Alfons XII cau del nomenclàtor i Manresa es queda sense borbons als seus carrers

Aquest dijous s'ha descobert la placa del passeig de la República a l'antic carrer Alfons XII

El president de Memorial Democràtic, Jordi Font, amb la nova placa al fons
El president de Memorial Democràtic, Jordi Font, amb la nova placa al fons | Pere Fontanals
26 d'agost del 2021
Actualitzat a les 22:30h
Després de més de 150 anys el carrer Alfons XII ha perdut el seu nom originari i ha passat a anomenar-se passeig de la República, tal i com havia aprovat el ple de Manresa després de l'informe del Comissió del Nomenclàtor de la ciutat. Aquest dijous, primer dia del programa de Festa Major de Manresa, s'ha descobert la placa amb el nou nom i els borbons han deixat de tenir presència en les adreces de la ciutat.

En un acte senzill però sentit, l'historiador manresà del Centre d'Estudis del Bages, Francesc Comas, el president del Memorial Democràtic, Jordi Font, la regidora de Cultura, Anna Crespo, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, han fer breus parlaments després de la descoberta de la placa amb el nom de passeig de la República.

En els parlaments, Comas ha recordat que el carrer Alfons XII va rebre aquest nom 100 anys abans que es portés a terme la seva obertura, ja a la dècada dels 70 del segle passat, quan es va poder obrir el carrer des de la plana de l'Om. "El carrer s'havia dibuixat la segona meitat del segle XIX, amb l'arribada del tren a la ciutat i per donar un accés diàfan fins al centre", però no es va poder dur a terme per l'oposició d'algun dels propietaris dels immobles que obstaculitzaven l'accés.

Font ha destacat la importància de treure símbols que a vegades el costum fa "que siguin invisibles als nostres ulls", però que és important que no hi siguin. Alfons XII no va tenir cap relació amb Manresa i el seu regnat no es va caracteritzar per elements democràtics.

A l'acte hi han assistit molts regidors de les forces del govern municipal, ERC i Junts, i també del PSC i de Fem Manresa, que a través de la CUP va ser qui va fer la proposta de canvi de nom fa cinc anys.