Saps quantes (i quines) empreses del Bages estan a les portes d'obtenir el nou segell Biosphere?

L'acreditació en qüestió, que s'ha de renovar cada any, suposa una garantia per als turistes en matèria de qualitat i protecció de l'entorn natural, el patrimoni cultural i el desenvolupament local de la destinació

L'alberg de Castelladral és un dels establiments turístics que ja ha aconseguit el segell en altres ocasions
L'alberg de Castelladral és un dels establiments turístics que ja ha aconseguit el segell en altres ocasions | Bages Turisme
NacióManresa/AFT
19 de maig del 2021
Actualitzat a les 10:51h
Que més de trenta empreses de la comarca ostentin el segell Biosphere. Aquesta és la previsió de Bages Turisme de cara a finals del 2021. Biosphere és una acreditació que reconeix el compromís de les empreses amb la sostenibilitat tant a nivell de gestió interna com pel que fa al servei i producte turístic que ofereixen. Tot plegat, des d'una vessant responsable i respectuosa amb el medi ambient, la cultura, les condicions laborals, l'equitat de gènere i el retorn social i econòmic.

Amb la voluntat de donar un cop de mà a les diverses empreses que tenen l'objectiu d'aconseguir l'acreditació (que s'ha d'anar renovant anualment d'acord amb un manual de bones pràctiques que recull els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides) el Consell Comarcal del Bages s'ha adherit al programa Biosphere, turisme responsable, que, amb el suport coordinatiu de la Diputació de Barcelona, ofereix diverses sessions de formació perquè aquelles companyies que vulguin obtenir el Biosphere tinguin clar quins passos han de seguir.

Segons dades del Consell Comarcal, ara com ara hi ha 36 empreses que, d'una manera o d'una altra, estan interessades en aconseguir la distinció. D'aquestes, 10 hi optaran per primer cop i 26 treballaran per renovar-la. Tot plegat fa pensar que, tal com apunten les prediccions de Bages Turisme, a finals d'aquest 2021 el nombre d'empreses bagenques amb el segell Biosphere superarà la trentena. 

Segons el conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, "amb la crisi de la Covid, que ha impulsat a l'alça el turisme de proximitat, es fa més necessari que mai vetllar per un model turístic compromès amb la sotenibilitat mediambiental, que contribueixi a preservar el patrimoni natural i cultural de la nostra comarca i que, a la vegada, repercuteixi de manera positiva en l'economia i el desenvolupament local perquè els ciutadans del Bages en surtin beneficiats".

A més, des d'aquest any, les empreses amb el segell Biosphere podran obtenir, també, la certificació Safe Travels que expedeix l'Organització Mundial del Turisme i que reconeix la presència de protocols de seguretat davant la situació sanitària provocada per la Covid-19. Les empreses Biosphere poden afiliar-se gratuïtament a l'Agència Catalana de Turisme i al Cercle de Turisme de la Diputació de Barcelona. Pel que fa al Bages, el distintiu implica també l'adhesió al Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central.

Formacions telemàtiques

Les formacions ofertes per aconseguir l'acreditació Biosphere es faran, de moment, de manera telemàtica. No obstant, afirmen des de Bages Turisme, hi ha la voluntat de realitzar una sessió presencial a finals d'any si la situació sanitària ho permet.

Si bé és cert que normalment, per prendre part dels cursos, les empreses han de pagar una quota mínima de 80 euros si és el primer any que opten al segell i de 40 euros si el que volen és renovar-lo, enguany, i atesa la complicada situació derivada de la Covid-19, la Diputació de Barcelona no cobrarà quotes per a l'edició del 2021.

Biosphere, turisme responsable està finançat per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona i ja compta amb més de 1.000 empreses del conjunt de les comarques de Barcelona i Barcelona Ciutat que treballen la sostenibilitat amb el programa Biosphere.

Quines són les empreses del Bages amb segell Biosphere?

Hotels

* Hostal Abat Cisneros (Montserrat)

* Mas de la Sala (Sallent)

Allotjaments rurals

* El Mas de Castelltallat (Sant Mateu de Bages)

* Les Corts de Biosca (Sant Mateu de Bages)

* Cal Jepet de la Calsina (Castellbell i el Vilar)

* Mas Ribatallada (Artés)

Albergs

* Alberg de Castelladral (Navàs)

Cellers

* Heretat Oller del Mas (Manresa)

* Collbaix – Celler El Molí (Manresa)

* Abadal (Horta d'Avinyó)

Museus

* Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona

* Parc de la Sèquia – Museu de La Tècnica de Manresa

* Centre d’interpretació del Castell de Súria

Oficines de turism

* Oficina de Turisme de Súria

* Oficina de Turisme de Cardona

* Turisme Manresa

* Punt d'Informació Turística de La Sala de Sant Salvador de Guardiola

Restaurants

* Restaurant Cal Carter (Mura)

Turisme d'experiències

* Rutes Sílvia Rovira (Cardona)

* Guies BTT (Sant Joan de Vilatorrada)

* Freelance 4 events (Manresa)

Agències de viatges

* Bages terra de vins (Manresa)

* Tot Turisme (Sallent)

Comerç

* Ca la Pilar (Avinyó)

Productors locals 

* Formatgeria ecològica Làctics Artelac (Sant Vicenç de Castellet)

Altres serveis 

* Cooperativa Territoire (Sant Joan de Vilatorrada)

* Gparc (Artés)