La Fira Mediterrània s'implica amb associacions i empreses del territori

El Club Mecenes, la plataforma de mecenatge de la Fira, torna després de l'aturada provocada per la pandèmia

Els Tirallongues faran la seva primera actuació sense restriccions a la Fira Mediterrània
Els Tirallongues faran la seva primera actuació sense restriccions a la Fira Mediterrània | Pere Fontanals
Redacció
13 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 21:39h
La Fira Mediterrània de Manresa encara la 24ª edició, que començarà dijous i es perllongarà fins diumenge 17 d'octubre, recuperant els llaços que la uneixen a la ciutat que l'acull i que l'any passat van tenir menys pes degut a les restriccions per la pandèmia. Ho fa mitjançant diferents vies: des de la presència manresana i del Bages a la programació artística (amb els Tirallongues de Manresa, l'Orfeó Manresà, la Coral Escriny, l'INS Lluís de Peguera, l'INS Guillem Catà i els avis de l'Associació de la Carretera Santpedor), passant per les empreses del Club Mecenes (plataforma de mecenatge que uneix la Fira al teixit econòmic de la Catalunya Central), el patrocini de l'empresa bagenca Cervesa Guineu, i la descoberta d'espais d'actuació nous a la ciutat, entre altres accions (com la recollida d'aliments organitzada amb la Fundació Convent de Santa Clara).

Manresa, present a la programació
Diverses entitats i organitzacions de Manresa participen a la programació artística de la Fira d'enguany. És el cas dels Tirallongues de Manresa, que oferiran una actuació castellera dissabte a les 11 h del matí, a la Plaça de la Fira (ubicada a la Plaça Porxada). Serà la primera actuació completa de la colla manresana després que el Procicat hagi donat llum verda fa poques setmanes a la represa de l'activitat després de les restriccions de la pandèmia. Els Tirallongues actuaran al costat dels Castellers de Lleida.

També té una marcada presència manresana l'actuació programada per diumenge a les 18.30 h a la sala gran del Teatre Kursaal, on el manresà Manel Camp presentarà al costat de l'Esbart Dansaire de Rubí l'adaptació en forma de ballet i poema musical de l'obra més representativa de l'escriptor català Jacint Verdaguer, Canigó. Els acompanyaran sobre l'escenari l'Orfeó Manresà i la Coral Escriny.

La Cia. Jose Manual Àlvarez comptarà amb la col·laboració de les dones de la Asociación Cultural Casa de Andalucía en Manresa a l'espectacle El Rumbòdrom; i els alumnes de Batxillerat Artístic de l'institut Lluís de Peguera ens ensenyaran una mostra de la dansa identitària que han creat amb Guillem Mont de Palol i Jorge Dutor a El Moviment. Un altre institut de secundària de la ciutat, el Guillem Catà, participarà al taller sobre la memòria dels objectes que ha organitzat Zum-Zum Teatre en ple procés de creació del seu espectacle Test... ament. També participaran al taller els avis de l'Associació de la Carretera de Santpedor.

A la programació de l'activitat professional, l'artista bagenc Quim Moya realitzarà una acció plàstica en directe durant les jornades professionals. I la musicòloga manresana Glòria Ballús oferirà una conferència sobre Palmira Jaquetti dins la programació dels Rizomes de la Fira, el programa d'activitats paral·leles organitzades per descobrir diverses personalitats de la cultura popular. També dins la programació dels Rizomes l'Agrupació Cultural del Bages acollirà l'exposició Vestits per ballar. 50 anys d'indumentària d'un esbart, de l'Esbart Sant Jordi.

I a l'espectacle inaugural de la Fira, el primer concert de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya, Trencadís, els trenta-un músics que integren la nova formació orquestral aniran vestits per la dissenyadora manresana Míriam Ponsa, que també signa les mascaretes de l'organització.

Cervesa Guineu i Club Mecenes
La implicació local amb la Fira Mediterrània també és cabdal pel que fa a les aportacions que hi fa el teixit empresarial de la Catalunya Central. Destaca especialment el patrocini de Cervesa Guineu, el distribuïdor de cervesa artesana de Valls de Torroella que aquest any torna a apostar per la Fira en un gest que ajuda a consolidar la continuïtat del mercat manresà.

