Troben un cap de marbre en les excavacions a les termes romanes de Caldes de Montbui

La troballa, que podria tenir més de 2.000 anys d’antiguitat, se suma a les descobertes fetes durant l’excavació a l’entorn de les restes romanes de la plaça de la Font del Lleó | Segons les primeres hipòtesis, es podria tractar d’una divinitat vinculada amb les aigües termals

per Redacció, 26 de maig de 2017 a les 17:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquesta setmana, en el decurs de les excavacions arqueològiques que s’estan realitzant a les termes romanes de Caldes de Montbui, l’equip d’arqueòlegs dirigit per Pere Lluís Artigues ha descobert un cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana i que podria tenir més de 2.000 anys d’antiguitat. Les excavacions, finançades per l’Ajuntament de Caldes sota la supervisió del Departament de Cultura, s’estan realitzant amb motiu de la reurbanització de la plaça de la Font del Lleó.

El cap ha estat trobat en bon estat de conservació en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia.


Segons ha explicat Per Lluís Artigues, aquesta troballa acaba de desmentir la imatge d’austeritat que es tenia del conjunt termal calderí, i reafirma que hi havia espais decorats.

Fins al moment s'ha fet una primera neteja de la peça, a càrrec de Gamarra i Garcia. Conservació i Restauració. Isabel Rodà de Llanza, catedràtica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB (del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana), serà l'encarregada d’estudiar aquesta peça històrica i determinar la procedència, datació i identificació. Tot i així, com a primera hipòtesi de treball, es podria tractar d’una divinitat vinculada amb les aigües termals que, per l’erosió a una de les parts del rostre, estaria exposada en contacte constant amb un degoteig d’aigua.


La descoberta ha estat anunciada aquest matí durant una visita al jaciment de l’alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé; la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Maite Miró; l’arqueòleg director de l’excavació, Pere Artigues; el regidor de Patrimoni, Isidre Pineda, i el regidor d’Espais Públics, Jaume Mauri.

La troballa, excepcional per les rares vegades en què es pot celebrar l’aparició d’un cap conservat d’escultura romana, ha estat celebrada àmpliament per tots els agents que intervenen en aquest projecte de recuperació del patrimoni arqueològic de Caldes de Montbui.


El cap d’escultura i la nova piscina, dues troballes importants al jaciment 

Aquesta troballa se suma a la descoberta d’una nova piscina romana en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són 4 les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la natatio de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 9 x 15 metres considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península ibèrica.
 

Aspecte que ofereixen els excavacions arqueològiques s'estan fent a Caldes de Montbui Foto: Ajuntament de Caldes de Montbui

 
La tasca feta fins ara permet tenir una planimetria de les piscines romanes i també veure quina ha estat la intervenció urbanística que hi ha hagut en aquesta zona amb el pas dels segles. Així, s’ha pogut datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XIV fins al XX. També es conclou que les piscines que hi havia a Caldes de Montbui tenien una finalitat salutífera, a diferència de les piscines que hi havia a les ciutats (que eren usades com a acte social, a més del motiu higiènic).
La informació que s’està obtenint amb aquesta intervenció permetrà crear un espai amb imatges en 3D i una maqueta a escala que s’ubicaria al museu Thermalia.

La plaça a punt per a l’Escaldàrium 

Aquestes setmanes comença la part final de la intervenció arqueològica. Després d’haver extret les llambordes de davant de les Termes Romanes i delimitat la superfície de les altres piscines d’època romana es portarà a terme un procés de fotometria que permetrà tenir una visió de com eren les instal•lacions termals fa 2.000 anys. Aquesta intervenció finalitzarà a meitat de juny, i llavors es cobriran les restes arqueològiques amb una capa geotèxtil i terra, perquè al mes de juliol es puguin desenvolupar les activitats culturals previstes, com és el cas de l’Escaldàrium.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació