La Comissió de l'orgue del cor de Catalunya encara el nou curs amb més propostes culturals

Els dies 4 de setembre i 30 d'octubre es faran dos nous concerts a la Seu de Manresa amb dues propostes ben diferents

El Trio Héxié farà el concert el proper 4 de setembre
El Trio Héxié farà el concert el proper 4 de setembre | Promocional
Redacció
01 de setembre del 2021
Actualitzat el 02 de setembre a les 10:05h
Després d'organitzar dos concerts amb molt èxit el passat mes d'agost, la Comissió de l'orgue del cor de Catalunya presenta dues noves actuacions per començar el curs carregats de música i de cultura. Per començar, el mes de setembre el Trio Héxié oferirà un concert en acústic i de petit format i el mes d'octubre la Unió Musical del Bages actuarà per primera vegada a la basílica manresana. 

El trio de flauta, violí i violoncel Héxié convidarà els assistents a fer un viatge sensorial a través de les músiques més emblemàtiques de cada època que evocaran paisatges, records i emocions ja que formen part de la vida quotidiana. Aquest viatge començarà a l'antiguitat i arribarà fins als nostres dies i, acompanyant la interpretació, els mateixos músics faran petites explicacions sobre les obres per aprofundir en l'experiència del concert. Héxié és una formació integrada per Oriol Carceller (flauta), Marta Carceller (violí) i Adriana Alsina (violoncel), tots ells nascuts i afincats a la Catalunya central. 

La Unió Musical del Bages presentarà una proposta molt especial per celebrar la seva primera actuació a l'interior de la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa. El seu repertori, format per obres de música clàssica fins a contemporània, música popular, bandes sonores i musicals entre d'altres de ben segur que omplirà tots els racons del temple. 

El concert del Trio Héxié serà dissabte 4 de setembre a les 9 del vespre i tindrà un preu de 10 euros, import que servirà per costejar les despeses dels concerts i com a donatius per a la campanya de restauració de l'orgue del cor de Catalunya. Les entrades només es podran comprar el mateix dia dels concerts a taquilla. L'acte de la UMB serà el 30 d'octubre al vespre, també a les 9 del vespre. 

La campanya de l'orgue
El mes de desembre de 2020 es va presentar la campanya Restaurem l'orgue del cor de Catalunya creada per la Comissió de l'orgue amb la voluntat de recuperar l'instrument de la basílica, que es troba en molt mal estat de conservació.

El pressupost del projecte és molt elevat i la participació ciutadana és imprescindible per aconseguir la fita desitjada. És per això que la Comissió s'ha proposat convocar actes de divulgació cultural i musical amb l'objectiu de donar a conèixer la campanya i recaptar fons per completar-ne el finançament. 

L'orgue de la Seu de Manresa es va desmuntar i traslladar al Taller Carlos M. Álvarez el mateix desembre de 2020. La proposta del Taller inclou la restauració i reconstrucció total de la part instrumental de l'orgue, la redistribució del seu espai interior, la incorporació de 10 nous registres (actualment en té 20) amb un increment de 461 tubs (actualment en té 1437), la individualització dels registres en els seus 3 cossos (pedal, orgue major i orgue recitatiu), la renovació total de la consola, 2 teclats i pedaler amb un sistema informatitzat i de transmissió electrònica i la restauració i reconstrucció del sistema de vent. La durada estimada de totes aquestes tasques és de 14 mesos

Les persones que vulguin col·laborar en la restauració de l'orgue del cor de Catalunya ho podran fer en efectiu al Punt d'Acolliment de la Seu de Manresa o bé per transferència bancària (Banc Sabadell, ES88 0081 0049 5000 0260 2762).