Riner

Demanen que es retiri la rampa de la Casa Gran d'El Miracle

Entre altres raons, consideren que desfigura un racó emblemàtic de la plaça i és totalment innecessària

per Ramon Estany, El Miracle | 23 d'agost de 2021 a les 10:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'agost de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un col·lectiu anomenat Amics de El Miracle ha iniciat una petició a través de la plataforma Change.org dirigida a l'Ajuntament de Riner, Diputació de Lleida i Agència Catalana del Patrimoni per tal que es retiri la rampa que s’ha instal·lat a la façana de la Casa Gran de El Miracle, i es trobi una alternativa de consens que sigui proporcionada i respectuosa tant amb l’edifici com amb el seu entorn. 

Els promotors de la iniciativa expliquen que l’any 2021 han vist amb joia com es restaurava el pati de la Casa Gran de El Miracle. Aquesta és una acció que celebren i que agraeixen profundament a aquells que l’han fet possible: d’una banda, la Comunitat Benedictina del Miracle, que ha retornat l’ús de la Casa Gran a la Diputació de Lleida; de l’altra, l’Ajuntament de Riner (i particularment el seu alcalde, el Sr. Joan Solà), que ha treballat intensament per restaurar aquest espai emblemàtic. 

 

Foto: Ramón Estany


Lamenten, però, que en la seva voluntat de millora i ordenació de l’entorn de El Miracle, l’Ajuntament ha promogut algunes intervencions arquitectòniques que, als ulls de l'Associació, han tingut un resultat nefast per a l’entorn patrimonial i natural del Santuari, com és el cas de la rampa que s’ha instal·lat a la façana de la Casa Gran. Aquesta és una actuació que neix amb la voluntat de facilitar els moviments a les persones amb mobilitat reduïda, en una intenció que comparteixen plenament. Però, alhora, creuen que les intervencions per millorar l’accessibilitat no es poden fer a costa del patrimoni cultural que es pretén fer accessible.

 
Afirmen que són molts els que creuen que la instal·lació d’aquesta rampa:

 
- Trenca totalment l’estètica de les arcades de la façana de la Casa Gran, que és un edifici renaixentista únic a Catalunya pel seu interès estilístic, històric i patrimonial, catalogat com a BCIN (Bé Cultural d'Interès Nacional).
 
- Anul·la completament una de les tres arcades de la façana i, amb les seves dimensions colossals, la inhabilita per a usos polivalents com els que s’hi duien a terme instal·lant-hi escenaris provisionals.
 
- Desfigura un racó emblemàtic de la plaça, trencant l’equilibri que es produïa entre les tres arcades, la font, i l’arc de pujar al primer pis.
 
- És una actuació innecessària, ja que actualment es pot accedir tant al pati de la Casa Gran com a uns lavabos públics des del primer pis de l'edifici, que és totalment accessible a persones amb mobilitat reduïda.

En 24 hores, la petició ja ha rebut 73 signatures, i aquests són alguns dels comentaris que s'hi han fet:
Francesc Miralpeix Cal trobar una solució més adequada que no malmeti la visió de la façana i la relació d'aquesta amb la plaça, fent-nos perdre la perspectiva de conjunt integrat amb els pisos superiors . El ritme de les arcades del porxo queda completament segmentat. La intervenció, segurament feta amb bona voluntat, és excessivament agressiva. Ens imaginem qualsevol edifici renaixentista italià amb una actuació com aquesta que alteri tots els principis de simetria?

 
Xavier Caballé És un nyap que tapa una part de la façana. I hi ha altres opcions d'accedir a la plaça i al Santuari


Josep Barcons Palau Totalment d’acord! Hi ha altres maneres de salvar barreres arquitectòniques: una de ben simple seria una rampa mòbil, feta amb un material lleuger. És dolorós constatar l’anacronisme de certes actuacions: mentre a la ciutat es malda per naturalitzar els espais públics, al mon rural encara prosperen obres faraòniques que malmeten el patrimoni i l’entorn..


 Marcel·lí Corominas Cots Una obra innecessària, que malmet la contemplació de la façana i la pau i equilibri de la plaça. Hi han altres solucions per salvar les barreres arquitectòniques

 

 

Participació