Els estudis obligatoris tindran 19.562 alumnes al Bages i 1.250 al Moianès el curs 2021-22

El Batxillerat aplegarà 1.466 i 97 alumnes respectivament, i la FP, en grau mitjà i superior, 2.706 i 20

Un alumne de 6è de l'Escola Bages de Manresa, en una imatge d'arxiu
Un alumne de 6è de l'Escola Bages de Manresa, en una imatge d'arxiu | Gemma Aleman
09 de setembre del 2021
Actualitzat el 12 de setembre a les 22:29h
El curs 2021-22 que està a punt de començar aplegarà 19.562 alumnes dividits en 808 grups a l'educació obligatòria al Bages, i 1.250 alumnes en 62 grups al Moianès en Primària i ESO. En primària, el Bages aplegarà 11.373 alumnes en 511 grups i el Moianès, 821 alumnes en 45 grups. En ESO, el Bages tindrà 8.189 alumnes en 297 grups i el Moianès, 429 alumnes en 17 grups.

Un total de 1.505 alumnes començaran la seva escolarització a P3 al Bages, mentre que 86 ho faran al Moianès. En total, els alumnes de 3 a 6 anys que faran infantil al Bages seran 4.923 dividits en 240 grups, i al Moianès, 314 en 20 grups. A secundària, 2.044 alumnes faran 1r d'ESO a centres del Bages, mentre que 99 ho faran al Moianès.

En Batxillerat, el Bages tindrà 1.466 alumnes en 72 grups i el Moianès, 97 alumnes en 4 grups. En Formació Professional de grau mitjà, el Bages aplegarà 1.222 alumnes en 53 grups a centres públics i 419 alumnes en 18 grups en centres concertats, mentre que el Moianès tindrà 20 alumnes en un mateix grup. En l'FP de grau superior, els centres públics del Bages reuniran 662 alumnes en 38 grups, i els centres concertats, 403 alumnes en 17 grups. El Moianès no té estudis d'FP en grau superior.

Nous cicles a l'FP del Bages
El nou curs que és a punt de començar portarà nous cicles i noves especialitzacions d'FP a alguns centres de la comarca del Bages. L'institut Guillem Catà de Manresa inclourà al seu cicle d'FP bàsica estudis d'informàtica d'oficina; l'institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet incorporarà un nou cicle de grau mitjà sobre operacions de laboratori. L'institut Guillem Catà també sumarà un cicle d'estilisme i direcció de perruqueria als seus estudis de grau superior.

A nivell de cursos d'especialització, l'institut Lacetània els incorpora en fabricació intel·ligent i en ciberseguretat en entorns de tecnologia de la informació.

Pel que fa a ampliació de cicles, l'institut Lacetània de Manresa ho fa amb el de gestió administrativa, sistemes microinformàtics i xarxes, i electromecànica de l'automòbil; l'institut Guillem Catà, amb activitats comercials i atenció a persones amb dependència, i l'institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet, amb el de sistemes de microinformàtica i xarxes.

Pel què fa a serveis de suport, l'institut Manresa Sis tindrà servei de Suport Intensiu per a l'Escolarització Inclusiva (SIEI), i l'escola Bages Sud de Sant Vicenç el compartirà amb l'escola Jaume Balmes. Per la seva part, l'escola de secundària Jeroni de Moragas de Santpedor i l'escola Puigberenguer de Manresa tindran una Aula Integral de suport (AIS).

Obres, ampliacions i noves construccions
El nou curs comportarà l'estrena de millores en diversos centres educatius del Bages. L'institut-escola Barnola d'Avinyó i l'escola Sant Vicenç de Sant Vicenç de Castellet estrenaran adequacions a l'espai escolar, i l'institut Pius Font i Quer de Manresa i l'escola Els Pins - ZER Bages de Sallent altres tipus d'obres.

Pel que fa a noves construccions, l'escola La Serreta de Santpedor es troba en construcció, i l'institut-escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara està pendent del projecte. Per una altra part, l'escola agrupació Sant Jordi de Fonollosa està en procés d'ampliació en conveni amb l'Ajuntament.

Finalment, el centre Guillem de Balsareny s'estrena aquest curs 2021-22 com a institut-escola.

Set projectes específics als centres del Bages
Una altra de les activitats importants que es porten a terme als centres educatius són els projectes específics a desenvolupar durant el curs. Al Bages n'hi ha set. L'institut Lluís de Peguera, l'escola Les Bases i l'escola Muntanya del Drac, tots tres de Manresa, portaran a terme el projecte Lotus; l'institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet, ho farà amb el Cineme en curs; l'escola Pare Algué de Manresa portarà a terme el Pizzicans; l'escola Sant Ignasi i l'institut Guillem Catà de Manresa, el projecte Magnet; l'institut Cal Gravat, també de Manresa, farà intercanvis internacionals; l'institut-escola Barnola d'Avinyó, farà Patis lectius, i finalment, l'institut-escola Guillem de Balsareny, l'escola La Séquia de Manresa, l'escola La Serreta de Santpedor i FEDAC Manresa, han apostat per projecte Apadrinem la Séquia.