obres

Fotos | Així quedaran les places de Can Bassa, Sant Miquel i Jaume I de Granollers després de les reformes

L'Ajuntament defensa que seran "més accessibles i acollidores"

per Redacció, Granollers, Catalunya | 15 de juny de 2022 a les 18:05 |
Imatge virtual de com quedarà la plaça Jaume I | Ajuntament de Granollers
En els pròxims mesos, les places de Can Bassa, Sant Miquel i Jaume I de Granollers canviaran la seva imatge actual amb la finalitat de "crear espais més acollidors i naturalitzats, i de potenciar la convivència i més espais de trobada, de joc i de descans", segons ha destacat l'Ajuntament.

Les reformes, segueix el consistori, "seguiran criteris de sostenibilitat i de millora de l'accessibilitat, així com vetllaran per augmentar els espais d'ombra per esdevenir refugis climàtics en períodes de temperatures elevades". També es tindrà com a prioritat la seguretat ciutadana, amb espais de jocs separats dels carrers per on passen vehicles; i s'incorpora la visió de gènere, evitant que quedin racons amagats o foscos. L'Ajuntament ja ha aprovat tots tres projectes, que actualment es troben en procés de licitació.


[h3Can Bassa
La plaça de Can Bassa, situada entre el carrer de la Garrotxa i el carrer del Vallespir, serà reformada completament, amb l'objectiu de substituir-ne els elements envellits i "crear un nou espai acollidor, polivalent, més naturalitzat i que afavoreixi la convivència".


El nou espai s'ha concebut en tres corones circulars, cada una d'elles pensada per relacionar-se d'una manera diferent amb l'espai i l'entorn. La corona exterior serà l'espai de circulació i d'accés a la plaça; la del mig concentrarà l'espai verd i aïllarà l'interior de l'exterior; i finalment, la corona interior serà un gran espai diàfan que permetrà acollir activitats i usos diversos.
 

Imatge virtual de com quedarà la plaça de Can Bassa Foto: Ajuntament de Granollers



La reforma, seguint criteris de sostenibilitat, augmentarà la vegetació de la plaça amb la renovació de la zona arbustiva i amb la plantació d'arbres de capçada més gran per incrementar els espais amb ombra. També es naturalitzarà l'espai amb paviments permeables de colors diferents, que aprofitaran al màxim les aigües pluvials. I la nova il·luminació de la plaça, amb tecnologia led, permetrà un nivell òptim de llum, alhora que evitarà la contaminació lumínica de l'entorn.

D'altra banda, la plaça es reformarà fent-la totalment accessible amb itineraris lliures d'elements, espais d'estada i encaminaments als perímetres per facilitar l'orientació de les persones invidents.

La reforma té un pressupost de 280.000 euros, i una durada de cinc mesos.

Sant Miquel


Pel que fa a la plaça Sant Miquel, la reforma se centra en l'àmbit sud de l'espai central de la plaça, comprès entre els carrers de la Mare de Déu de Montserrat, d'Aragó, de Fernao Magallanes i l'Escola Joan Solans.

Es farà ús de paviments diversos per delimitar els diferents usos de la plaça: paviment dur per a les zones de pas, mixt per als espais d'estada i tou per a l'àrea d'activitats i jocs infantils. Tant els paviments tous com el mixt permetran l'aprofitament de les aigües pluvials, "per aconseguir una gestió sostenible del cicle de l'aigua". L'àrea de jocs infantil es dividirà en espais diferenciats: un per a infants de fins a sis anys, un altre pensat per a nenes i nens a partir d'aquesta edat i jocs inclusius per a infants amb diversitat sensorial i funcional.
 

Imatge virtual de com quedarà la plaça Sant Miquel Foto: Ajuntament de Granollers



Pel que fa a la vegetació, es combinaran arbres i arbustos, que delimitaran els usos i espais i permetran generar un espai naturalitzat "i que garanteixi ombres els mesos de més calor". Es conservaran alguns arbres existents i se'n plantaran d'altres de fulla caduca per assolir diferents ambients segons l'època de l'any. "La nova il·luminació garantirà un nivell lumínic homogeni a tota la plaça, sense zones en ombra".

La reforma té un pressupost de 560.000 euros, i una durada de cinc mesos.

Plaça de Jaume I


Situada al nord de la ciutat, i més coneguda com a plaça del Lledoner, la reforma se centrarà en l'espai central de la plaça, en reorganitzar-ne els usos i en solucionar els problemes dels desnivells i esquerdes provocades per les arrels dels arbres i substituir els elements malmesos i envellits pel pas del temps.

"Es mantindrà l'aspecte de la plaça amb l'espai central per a festes i trobades, l'arbrat de plàtans perimetral, la zona del passeig umbracle amb bancs per seure, així com els elements singulars de la plaça, que es restauraran: el taulell d'escacs gegant, el conjunt escultòric o els fanals emblemàtics de les cantonades", precisa el consistori.
 

Imatge virtual de com quedarà la plaça Jaume I Foto: Ajuntament de Granollers



També s'augmentarà les zones arbustives i d'ombres i es milloraran els paviments, substituint-los per uns de més actuals, que aprofitin les aigües pluvials i contribueixin a reduir la calor, i al mateix temps aportin més color i unitat a la plaça. També es ressituarà i renovarà la zona de jocs infantils, amb un element lúdic de fusta de gran format que permeti l'ús compartit per a infants de totes les edats, amb zona d'ombra i al resguard de la circulació rodada.

La reforma té un pressupost de prop de 445.000 euros, i una durada prevista de cinc mesos.

 

Participació