El Festival de Granera s'estrenarà dissabte amb un concert de música italiana del 1500

A càrrec del duet Alla Viola, amb la soprano Olga Miracle i el llaüt i guitarra renaixentista Xavier Domínguez

Olga Miracle i Xavier Domínguez formen Alla Viola
Olga Miracle i Xavier Domínguez formen Alla Viola | Promocional
Redacció
11 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:21h
La soprano Olga Miracle i el llaüt i guitarra renaixentista Xavier Domínguez protagonitzaran dissabte el concert d'Alla Viola, amb què s'estrenarà el Festival Granera d'aquesta població del Moianès. El concert tindrà lloc a la Font de la Torra a partir de les 7 de la tarda i l'entrada tindrà un preu de 10 euros. Cal reserva prèvia trucant al 627 56 30 44.

El duet Alla Viola, fundat el 2010, es dedica a la recerca i interpretació amb criteris històrics de la cançó renaixentista italiana, francesa i anglesa. Al concert de Granera interpretaran un programa titulat Frottola, sobre la cançó italiana del 1500.

A la Itàlia del segle XVI l'instrument predilecte per a acompanyar la veu cantada fou el llaüt, en nomenclatura antiga la viola. El cant alla viola responia a la forma de frottola i predominà a Itàlia com a precursora del madrigal, durant el darrer quart del segle XV i començament del segle XVI. Els temes de les frottole solien ser de caire amorós, eròtic o satíric. Es tractava d'una música culta i, al seu torn, ambivalentment popular, i que tingué una difusió important, deguda en gran mesura a l'impressor venecià Ottaviano Petrucci, que en publicà deu col·leccions.

Sortosament se'n conserven nou que abasten un total de gairebé sis-centes peces d'una trentena de compositors italians diferents, dels quals els més destacats i cèlebres exemples són Marchetto Cara (1465-1525) i Bartolomeo Tromboncino (c. 1470-1535).

El duet Alla Viola recrearà en aquest concert la pràctica interpretativa de la cançó acompanyada amb llaüt a les corts del nord d'Itàlia de l'època: Màntua, Ferrara i Urbino. Amb un concert comentat el duet farà conèixer les primeres mostres de cançó renaixentista italiana; a la bellesa del cant i la poesia en llengua vernacla s'hi afegiran explicacions dels aspectes organològics del llaüt i la guitarra renaixentista, tot descrivint les seves característiques, cordatge, afinació i tablatura, juntament amb la descripció del context històric i cultural al voltant d'una rica i sensual forma musical, que fou ben estesa i popular al seu temps: la frottola.