La propietat es compromet a restaurar, senyalitzar i replantar la zona que va fer talar a la riera de Rajadell

Meandre celebra haver arribat a un acord amb la propietat del terreny i l'Ajuntament de Rajadell després de la tala massiva de novembre passat, però es mostra molt crítica amb la gestió de l'ACA

La Girada, vora la riera de Rajadell
La Girada, vora la riera de Rajadell | Meandre
Redacció
21 de març del 2021
Actualitzat a les 20:45h
Gràcies a l'entesa entre l'Ajuntament de Rajadell i Meandre amb la propietat, el tram d'Itinerari de la riera de Rajadell i bosc de ribera afectats per la tala d'arbres de novembre passat, aquesta es farà càrrec de la despesa de restauració i senyalització del corriol i del projecte de replantació d'exemplars de bosc de ribera.

Meandre celebra poder tancar aquest afer positivament. L'entitat recorda que el conflicte sorgeix quan l'empresa de neteja i aprofitament forestal contractada, i l'Agencia Catalana de l'aigua (ACA) no tenen en compte el pla tècnic de gestió forestal vigent ni el POUM de Rajadell, documents pels quals l'estreta franja de bosc de ribera entre el camp de la Teula i la riera havia de quedar preservada de la tala. L'empresa havia realitzat una tala i intervenció que deixava la zona totalment desso0lada.

Analitzada la documentació demanada a l'ACA i al Centre de la propietat forestal (CPF) per assessors forestals i experts en medi ambient, Meandre va presentar les conclusions a l'Ajuntament de Rajadell com a part afectada. L'alcalde, Joan Carles Lluch, el regidor Sergi Garcia i els tècnics van coincidir amb les conclusions de l'associació: El bosc de ribera s'havia de d'haver preservat.

Reunits el 16 de març Ajuntament, Meandre i la propietat, van acordar que aquesta es faria càrrec de la despesa de restauració i senyalització del corriol i del projecte de replantació d'exemplars de bosc de ribera. Meandre fa públic que aquest no ha estat el primer acord amb la propietat: L'any 2009, la propietat va acceptar el traçat que havia proposat Meandre de l'Itinerari de Natura i Modernisme i va col·laborar amb la publicació de la primera edició del llibre; l'any 2015 va demanar el parer a Meandre respecte al redactat d'un Pla forestal que projectava una pista forestal de 5 metres d'amplada al llarg del corriol de la Font de la Girada i la pista no es va fer. La restauració de la presa, del molí i de la mateixa Font de la Girada són altres aspectes positius de la gestió de la finca en els últims 10 anys, exposa Meandre.

Meandre recorda que al Bages, els boscos inserits en el mosaic agrícola i forestal no han de reduir-se en extensió perquè l'ombra dels arbres més alts pugui disminuir la productivitat del camp. Els camps i boscos del mosaic bagenc juguen un paper clau en la conservació de tots els ecosistemes inclosos els fluvials. Camp i natura han de conviure.

Finalment, Meandre mostra la seva preocupació "per la deixadesa i manca de professionalitat demostrada en aquest cas per l'ACA". "És preocupant que es doni un permís de tala sense tenir en compte les directrius del Pla tècnic de gestió forestal aprovat, ni les directrius del POUM de Rajadell, ni del PDU del Bages", exposa. "Sembla que l'objectiu de l'Agència sigui tan sols que la llera i la riba estiguin netes per a que corri l'aigua. Què tant fa que l'ecosistema madur, el bosc de ribera, i els seus organismes hi perdin la vida. En aquest sentit considerem clau que el nou Govern de la Generalitat restauri la conselleria de Medi Ambient, i que des de les administracions s'actuï en conseqüència amb les preocupants conclusions de l'estat de la Natura al nostre país", conclou.