La Fira del Vapor tornarà a Sant Vicenç de Castellet seguint els eixos de la pedra, el cotó i el vapor

La tretzena edició del certamen recupera el format presencial dissabte i diumenge en tres places cèntriques en què hi haurà control d'aforament i es respectaran les mesures de seguretat

Presentació de la Fira del Vapor de Sant Vicenç, aquest dimecres
Presentació de la Fira del Vapor de Sant Vicenç, aquest dimecres | Pere Fontanals
Redacció
02 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:52h
La Fira del Vapor recuperarà la presencialitat aquest cap de setmana a Sant Vicenç de Castellet. El certamen, que viurà la seva tretzena edició, torna als carrers i places del municipi seguint el fil conductor de la pedra, el cotó i el vapor, tres dels elements principals d'aquesta fira de recreació històrica que ret homenatge a la transformació del municipi a finals del segle XIX i principis del segle XX. El certamen s'adapta a la situació de pandèmia i es concentrarà en tres espais amb control d'aforament i en què es respectaran les mesures de seguretat.

La Plaça Clavé serà l'espai per als paradistes i firaires, la plaça de l'Ajuntament acollirà les actuacions musicals i, finalment, la plaça Farmacèutics Gelabert, punt de referència per a les activitats infantils. En el marc de la presentació davant dels mitjans de comunicació, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Jordi Palma, ha destacat "la importància de poder recuperar la fira presencial i gaudir de la cultura al carrer i tot plegat fer-ho amb seguretat".

Context històric

El context històric s'articula aquest any a partir de la pedra, el cotó i el vapor. L'activitat extractiva industrial de la pedra va començar l'any 1929 a Sant Vicenç de Castellet en una indústria que es manté fins a l'actualitat. Pel que fa a l'activitat tèxtil, es va iniciar a mitjan segle XIX i va ser predominant fins a mitjan segle passat. La situació al costat del riu va fer possible la instal·lació de múltiples fàbriques. I en matèria de vapor, l'arribada i consolidació del ferrocarril va ser un element clau per al creixement i la prosperitat del municipi.

Recreacions, rutes i concerts

La fira potencia les rutes de caràcter històric i, en aquest sentit, destaca l'itinerari la Ruta Orígens: Un dia fora la fàbrica i la ruta El Coro reviu a càrrec de la Societat Coral l'Estrella. Les recreacions històriques també tornaran amb les escenes Fent safareig i l'Envelat a la plaça de l'Ajuntament. En aquest espai, es concentraran les actuacions musicals amb la creació del Concert Vermut i el concert de tarda. Durant el cap de setmana, actuaran els grups de proximitat S'temple Bar i Clàzzics, el reconegut duo format per David Palau i Nacho Romero i la Cobla Ciutat de Granollers.

La fira també tindrà cura de la guarnició i la decoració amb elements històrics i florals a les places de l'Ajuntament, els carrers Prim i Mestre Aubert i la plaça Clavé. La regidora de Turisme i Comerç de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, Sílvia Oliveras, ha explicat que "el consistori ha adquirit flors naturals, flor seca i garlandes als comerços locals per potenciar també el comerç de proximitat".

El certamen manté els jocs infantils, l'espai per a la foto de família i les activitats divulgatives en format d'exposició amb la mostra Sant Vicenç de Castellet: Pedra, cotó i vapor i la xerrada Vinyes i fàbriques. Sindicats i ateneus. La vida quotidiana a Catalunya a començaments del segle XX, a càrrec de l'historiador Llorenç Ferrer.

Comerç i restauració

La Fira del Vapor compta amb la implicació del comerç i restauració de Sant Vicenç de Castellet. Les botigues podran muntar la seva parada davant dels establiments i s'organitza la Ruleta de la fira, mentre que bars i restaurants oferiran productes de l'època i de proximitat.

La fira, a internet

Tota la informació de la fira es pot consultar a través de la pàgina web de la Fira del Vapor i a la pàgina web municipal. L'esdeveniment també compta amb perfils propis a Facebook, Instagram i Twitter en què es publiquen totes les novetats a través de l'etiqueta #firadelvapor21. Les entrades per als espectacles amb cita prèvia es poden descarregar a través de la pàgina web entrapolis.com i també es podran reservar al mateix recinte una estona abans de cada espectacle.