La Fira Mediterrània s'implica en el Pla d'impuls de la dansa d'arrel tradicional

L'objectiu és estimular la creació a partir del llenguatge de la dansa afrontant nous reptes amb noves mirades i apropar-la a la ciutadania

Danda a l'Ametlla de Merola
Danda a l'Ametlla de Merola | Estefania Escolà
Redacció
29 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:19h
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha presentat aquest dijous el Pla d'impuls de la dansa d'arrel tradicional, acompanyada de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, i el director artístic de Fira Mediterrània, Jordi Fosas.

La presentació del pla, concidint amb el Dia Internacional de la Dansa, vol donar un nou impuls al sector de les danses tradicionals, format per 121 esbarts de tot el país i més de 6.500 dansaires, i a la represa de l'activitat vinculada a la cultura popular, un dels sectors més colpejats per la pandèmia. "Les nostres entitats han deixat, en bona part, de ballar. I la nostra responsabilitat com a Govern és treballar per revertir aquesta situació, perquè la música i la dansa tradicionals són elements que expliquen la societat que som".

La consellera ha destacat que "aquest pla emmarca la represa de l'activitat vinculada a la cultura popular" amb activitats d'aquest cap de setmana com la celebració de l'Aplecat a Nou Barris, la fogonada de Mataró,  la mostra a Sant Celoni o l'homenatge a Jordi Fàbregas a Sallent. "La cultura popular i l'associacionisme són un pilar bàsic del país", ha conclòs Ponsa.

El Pla d'impuls de la dansa d'arrel tradicional es reforça amb un pressupost 230.000 euros i noves accions que s'aniran desplegant fins al 2022. Està impulsat pel Departament de Cultura i Fira Mediterrània, i compta amb la complicitat de la Federació Agrupament d'Esbarts Dansaires, la Federació d'Ateneus de Catalunya, el Festival Ésdansa, el Festival Dansàneu i el Programa Mans de Catalunya Ràdio.

L'objectiu del pla és estimular la participació i la creació a partir del llenguatge de la dansa d'arrel tradicional; estimular els joves a afrontar nous reptes i a donar noves mirades al món de la dansa d'arrel; afavorir que els creadors emergents treballin amb la dansa d'arrel; promoure el circuit i l'exhibició de propostes artístiques d'esbarts i grups de dansa d'arrel; i afavorir la presència de la dansa d'arrel tradicional als mitjans de comunicació. El pla té quatre grans eixos: formació, creació, participació i exhibició.

La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, ha manifestat que "amb aquest pla volem generar idees, sortir de la zona de confort i dibuixar el futur de la dansa tradicional, que ha d'anar des de la base, des de tots els esbarts, però també buscant aquelles persones que han de ser les futures formadores i coreògrafes del país".

Pel que fa la participació, el director artístic de Fira Mediterrània, Jordi Fosas, ha explicat que "el que pretén el pla és també que la gent balli dansa tradicional, volem acostar-la a la ciutadania". En aquest sentit, Fosas ha explicat que "des de Fira Mediterrània obrirem a finals d'any una línia perquè els esbarts i els col·lectius de dansa d'arrel tradicional ens facin propostes de projectes que vagin destinats a estimular que la gent balli, i recuperar espais al carrer on la gent ho pugui fer".
 

Pla d'impuls de la dansa d'arrel tradicional by La muntanya russa on Scribd