També demostren el seu compromís amb la Fira els membres del Club Mecenes, la plataforma de mecenatge creada fa quatre anys per sumar sinèrgies en la implicació del territori i el desenvolupament d'aquest projecte cultural que forma part del patrimoni de tota la comunitat. En formen part la clínica dental Raga, la Gestoria Babià, l'agència de viatges Viatges Concord, la Fundació Universitària del Bages (FUB), els Urbi Apartaments, el grup d'assegurances Santasusana, l'empresa especialitzada en impressions Remsa, la cadena de supermercats Bon Preu i el concessionari d'automòbils Sarsa.

A la descoberta d'espais nous
Enguany la Fira Mediterrània torna a incorporar a la programació espais que per la seva naturalesa, no acostumen a acollir activitats artístiques. Es tracta del Refugi antiaeri de la Renaixença, que acollirà durant els dies 15, 16 i 17 d'octubre una instal·lació artística pluridisciplinària, Khaled: camí de refugi, de Martí Sancliment; el Parc del Cardener, on l'Esbart Sant Martí de Barcelona presentarà Fora N9u; la Capella del Rapte, que ha estat cedida per la Fundació Cova de Sant Ignasi, i que acollirà Més lloc per a la fosca, una peça sobre l'univers mític de Víctor Català, que presenten Elvira Prado-Fabregat, Carles Viarnès, Míriam Encinas-Lafitte i Laia Fortià; el Conservatori Municipal de Música de Manresa, on s'han programat dues propostes teatrals, la de la Cia. La Reforma i la de Com un Llum; el Museu de la Tècnica, que ha passat d'acollir l'activitat professional a ser espai d'actuació de Cesc Gelabert, Irsael Galván i Jon Maya, que presentaran Soliloquios, la Sala d'Actes de l'Institut Lluís de Peguera, que acollirà les propostes musicals de Romero Martín, Francesc Sans i Los Sara Fontán i Amorante, i la Casa Lluvià, seu de la Fira Mediterrània, que enguany acollirà un dels tallers participatius de Zum-Zum Teatre, i la recepció de professionals acreditats.

Altres col·laboracions
Altres col·laboracions al territori a destacar l'edició d'enguany és la que s'acosta als bagencs més joves a través del programa Firaescoles adreçat als centres educatius de Manresa i comarca per tal que els seus alumnes puguin viure en primera persona la programació de la Fira. L'any passat el Firaescoles no es va poder dur a terme per la pandèmia i aquest any, en gaudiran aproximadament 2.500 infants de la comarca.

Per altra banda, Fira Mediterrània i la Fundació Convent de Santa Clara de Manresa han organitzat una recollida d'aliments. Aquesta acció benèfica es durà a terme diumenge 17 d'octubre, al Teatre Kursaal. Per poder assistir a les actuacions de Pol Jiménez a les 17 h o a la de Manel Camp amb l'Esbart Dansaire de Rubí de les 18.30 h, caldrà portar l'entrada i entregar aliments a l'accés del teatre a partir de les 16.30 h i fins a les 18.30 h. L'entrega d'aliments estarà oberta a tota la població.

També, amb la col·laboració de Manresa Turisme s'oferirà a la vuitantena de professionals internacionals acreditats la visita Manresa, Cor de Catalunya, un recorregut que els portarà des de la basílica de la Seu, al nucli històric de la ciutat, el carrer del Balç i la part modernista i més comercial de la Manresa d'avui.

La relació de Fira Mediterrània amb la Catalunya Central es complementa amb gran nombre d'acords de col·laboració a nivell de difusió, i d'altres, que el mercat manresà té establerts amb actors de la ciutat i comarca. Alguns exemples serien la Manresana d'Equipaments Escènics, El Galliner, Imagina't, Tradiball, D'Arrel i Cases de la Música de Manresa, entre d'altres. Tampoc cal oblidar que la Fira no seria possible sense els diferents proveïdors del sector de serveis de la comarca que la fan possible.