El TSJC manté en llibertat els tres condemnats per la violació en grup d'una menor a Manresa el 2016

Els magistrats valoren que els acusats han estat sempre a disposició del tribunal i no hi veuen risc de fugida

Un dels acusats sortint de l'Audiència de Barcelona quan s'hi va celebrar el judici
Un dels acusats sortint de l'Audiència de Barcelona quan s'hi va celebrar el judici | Gemma Aleman
Redacció
19 de març del 2021
Actualitzat a la 13:05h
Els tres magistrats de la secció 22 de l'Audiència de Barcelona han acordat desestimar la petició de la fiscalia que demanava l'ingrés a presó de tres dels membres de la coneguda com a Manada de Manresa, condemnats a penes d'entre 10 i 12 anys de presó per la violació en grup d'una menor de 14 anys el 2016. Els magistrats consideren que els acusats han estat "en tot moment" a disposició del tribunal "complint les mesures cautelars". 

Tampoc creuen que hi hagi "risc de fugida", ja que consideren que els acusats estaven exposats a una pena major abans que el TSJC refermés la condemna per abús i no per agressió sexual. Les defenses dels acusats han presentat recurs al Suprem per rebaixar la pena, mentre que Fiscalia ja ha donat per bona la sentència per abusos.

La Fiscalia i la defensa de la víctima van demanar aquest dimarts 16 de març en una vista breu a l'Audiència de Barcelona que es dictés l'ingrés a presó per a tres dels condemnats per la violació en grup a Manresa de l'any 2016. El ministeri públic va demanar l'empresonament pel risc de fuga dels condemnats, ja que dos dels integrants del grup van fugir el desembre de 2019 i tenen una ordre de cerca i captura internacional.

Ara, però, els magistrats de la secció 22 de l'Audiència han emès una interlocutòria en què decideixen mantenir la situació actual dels processats i, per tant, no sol·licitar el seu ingrés a presó. En el seus escrits, els magistrats asseguren que els acusats han estat sempre a disposició del tribunal i han complert les mesures cautelars sense cap incidència. A més, creuen que no hi ha risc de fugida, malgrat que dos dels processats sí que estan fugits.

El tribunal sí que manté les mesures cautelars ja imposades anteriorment com són la compareixença periòdica dels condemnats al jutjat més proper, la retirada del passaport i la prohibició de sortida del territori espanyol i la prohibició d'acostar-se a la víctima.

El passat mes de febrer el TSJC va confirmar la qualificació dels fets com a abusos i no com a agressió sexual, tal i com demanava la Fiscalia i la defensa de la víctima. Tant Fiscalia com la defensa de la víctima ja han anunciat que no presentaran recurs al tribunal Suprem, però sí que ho faran les defenses dels acusats, que continuen mantenint la seva innocència.

Els fets

Els fets van passar el 26 d'octubre de 2016 en una festa celebrada en un edifici abandonat entre la zona universitària i el Poal de Manresa. Un dels acusats va endur-se la noia a una habitació, la va violar i va convidar als altres a fer el mateix que ell.

El judici a l'Audiència Provincial i la posterior sentència va provocar la indignació dels col·lectius feministes que es van manifestar a Manresa i a altres ciutats del país i fins i tot de l'Estat. Inicialment la Fiscalia els va acusar d'un delicte d'abús sexual amb penetració i posteriorment va canviar la seva imputació a agressió sexual degut a la intimidació que van exercir els acusats. El tribunal no va acceptar aquest argument i només els va condemnar per abusos.

En els posteriors recursos al TSJC, la pena no va variar i el tribunal només va augmentar la indemnització de 12.000 a 60.000 euros.