Sant Jordi 2021

L'atapeïment habitual es transforma en cues inacabables en el primer Sant Jordi pandèmic a l'aire lliure

A Manresa, durant el matí, més de tres-mil persones han passat pels dos recintes que l'Ajuntament i la UBIC han habilitat al Passeig i a la plaça Sant Domènec

per Aina Font Torra , Manresa, 23 d'abril de 2021 a les 16:27 |
Diada de Sant Jordi 2021 a Manresa | AFT
La Diada de Sant Jordi es respira per tota la ciutat. No és només la zona del centre la que s'ha engalanat per a l'ocasió, sinó que hi ha hagut molts establiments de barris extranuclears que han aprofitat una de les festes més populars de Catalunya per guarnir-se i tenir més presència al carrer que de costum. I és que, a nivell comercial, en aquest primer Sant Jordi pandèmic a l'aire lliure, les normes eren molt clares i les limitacions, rigoroses i severes. Això ha provocat que la imatge d'un Passeig Pere III i una plaça Sant Domènec plenes a vessar de parades, de gent i de murmuri constant, s'hagi metamorfosat en una espècie de mercat limitat, molt més silenciós i exhaustivament controlat.

No hi havia més remei. Les instruccions de seguretat que l'alcalde de la ciutat va publicar fa dues setmanes de cara la Diada deixaven molt clar que només s'autoritzaria l'ocupació de la via pública, el dia 23 d'abril -i en espais perimetrats- a llibreters, editors i floristes professionals. Això s'ha traduit en una drastiquíssima reducció de l'oferta expositiva a la qual estàvem acostumats. És per aquest motiu que moltes botigues no especialitzades en llibres (però que en venen) i no professionals de les flors (però que en tenen estoc al seu local), han optat per muntar taules a l'exterior dels seus negocis; per això sembla que, enguany, Sant Jordi sigui a tot arreu i enlloc a la vegada, perquè l'oferta està molt repartida i perquè al centre neuràlgic on sempre hi havia hagut totes les parades possibles, aquest 23 d'abril només s'hi han trobat les més vinculades a la festivitat.
 

Diada de Sant Jordi 2021 a Manresa Foto: Aina Font Torra


Dos recintes tancats amb aforament limitat

Els dos recintes que des de l'Ajuntament de Manresa i la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) han habilitat per festejar el Sant Jordi són el tram del Passeig que va del Kursaal fins al final del Casino, i la plaça Sant Domènec. En tots dos espais hi ha un accés d'entrada i un de sortida, controlats per treballadores i treballadors de l'empresa First Control SL. Com a màxim, dintre del recinte del Passeig hi pot haver 100 persones; en el de la Sant Domènec, 120.

Aquesta limitació en l'aforament ha provocat, al llarg de tot el matí i el migdia, que es formessin cues de més d'un centenar de ciutadanes que volien entrar als espais perimetrats. "Com a màxim, el temps que s'han hagut d'esperar per accedir al recinte han estat 20 minuts", assegurava un dels encarregats de controlar l'entrada al tancat del Passeig, mentre que afegia que "de mitjana, entren 100 persones 'noves' cada mitja hora". A dos quarts d'una del migdia, havien passat pel recinte del Passeig 1370 persones. Pel de la Sant Domènec, un total de 1340.

FOTOS Diada de Sant Jordi 2021 a Manresa


Cues molt llargues i poc productives

Pel que fa al tram del Passeig, hi ha instal·lades quatre parades de llibreries; una editorial; el Pou de la Gallina, i el Viver Serra de Viladordis, l'únic establiment que ven roses. "La majoria de la gent que entra al recinte ho fa per comprar roses, i com que només hi ha una parada que en vengui, es creen cues llarguíssimes que impedeixen que pugui entrar més gent", lamentava Anna Roca, de la Llibreria Papasseit, que confessava que "a mi, tot plegat se'm fa molt estrany: les persones baden molt menys que abans i van més per feina, suposo que perquè com que saben que hi ha gent a fora fent cua per entrar, els sap greu que s'esperin gaire".

Així mateix, afirmava que "molta gent m'ha dit que aniria a comprar directament a la llibreria perquè es volen estalviar les cues"; una sentència que també ha validat Gabriel Villegas, un dels manresans que aquest matí ha sortit a fer el volt: "jo, els llibres que volia, ja els vaig anar a comprar fa un parell de dies", deia. "Aquí, la sensació que tinc és que no hi ha gaire màgia, l'ànima del Sant Jordi no s'hi respira; suposo que per això la gent prefereix anar directament a la botiga i adquirir les lectures allà".
 
A la plaça Sant Domènec, tot i gaudir d'un espai més ampli i diàfan, també hi ha hagut llargues cues per a accedir-hi. En el recinte en qüestió s'hi troben parades d'una llibreria; de dues floristeries, i de tres segells editorials, un dels quals, Tigre de Paper. Marc Garcés, editor del segell en qüestió explicava que "tot i les restriccions, que ho dificulten una mica més tot, el dia està anant bé". No obstant, assenyalava, "el que més greu em sap és que enguany s'ha perdut aquella actitud tan típica de Sant Jordi d'anar badant, xerrar amb la gent, comentant la jugada... És una pena perquè s'ha diluït molt l'essència de Diada popular", concloïa. 


Pel que fa als paradistes de roses, des del Viver Serra calculen que en vendran un total de 10.000, mentre que des de la floristeria Rosa de Jericó preveuen que seran prop de 3.500. Que quin és el color més venut? "El vermell, com sempre; això no canvia", somreia Joan Serra, de Viver Serra, que afegia que "la segona guanyadora d'aquest any és la rosa blanca, en homenatge als sanitaris". 


Les parades a la via pública d'aquest Sant Jordi tan atípic tancaran a les nou del vespre.
 

Gent fent cua per entrar al recinte habilitat de la plaça Sant Domènec de Manresa Foto: AFT
 

Participació