Propaganda pel fet! i Tigre de paper reivindiquen el seu manresanisme com a referents nacionals i internacionals

Les cooperatives celebraran plegades el seu 25è i 10è aniversari dissabte a l'Anònima en una jornada que es clourà amb el concert d'Ovidi4 acompanyat de Toti Soler

Foto de grup de Propaganda pel fet i Tigre de paper
Foto de grup de Propaganda pel fet i Tigre de paper | Pere Fontanals
08 de juny del 2021
Actualitzat a les 17:27h
Propaganda pel fet! i Tigre de paper, dues de les cooperatives culturals referents a Catalunya i fora del país han reivindicat aquest dimarts el seu manresanisme en la presentació dels actes que aquest dissabte celebraran els 25 anys de la discogràfica i els 10 anys de l'editorial sota el títol 10+25 - Cultura de Ruptura.

Manresa ha estat històricament un dels focus d'iniciatives que des dels moviments socials, l'economia social i solidària i l'associacionisme han desenvolupat accions, projectes i empreses per la transformació social. Inserides en aquesta tradició i des de fa anys brillen amb llum pròpia dins el teixit industrial del país dues cooperatives manresanes que conreen projectes propis en el camp de la música i del pensament crític: la discogràfica Propaganda pel fet! i l'editorial Tigre de Paper.

A més de compartir vocació netament crítica i transformadora, ambdues cooperatives aposten decididament pel català com a llengua vehicular de les seves línies editorials i basen el seu dia a dia en els preceptes de l'economia social i solidària. Tant Propaganda pel fet! com Tigre de Paper operen des de Manresa i estan vinculades al teixit local, però també s'enxarxen amb els sectors literaris i musicals amb una consolidadíssima presència arreu dels Països Catalans i vincles internacionals.

Marc Garcés, de Tigre de paper, ha destacat la tradició contracultural i alternativa de Manresa per destacar que "no és estrany" que dues de les cooperatives referents al país en els seus camps siguin de la ciutat. Tigre de paper està formada, ara mateix, per deu cooperativistes i a banda de l'editorial, és la responsable de la Fira Literal que se celebra cada any a Barcelona, de la revista Catarsi i recentment ha adquirit Edicions Bellaterra, vinculada amb el món acadèmic.

Litus Tenesa ha recordat que quan es va crear Propaganda pel fet!, "pràcticament no hi havia ni internet" i "encara s'editava en vinil", i el món cooperatiu "no vivia l'expansió que viu actualment". De fet ha destacat el canvi de paradigma que ha viscut en aquests any, que ha passat del "fes-t'ho tu" al "fem-ho junts". Tot i la importància per a les dues cooperatives del foment de la llengua catalana, això no ha impedit que Propaganda pel fet! hagi editat treballs de grups de l'Estat, d'Europa i d'Amèrica llatina.

Un programa complet amb Ovidi5 de cloenda
L'Anònima acollirà dissabte la jornada de celebració dels 25 anys de Propaganda pel fet i els 10 anys de Tigre de paper amb un programa que ocuparà tot el dia i que es clourà amb l'actuació d'Ovidi4 amb Toti Soler.

Les activitats començaran al matí amb expositors de llibres, música i roba, amb Dj i dues exposicions que recordaran la història de les dues cooperatives. També tindrà lloc un recital de poesia, organitzat per la Llibreria Papasseit. A la tarda hi haurà la xerrada Difon la idea i, finalment, el concert d’Ovidi4 amb Toti Soler.

Tots els actes seran gratuïts excepte el concert i es respectaran totes les mesures sanitàries. En el recinte hi haurà servei de bar i un food truck per menjar. Més informació i venda d'entrades al web www.culturaderuptura.cat.
Proposen que l'Anònima sigui un pol de cooperativisme cultural
Les dues cooperatives proposen que el complex de l'Anònima sigui un pol de cooperativisme cultural a la ciutat aprofitant l'auge del cooperativisme i l'empenta de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central en aquest àmbit. Des de les cooperatives s'explica que la idea, ara mateix, "es troba a les beceroles" i que tot just n'han "parlat per sobre" amb responsables de l'Ajuntament de Manresa i del propi Ateneu. A més, aclareixen que el projecte és "totalment compatible" amb la proposta del FABA i de Cultura del Bé Comú de fer-ne una fàbrica de creació artística.

Asseguren que l'elecció de l'Anònima per celebrar els dos aniversaris ha seguit la línia de reivindicar l'espai que, a més, "es troba en el rovell del Centre Històric".

Programa

11.30h: Obertura de portes del recinte i de l'Espai Música i Lletra, amb materials, llibres, música i roba de les dues cooperatives que romandrà obert fins a l'inici del concert. Hi trobarem materials de Alrevés / Crims.cat, Birabiro Editorial, Editorial Les Hores, L'Avenç, Raig Verd Editorial, Saldonar, Sembra Llibres, Txalaparta, Hoja de lata, Katakrak, Pol·len, Bellaterra Infantil, Antipersona, Branka Studio, Partisano, Münster Studio, Llibreria Papasseit, Tigre de Paper i Propaganda pel fet!

12h: Sessió musical a càrrec de Txarly Brown, investigador i divulgador de la rumba catalana, dissenyador gràfic i impulsor del projecte musical Achilifunk.

12.30h: Recital de poesia de Mireia Calafell, coorganitzat amb la llibreria Papasseit.

17h: Conversa Difón la idea amb Laura Arau (coordinadora de la Fira Literal i cooperativista de Cultura21), Feliu Ventura (músic i activista), Pol Andiñach (coordinador de Cuellilargo) i Alexandra Wix (Malavida Music), moderada pel periodista Roger Palà.

19h: Concert d'Ovidi4, la formació catalano-valenciana integrada per David Fernandez, Borja Penalba i David Caño, que comptarà amb la col·laboració de Toti Soler a la guitarra i on presentaran el darrer llibre-CD L'Ovidi se'n va a la Beckett. Entrades encara disponibles.