Una psicòloga i mestra bagenca crea un joc de cartes innovador per a la gestió de les emocions dels alumnes

"Emotion's" es basa en la senyalització de la seguretat vial per donar eines als alumnes per a conèixer les seves emocions i valors

La psicòloga i professora M. Dolors Utrera amb les cartes de foment de la intel·ligència emocional
La psicòloga i professora M. Dolors Utrera amb les cartes de foment de la intel·ligència emocional | Pere Fontanals
30 de maig del 2021
Actualitzat el 31 de maig a les 17:34h
La cardonina M. Dolors Utrera, psicòloga i professora de l'Escola Montserrat de Sant Vicenç de Castellet, ha llançat Emotion's, un joc de cartes basat en la seguretat vial per dotar d'eines l'alumnat per conèixer i gestionar la seva intel·ligència emocional. Ha estat tant l'èxit d'aquest llançament que en quinze dies tindrà la versió castellana de les cartes. "Una alumna meva va fer un TikTok parlant del joc i he començat a rebre trucades de tot l'Estat", explica.

El joc es basa en tres grups de cartes. "Un per identificar interessos o neguits de l'alumne, l'altre per dotar-lo de vocabulari d'emocions i, finalment, un que fa el mateix per als valors", explica. "Hi ha 307 paraules que defineixen emocions o valors, de manera que el joc ajuda a definir l'estat o el que vol l'alumne de manera molt més concreta, i també l'ajuda amb el vocabulari", resumeix.

El joc està pensat per a professors -"els faig una formació per conèixer els mecanismes de les cartes i explicar-los les diferents aplicacions que té"-, però també per a psicòlegs particulars. Les cartes van acompanyades d'un llibret que dona tres possibilitats d'aplicació de les cartes depenent del que es busqui en l'alumne, des de fer un mapa de vida, acompanyar-lo quan es troba estancat o fer-li un seguiment de tutoria.

Interès de l'administració

L'aplicació de les cartes està orientada a alumnes de més de 12 anys, "o sigui, a partir de 5è o 6è de Primària", i sense màxim d'edat. "El Departament m'ha traslladat que els interessa també per als alumnes que té en centres penitenciaris", un fet que, segons explica Utrera, la satisfà molt.

"Pensa, sent i activa't en valors", seria el lema del joc de cartes inspirat en la seguretat vial. De fet, M. Dolors Utrera fa anys que el fa servir en la seva professió. "Tenia les cartres en cartolines plastificades i les aplicava en les visites que feia als alumnes de l'escola, fins que m'he decidit a repassar-les, ordenar-les i editar-les de manera que es puguin oferir a altres professionals", explica mentre mostra una petita bossa de mà on endreçar-les i que està inclosa en el pack.

Actualment, el Centre de Recursos Pedagògics del Bages (CRP) està estudiant la possibilitat d'adquirir alguns jocs con a recurs pedagògic per potenciar l'educació emocional a les escoles. A partir d'aquí, quan surti en castellà l'oferirà més enllà de Catalunya.