Colau farà una consulta per la municipalització de l'aigua a Barcelona

L'Ajuntament ha obert un procés participatiu que abarcarà la gestió del servei d'aigua, la gentrificació i la memòria històrica

14 de desembre del 2017
Actualitzat a les 23:21h

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


Els veïns i veïnes de Barcelona tindran l'oportunitat d'opinar sobre el futur del model de gestió de l'aigua a la ciutat. Podran fer-ho, això sí, en cas que la iniciativa ciutadana reculli prou firmes -15.000 com a mínim- al carrer. Tal com avança El Periódico, l'Ajuntament de Barcelona encara la darrera fase d'una multiconsulta que posarà sobre la taula la municipalització de l'aigua, així com la memòria històrica i la polèmica de la gentrificació.

El resultat no serà vinculat, per limitació legislativa, però comptarà -almenys sobre el paper- amb la "voluntat política" del Govern. Aquest divendres s'obre un període de dos mesos, fins al ple municipal del febrer-març.

Res fa pensar que les iniciatives puguin tenir problemes per prosperar en una ciutat de més d'un milió i mig de ciutadans i amb entitats com el Casal dels Infants del Raval, la PAH, l'Aliança Contra la Pobresa i Tanquem els CIES empenyent des de darrere. A partir d'aquest divendres, doncs, els barcelonins podran donar viabilitat als temes abans que esdevinguin -o no - carn de consulta el pròxim mes de maig.

La municipalització de l'aigua es presenta com la més complexa, fruit del poder empresarial que hi ha darrere i que en cap cas avalaria una gestió pública del servei d'abastament. La plataforma Aigua es Vida, que treballa arreu del territori, afronta reforçada la batalla després de rebre llum verda a l'Ajuntament de Terrassa, la tercera ciutat més gran del país en nombre de població.

La pregunta que hi ha sobre la taula és clara i meridiana: "Vol vostè que la gestió de l'aigua a Barcelona sigui pública i amb participació ciutadana?" i, si res canvia, la posició de l'alcaldessa respon al mateix patró. De fet, la remunicipalització de serveis bàsics com aquest és un dels elements troncals del programa electoral dels consistoris autoanomenats "del canvi".

La plaça d'Antonio López, focus de polèmica

Barcelona en Comú també es va comprometre a canviar el nom de la plaça dedicada a Antonio López, esclavista, que està entre la Llotja de Mar i l'edifici de Correus. La iniciativa ciutadana que se sotmetrà a votació si recull els avals proposa canviar-li el nom pel d'Idrissa Diallo, el jove que va morir al CIE de Barcelona la nit de reis del 2012 i va motivar el naixement de l'entitat Tanquem els CIE.

La gentrificació, una realitat

"Estàs d'acord amb què l'Ajuntament adquireixi la parcel·la de ronda Sant Pau amb l'objectiu de contrarestar l'expulsió de veïns mitjançant un projecte pilot amb la construcció de 50 habitatges públics i inclusius, i garantir la continuïtat de l'acció solidària i comunitària del projecte Gimnàs Social Sant Pau", apunta la proposta de pregunta. En aquest sentit, les entitats socials defensen que la construcció d'habitatge públic és l'única via per combatre la gentrificació".
Arxivat a