Innovació i salut

Un ambiciós projecte dotarà el Bages d'un model d'atenció social i sanitària més inclusiu i competitiu

Es tracta del PECT BAGESS, una iniciativa liderada per set entitats de la comarca que se centrarà en crear eines tecnològiques i en explorar noves formes d'assistència que beneficiïn les persones dependents i amb malalties cròniques i les seves famílies, així com el personal sanitari i social que els atén

per NacióManresa, Manresa | 20 de maig de 2021 a les 17:00 |
El Bages impulsa un clúster de salut digital per millorar l'atenció a la dependència i la cronicitat | AjM
La Generalitat de Catalunya ha aprovat el Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial BAGESS (Big data, Analytics, Gestió i Estratègia en Salut i Social), un projecte liderat per l'Ajuntament de Manresa i compartit per diverses entitats que operen a la comarca en l'àmbit social i de la salut. El projecte té un doble objectiu: per una banda, millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques, convertint-les agents actives de la seva pròpia salut, i per l'altra, impulsar una transformació econòmica a la comarca centrada en la transició digital dels sectors social i de la salut tant públic com privat que el faci més competitiu, sostenible, resilient i que tingui una ocupació de qualitat.

La finalitat de tot plegat, doncs, no és altra que la creació d'un ecosistema dinàmic en salut digital al Bages que, amb la col·laboració de diverses entitats del territori i a través de la recerca i implementació de solucions digitals integrals i innovadores, generi un nou model d'atenció en salut i social més eficient i de qualitat a la comarca que sigui exportable a altres territoris en forma d'agenda compartida.


Tenint en compte això, el projecte aborda set operacions o línies d'actuació centrades en la creació d'eines tecnològiques i de nous models d'assistència que beneficiïn les persones dependents i amb malalties cròniques i les seves famílies, així com el personal sanitari i social que els atén i tot l’ecosistema que es genera al seu voltant.

Qui hi ha al capdavant del PECT Bages?


El Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BAGESS ha estat impulsat per un partenariat de set entitats sòcies de la comarca, que rebran finançament per executar accions concretes. Es tracta de Sant Andreu Salut, la Fundació Althaia, Eurecat, l'Institut Català de la Salut -a través de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol-, la Fundació Universitària del Bages, la Fundació AMPANS i l'Ajuntament de Manresa. A banda d'aquestes, també hi ha quatre entitats més que col·laboren i donen suport a la proposta, que són el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l'Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.

Com treballarà cadascuna de les entitats sòcies?

* L'Ajuntament de Manresa serà qui s'encarregarà de la coordinació, comunicació i difusió del projecte, i oferirà assessorament grupal i individual a persones emprenedores en l'àmbit sociosanitari.

* Sant Andreu Salut es responsabilitzarà de la creació i desenvolupament de l'Observatori de la Dependència i la Cronicitat del Bages.

* La Fundació Althaia posarà en marxa diferents eines TIC que, d'una banda, donaran suport en la presa de decisions en l'atenció a pacients amb malalties cròniques, i de l'altra, ajudaran a crear nous models de relació amb aquests pacients, que faran més eficient la continuïtat assistencial i potenciaran l'ús de la tecnologia mòbil per millorar la comunicació entre els professionals.

* La missió del centre tecnològic Eurecat és desplegar i validar un model i una solució d'atenció integrada, basat en medicina personalitzada i de precisió amb la voluntat de millorar l'atenció continuada i la qualitat de vida dels pacients, especialment gent gran amb condicions cròniques. El model també contempla desenvolupar tecnologia i estratègies d'hàbits saludables i nutrició personalitzada i posar en marxa eines de vigilància tecnològica per a la innovació aplicada a l’ecosistema.

* L'ICS de la Catalunya Central crearà un laboratori d'estadística i anàlisi de la dependència i cronicitat del Bages.

* La Fundació Universitària del Bages assajarà i posarà en pràctica eines innovadores i de transferència de coneixement, acceleració, suport econòmic i mentoria per a l'acompanyament i viabilitat de nous productes i serveis en salut i social.

* La Fundació AMPANS desenvoluparà eines TIC de difusió i serveis al voltant de la dependència i la cronicitat basades en aplicatius mòbils.

Segons informa l'Ajuntament, les accions del projecte (algunes de les quals ja en execució des del 2019) haurien d'estar enllestides abans d'acabar el 2022.

Amb quin pressupost compta el projecte?

El PECT BAGESS compta amb un pressupost total de 2.762.752,70 euros i una subvenció de 1.381.376,35€,  desglossats de la següent manera:
 
La proposta va ser presentada a finals de novembre de 2019 per l'Ajuntament de Manresa al programa de Projectes d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), finançat en un principi pel fons europeu FEDER. Després de diversos tràmits d'esmena, i del canvi de partides que va haver de fer el govern català en veure's obligat a destinar els diners del FEDER no assignats a les despeses provocades per la pandèmia, al final s'han aprovat els projectes més ben valorats, que seran finançats amb càrrec al pressupost de l'Administració de la Generalitat.

El projecte PECT BAGESS ha obtingut la cinquena millor puntuació, d'un total de 19 projectes aprovats i 9 denegats a tot Catalunya, i ha estat presentat per part de la Generalitat en diversos fòrums europeus com a exemple d'agenda compartida entre diverses administracions i ens del territori pel que fa a solucions innovadores i competitives aplicades a un àmbit concret, en aquest cas l'atenció sociosanitària.

 

Participació