1 de 10
Ajuntament de Solsona

Solsona posa en marxa el pressupost participatiu per a les anualitats 2020 i 2021

Aquesta vegada es consensuaran accions executables en dos anys amb un pressupost total de 100.000 euros

per Redacció, Solsona | 3 de desembre de 2019 a les 16:19 |

Aquesta setmana 600 solsonins rebran una invitació de l’Ajuntament per formar part de l’equip de treball del proper pressupost participatiu de la ciutat. Són les persones majors de 16 anys que han estat escollides aleatòriament del padró d’habitants. Les que vulguin prendre part en aquest procés poden confirmar-ho fins al dia 13 d’aquest mes. 


El tercer pressupost participatiu que promou el consistori solsoní, a diferència dels anteriors, serà per a dues anualitats, 2020 i 2021, per optimitzar el temps, després que el 2019 no s’hagi fet cap procés amb motiu de les eleccions. Però la destinació pressupostària serà la mateixa que en les convocatòries anteriors, ja que serà de 100.000 euros per a dos exercicis. 


Enguany, havent passat de 400 a 600 persones les seleccionades per convidar a aquest procés i, per tant, obrir el ventall de possibilitats per a la ciutadania, la regidoria de Participació confia aconseguir formar un equip de treball més ampli que l’any passat. Tot i que van confirmar la seva participació 31 persones, la mitjana d’assistència a les sessions va ser inferior a la vintena de participants. 

En aquesta carta se’ls emplaça a “esdevenir representants de la societat solsonina” i se’ls demana el compromís d’assistir a un total de cinc convocatòries: la de presentació, que serà el dia 19 d’aquest mes; la de tempesta d’idees i propostes, el 16 de gener; la visita de camp, el 30 de gener; la sessió d’aprofundiment en les propostes, el 13 de febrer, i la de validació i aprovació de les propostes, el 19 de març. 

     

Per incentivar-ne l’acceptació de l’oferiment, juntament amb la carta s’ha enviat a aquestes persones un fulletó que inclou l’opinió de cinc persones que han format part dels equips de treball del 2017 i del 2018. Eduard Solé (39 anys), comerciant, hi explica que li va agradar molt poder dir la seva “a l’hora de decidir a què es destinaven una part dels diners públics. I va ser útil, perquè les actuacions s’han executat”. Laia Espasa (37 anys), responsable i formadora d’un comerç alimentari i ecològic, hi assenyala que “és una manera de participar en les infraestructures municipals i, entre tots, consensuar les prioritats per a la ciutat”. Ella destaca la possibilitat de “conèixer de prop les mancances del municipi i constatar que l’Ajuntament t’escolta quan les poses sobre la taula”. 


Per a Jaume Garcia (53 anys), òptic optometrista, haver participat en el pressupost ofereix una altra visió del poble, “més analítica”. “També pots veure internament com funciona un pressupost municipal i elements de la gestió de les arques públiques que des de fora es desconeixen”. També ho valora positivament Montse Mas (37 anys), gestora administrativa: “és una sort sortir elegit per formar part de l’equip, perquè és una oportunitat de dir la teva als assumptes públics que ens són més propers”. En aquest sentit, els participants anteriors han comprovat com “han sorgit propostes tan diverses com interessants i el resultat final és productiu i positiu per a tothom”, segons Joan Padró (27 anys), guia de natura.

Procés dinamitzat per dues cooperatives 

Per dissenyar, conduir i dinamitzar el procés participatiu, l’Ajuntament torna a confiar en el tàndem format per les cooperatives Raiels i L’Arada. La seva tasca consistirà a dinamitzar les cinc sessions per obtenir una priorització d’actuacions d’interès general, estimular la cultura de la participació i la corresponsabilitat ciutadana en els afers públics i les decisions politicoeconòmiques de l’Ajuntament, i consolidar una metodologia de treball per elaborar el pressupost participatiu.  

Entre les accions consensuades per la ciutadania que s’han executat els dos últims anys hi ha la construcció d’unes noves escales que connecten l’avinguda del Pont amb la ribera; el reforç lumínic de dos passos de vianants considerats perillosos a la carretera de Manresa; la delimitació de l’accés amb rocalla per ordenar l’aparcament del Camp del Serra; l’ampliació d’enllumenat i la instal·lació d’una font en aquesta zona; la millora de les grades del pavelló poliesportiu vell amb seients nous, i la construcció d’un pas de vianants elevat per millorar la seguretat a la plaça del Camp (en obres).

 

Participació