1 de 10
BARCELONA

​La reforma de l'Abaceria de Gràcia començarà el 2018 i costarà 25 milions

El 95% dels paradistes aproven la proposta municipal de remodelació | Els comerciants del mercat barceloní es traslladaran la tardor del 2017 a una carpa provisional al passeig de Sant Joan | El mercat renovat inclourà un espai de cooperatives de consum que oferiran producte ecològic i de proximitat

Recreació de com quedarà el Mercat de l'Abaceria un cop reformat | Ajuntament de Barcelona
per Jordi Bes Lozano, Barcelona | 27 de juliol de 2016 a les 13:42 |
Les obres de la reforma del Mercat de l'Abaceria Central del barri de Gràcia de Barcelona començaran el 2018, s'allargaran entre 24 i 30 mesos, i costaran 25 milions d'euros, segons ha anunciat aquest dimecres la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín. El projecte s'ha desencallat després de sis anys d'estira i arronses, i els paradistes han donat aquest dimarts un suport majoritari a la proposta municipal de reforma. El mercat inclourà un supermercat, però més petit per encabir-hi un espai de cooperatives de consum de productes ecològics i de proximitat; tindrà un aparcament i un innovador espai per alleugerir el barri de la circulació de camions de distribució.

El 95% dels paradistes —259 de 272- han aprovat la proposta de remodelació. La carpa provisional que acollirà els comerciants mentre durin les obres s'instal·larà al passeig de Sant Joan, entre els carrers Sant Antoni Maria Claret i Indústria. L'Institut Municipal de Mercats (IMMB) calcula que els paradistes s'hi traslladaran a l'octubre del 2017. En el que queda d'aquest any s'ha de redactar el projecte arquitectònic de la carpa i tancar els acords amb els paradistes sobre el finançament de l'operació. El projecte arquitectònic de la remodelació de l'edifici del mercat es redactarà l'any que ve.

 

Presentació de la reforma, amb els regidors Eloi Badia i Montserrat Ballarín a l'esquerra. Foto: Jordi Bes


L'Abaceria és el mercat més gran de Barcelona que queda per reformar, i ha viscut els darrers anys un declivi progressiu. Segons el regidor de Gràcia, Eloi Badia, en els darrers cinc anys han baixat un 35% els visitants i n'ha perdut 13.802 setmanals —el novembre del 2010 en rebia 37.892 i el juny del 2015 s'havien rebaixat a 24.180-. A més, estan tancades el 32% de parades de l'interior del mercat i el 28% de l'exterior. El portaveu de la junta del mercat, Jeroni Magrans, ha destacat que al declivi s'hi ha sumat sis anys amb "tot de vicissituds" sobre la conveniència de tirar la reforma endavant.


L'última ha sigut l'encàrrec al maig per part del govern Colau de tres estudis sobre si el mercat havia d'incloure supermercat, sobre la distribució de mercaderies i el dimensionament de l'aparcament, fet que pels paradistes suposava un nou retard en la reforma. Els estudis es van encarregar després que la plataforma veïnal Gràcia cap a on vas? reclamés mesures com que el mercat no inclogui un supermercat i apostés per ubicar-hi algun projecte de cooperativa, i que l'aparcament es limités a 32 places. Finalment l'aparcament en tindrà 50 per clients del mercat i persones amb mobilitat reduïda.

Després de la reforma, el mercat passarà a tenir 50 parades interiors d'alimentació i 12 exteriors no alimentàries, fet que suposa que es perdran gairebé la meitat —ara són 117-. El supermercat quedarà limitat a 750 metres quadrats (en dibuixos inicials s'havia previst d'un màxim d'uns 1.200) i la zona per a cooperatives de productors tindrà 350 metres quadrats. Hi haurà un altell on es preveuen cursos de cuina, i tres plantes subterrànies, amb magatzems, l'aparcament i el Centre de Distribució Urbana (CDU) de mercaderies, amb el qual es pretén evitar que els camions facin voltes pel barri.


Uns 20 milions de finançament públic i la resta serà privat

Dels 25 milions d'euros del cost de la reforma, l'IMMB calcula que uns 5 o 6 procediran de les aportacions privades dels paradistes, l'espai de cooperatives i el supermercat. Cada paradista haurà de posar-hi 1.500 euros per metre quadrat, de manera que el comerciant que té 18 metres quadrats haurà d'aportar 27.000 euros. A més, els paradistes s'hauran de fer càrrec del cost de condicionar les noves parades un cop tornin al mercat després de la reforma. Magrans ha demanat anticipades disculpes als veïns pels més de dos anys d'obres que es preveuen, però ha defensat: "Tots hi sortirem guanyant".

 

El Mercat de l'Abaceria ja fa anys que espera una reforma. Foto: Adrià Costa

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació