La Ponència d'Energies Renovables veu inviable el camp fotovoltaic d'ICL al runam del Cogulló

L'organisme al·lega que el projecte és "incompatible" amb el planejament vigent

El Cogulló de Sallent
El Cogulló de Sallent | Estefania Escolà
Redacció
10 d'abril del 2021
Actualitzat a les 11:53h
La Ponència d'Energies Renovables de la Generalitat considera "no viable" el projecte de l'empresa minera ICL Iberia d'instal·lar un gran parc solar fotovoltaic al runam del Cogulló. La raó es deu al fet que és "incompatible amb els plantejaments urbanístics vigents." El projecte Cogulló Solar Plant, preveia aprofitar la cara sud del dipòsit salí per instal·lar-hi set parcs amb una superfície de 12,5 hectàrees i una capacitat de producció continua de 30 megawatts. El cost d'execució del projecte, que preveia assumir íntegrament ICL Iberia, era d'uns 18 milions d'euros.

Segons la Ponència d'Energies Renovables, el projecte és incompatible amb l'article 102 del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) que estableix que en els sòls classificats com a no urbanitzables –com és el cas del runam- no es poden desenvolupar altres usos que els específicament permesos. També amb l'article 196 del POUM de Sallent, que determina que únicament s'admet la instal·lació en sòl no urbanitzable de sistemes de captació d'energia solar fotovoltaica en la qualificació de zona agrícola i "amb uns requisits que tampoc són els que es donen en el parc solar proposat".

Altres arguments que utilitza la Ponència és que, d'acord amb el Pla director urbanístic de l'activitat minera al Bages, el Cogulló es troba actualment en la fase 2 de reducció i restauració, per la qual cosa els usos i activitats admesos "han de tenir com a finalitat la retirada del runam salí".

Viabilitat ambiental i energètica

Tot i tombar el projecte per ser inviable urbanísticament, la Ponència també ha analitzat la viabilitat des del punt de vista ambiental, agrícola i energètic. En tots tres àmbits, la proposta complia amb els requisits.