Medi Ambientt

L'ACA alerta del «risc» de celebrar el Doctor Music Festival per «l’afecció» de rius i rieres

El Govern demana als promotors del Doctor Music Festival que modifiquin el projecte atès l’informe desfavorable emès per l’Agència Catalana de l'Aigua

per Redacció, 5 de desembre de 2018 a les 14:50 |
Pla general de l'esplanada d'Escalarre on s’ha de celebrar el festival | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha emès un informe desfavorable a la proposta d'ubicació del Doctor Music Festival presentada pels promotors, previst als prats d’Escalarre entre els dies 11 i 14 de juliol de 2019, atès el "risc" que suposa emplaçar-lo en una "zona d'afecció" de diversos rius i rieres, segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Davant d'aquest fet, el Govern ha alertat que la tramitació d'un projecte que preveu emplaçar 60.000 persones en un espai "d'alt valor natural” ha de tenir en compte les afectacions a la fauna i als hàbitats; l'impacte acústic i lumínic; la inundabilitat; les vies d'evacuació i aspectes sobre protecció civil i mobilitat, entre d'altres. És per això que l'executiu ha demanat als promotors que modifiquin el projecte tenint en compte aquestes consideracions.


El Govern assegura que manté converses tant amb la promotora com amb els ajuntaments d'Esterri d'Àneu i la Guingueta d'Àneu i amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà des de fa més d'un any. L'executiu posa en valor la "repercussió econòmica i social" de l'esdeveniment, però no menysté l'impacte que pot tenir des del punt de vista ambiental i les consideracions que cal tenir en compte pel que fa a la protecció civil.

En aquest sentit se subratlla que l'ACA ha emès un informe desfavorable a la proposta d'ubicar el festival en "zona d'afecció" del riu Noguera Pallaresa, del riu Unarre, del barranc Llavorre, de la riera del Tinter i del barranc Arrose, "atesa la vulnerabilitat" en què es trobarien els assistents a l'esdeveniment en cas d'avingudes d'aigua en aquella ubicació. Segons la proposta presentada pels promotors, "diversos espais del festival se situarien en zones inundables".


L'executiu també explica que la promotora ha complementat els estudis d'inundabilitat oficials que hi havia amb un estudi propi d'inundabilitat de detall dels rius, però en canvi "no ha modificat" la situació de les activitats proposades "tal com se li havia requerit en reunions prèvies”. En concret, s'indica que el projecte "ha d'excloure" les activitats situades en zones de flux preferent, "en què es poden produir greus danys sobre les persones i sobre els béns".
 

Promotors, alcaldes i representants institucionals a Escalarre, en imatge d'arxiu. Foto: ACN


La tramitació de l'autorització per celebrar l'esdeveniment es troba en període de presentació d'al·legacions, respecte l'estudi d'inundabilitat. Un cop valorades les al·legacions l'informe de l'ACA s'elevarà a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que és l'administració que finalment emetrà una resolució que dictarà si la proposta compleix amb la normativa hidràulica o no.

En paral·lel, el Govern també considera "necessari" que la promotora adapti el projecte a la normativa pel que fa a l'afectació sobre la fauna i els hàbitats, a l'impacte acústic i lumínic, a les vies d'evacuació i a aspectes relacionats amb la protecció civil i la mobilitat, entre d'altres.

El requeriment de l’ACA i del Govern a la promotora Doctor Music arriba el mateix dia que les entitats ecologistes Ipcena i Rius amb Vida han demanat la prohibició del festival, ja que consideren que és un acte d’"irresponsabilitat absoluta" per la seguretat de les persones i amb un impacte ambiental “terrorífic".

 

Participació