condicionats pel procés i la campanya del referèndum, han estat aprovats sense dificultats. Els del 2017 tenien un dèficit de més de 300.000 euros descomptant la Caixa de Solidaritat.

El nou full de ruta de l'ANC, que el 17 de març renova secretariat, ha generat un ampli consens entre els 2.000 assistents a l'assemblea anual

Unes 2.000 persones s'han citat al pavelló de la Mar Bella de Barcelona per debatre el full de ruta. Hi havia dues esmenes a la totalitat (de les assemblees locals de Sagrada Família i Vidreres) i totes dues han estat rebutjades per àmplia majoria només començar i abans de la votació de les esmenes parcials.

La crida de Puigdemont

Durant l'assemblea s'han escoltat els missatges gravats dels consellers a l'exili i de Carles Puigdemont. El president ha animat a "acabar junts el que vam començar junts" i ha avisat que no renunciarà "mai" al projecte de la República que l'entitat reivindica des de fa anys. En el tram final del seu missatge, que ha estat acomiadat amb crits de "president, president", ha demanat "paciència i persistència".

L'assemblea ha acabat amb la lectura d'un missatge de Jordi Sànchez, fins fa poc president de l'entitat i que, malgrat estar empresonat a Soto del Real, es perfila com a nou president de la Generalitat pels impediments de Puigdemont per ser investit. "Ho tornaria a fer", deia l'escrit de Sànchez sobre la seva funció a l'Assemblea. El president sortint ha fet també una crida a preservar l'entitat i la seva força mobilitzadora. La seva esposa Susana Barreda ha afirmat que si és a la presó "és per haver estat president de l'ANC i no per haver estat en una llista electoral".
 

Assistents a l'assemblea general ordinària de l'ANC Foto: ACN