1 de 10
Salut Mental

Les entitats de salut mental de Manresa reclamen que s'inverteixi més per millorar-ne l'atenció

La plaça Major ha acollit aquest divendres l'acte institucional del Dia Mundial de la Salut Mental

Acte del Dia Mundial de la Salut Mundial a Manresa | AjM
per Redacció, 8 d'octubre de 2021 a les 16:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Manresa ha acollit aquest divendres al migdia, a la plaça Major, l'acte institucional i commemoratiu del Dia Mundial de la Salut Mental que cada any, entorn del 10 d'octubre, se celebra arreu del món amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància i les conseqüències personals i socials de les diferents problemàtiques en salut mental i especialment en un moment en què la pandèmia del coronavirus està tenint una gran incidència en el benestar i la salut mental de les persones.

L'acte ha estat introduït per la regidora d'Acció i Inclusió Social, Mariona Homs, que s'ha mostrat "contenta per poder celebrar per tercer any consecutiu a Manresa el Dia Mundial de la Salut Mental" i especialment en un context de pandèmia "molt exigent a nivell emocional". La regidora ha reivindicat el treball que s'està realitzant des de la Taula de Salut Mental , posant el focus en l'atenció a les persones més vulnerables". Homs també ha informat de la creació de la Guia de recursos de salut mental a Manresa, com a eina de suport per a la ciutadania, que identifica els recursos que hi ha a la ciutat i els mitjans per accedir-hi. 


A continuació ha intervingut la regidora de Ciutat Saludable de l'Ajuntament de Manresa, Maria Mercè Tarragó, la qual ha informat que enguany la Marató de TV3 del 19 de desembre, està dedicada a la salut mental i que la Taula de Salut Mental, en col·laboració amb la Plataforma Manresa amb la Marató, faran diverses activitats per recaptar diners destinats a dotar de recursos per a millorar l'atenció de la salut mental. La cursa de la vida, el Bàsquet Solidari, les xocolatines solidàries, un clauer representatiu o una xerrada col·loqui sobre salut mental, seran algunes de les propostes que es faran a la ciutat en el marc de la Marató 2021.  

La regidora ha donat pas a la lectura del manifest commemoratiu que ha estat elaborat per la Federació Salut Mental Catalunya, amb motiu dels 25 anys de l'entitat, i que ha anat a càrrec de representants d'entitats manresanes que treballen en l'àmbit de la salut mental: Josep Franch Barba (Activament Catalunya Associació); Isaac Morell Batlles (Fundació Althaia); Anna Caparrós Caparrós (Ampans, Servei Prelaboral); Eva Nieto Álvarez (Mosaic); Ignasi Usandizaga Camarasa (Mutuam Manresa); Anna Puigdellívol Servet (Salut Mental Catalunya Bages); i Montse Manresa Boixet (Trebolmente).


Al manifest s'ha assegurat que "les societats que tenen cura de les persones, que aposten i inverteixen en la salut mental de la seva ciutadania, esdevenen societats més justes, més cohesionades, inclusives, més capaces d'afrontar les desigualtats i generar oportunitats personals i col·lectives" i afegeix que "acompanyar i atendre la salut mental ha d'esdevenir una prioritat, estem davant d'un dret universal, tothom hauria de poder accedir a una atenció de qualitat , propera i ajustada a les seves necessitats".

Els representants de les entitats han recordat que "la pandèmia ha posat de manifest aquestes mancances, s'han incrementat i agreujat les situacions de forma significativa, tant en la població general com en les persones en procés de recuperació i tractament. Ara bé, no ens cansarem de repetir-ho, l'atenció a la salut mental és un repte antic, actual i futur".

Finalment, s'ha reclamat "l'inici i desplegament del Pacte Nacional per a la Salut Mental que el govern va anunciar el mes de maig del 2021, amb la dotació pressupostària adient en tots els departaments per tal de poder desenvolupar-lo amb la valentia i immediatesa que requereix".

A continuació, ha estat la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Rosa Vestit, ha recordat el lema triat per aquesta edició: "La salut mental en un món desigual", en referència als efectes que la pandèmia ha tingut en el benestar emocional de la població i l'empitjorament de la qualitat de vida de les persones i famílies que ja tenien problemes de salut mental abans de la Covid-19. Per a la delegada, els darrers 10 anys els problemes de salut mental "tenen una tendència creixent, i està afectant tant a dones com a homes. Per tant, és un problema de la nostra societat". Vestit ha fet una crida a "trencar el silenci i contribuir a visualitzar aquests trastorns. Ens ha de preocupar el cos, però també la ment", ha conclòs. 

Marc Aloy: "Cal atorgar a la salut mental la rellevància que té"


Finalment, ha estat l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, qui ha tancat els parlaments agraint la intervenció i els missatges dels representants de les entitats. Per a l'alcalde, "acompanyar i atendre la salut mental ha d'esdevenir una prioritat, i totes les institucions ens hi hem de posar, decididament. El model d'atenció a la salut mental té molts dèficits i per això és necessari tenir serveis més àgils, propers i de qualitat, inversions adequades i tot plegat en un Pacte Nacional per la Salut Mental ben dotat".

Aloy ha subratllat també que "és ben necessari atorgar a la salut mental la rellevància que té. Tenir clar que no per ser invisibles, les malalties mentals són menys importants o requereixen menys atenció i menys recursos. Jornades com la d'avui serveixen per fer-nos-en memòria, per ser-ne conscients. Per fer costat a persones amb malalties o trastorns mentals. I també serveixen de recordatori a les persones que tenim responsabilitats a les institucions que hem de vetllar perquè els recursos, el suport, l'assistència en matèria de salut mental estiguin garantits. Queda molta feina per fer, però no podem deixar de treballar en aquesta línia".

Després de la intervenció de l'alcalde, l'acte commemoratiu ha acabat amb una actuació molt emotiva de dansa contemporània a càrrec de la ballarina, coreògrafa i docent, Nàdia Pesarrodona. L'actuació ha estat una petita mostra de l'Espai Creatiu que es desenvolupa al Casal de les Escodines, i ha comptat també amb la participació de Susagna Berenguer, Sylvia Masot, Laia Miralta, Joan Boquer, Isabel Castro, Adrià Pujolar, Anna Vilà i Anna Moreno, vinculades a les entitats Ampans i Club Social Mosaic.

A banda de l'acte, durant el matí a la plaça Major s'han instal·lat carpes informatives de les entitats de Salut Mental de Manresa, de difusió de la Marató 2021 i de ràdio Mosaic.

L'acte formava part de la programació organitzada en el marc de la Taula de Salut Mental amb l'organització de diferents actes iniciats l'1 d'octubre passat i que finalitzaran el 21 d'octubre a les 19 h, amb l'activitat Club de novel·la: Les millors vacances de la meva vida, a càrrec de Neus Canyelles, que tindrà lloc a la Biblioteca del Casino.

 

Participació