Una moció de suport a les persones trans posa sobre la taula la falta d'una unitat de trànsit a Manresa

Luca Marín, de l'Aldarull, destaca que no tenen acompanyament institucional i que s'han de recolzar en l'entitat o en persones a títol particular

Luca Marín, de l'Aldarull, durant la seva intervenció el el ple de Manresa
Luca Marín, de l'Aldarull, durant la seva intervenció el el ple de Manresa | Pere Fontanals
19 de març del 2021
Actualitzat a les 16:58h
"El servei de trànsit de Manresa no funciona, i les persones que fan el pas han de confiar en l'acompanyament que fan psicòlegs de gènere a l'Aldarull o, fins i tot, persones a títol individual, com jo mateix". El ple de l'Ajuntament de Manresa ha debatut aquest dijous per primera vegada a la seva història una moció sobre les persones trans a instàncies d'ERC i Junts per Manresa que han presentat una moció a favor del ple reconeixement dels drets del col·lectiu i en suport d'una llei trans.

La moció, proposada als ajuntaments per la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya, vol fer força al govern de l'Estat per a l'impuls d'una nova llei transgènere després que diverses persones s'hagin concentrat a les portes del Congrés de Madrid i s'hagin declarat en vaga de fam davant dels dubtes que han mostrat certs sectors del PSOE davant la seva aprovació.

El debat de la moció ha permès la participació des del públic de Luca Marín que, a banda d'agrair el gest dels grups del govern municipal per portar-la a debat, no ha desaprofitat l'ocasió per denunciar els retards "de més de tres anys" en l'obertura d'una unitat de trànsit a Manresa. "Les persones que han de fer el trànsit necessiten un professional de la psicologia de gènere que ara mateix no troben enlloc de Manresa" ha denunciat Marín. "Estem insistint al Servei Català de la salut sobre l'obertura de la unitat".

Manresa té aprovada la creació de la unitat de trànsit i ha preparat el personal que ha de ser-hi, "però encara no ha arribat el pressupost per portar-la a terme", s'ha lamentat la regidora de feminisme i LGTBI Cristina Cruz. Cruz també s'ha ofert a reunir-se amb l'Aldarull "quan calgui" i a mantenir més contacte, després que Marín li hagués retret la seva inaccessibilitat.

Més crítica s'ha mostrat la regidora de Fem Manresa Gemma Boix que directament ha responsabilitat l'orde de Sant Joan de Déu, que forma part del patronat d'Althaia, d'aquesta demora. "S'oposen a l'avortament i segur que també s'oposen al trànsit", ha afirmat, "què faran ara que s'ha aprovat, avui mateix, la llei de l'eutanàsia? S'aplicarà a Manresa?", s'ha preguntat retòricament. "Han d'expulsar l'orde del patronat d'Althaia", ha reclamat.

La moció s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte el PSC, que s'ha abstingut per la referència de la moció a la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, que, segons recull va assegurar que aquesta proposta "posa en risc els criteris d'identitat de la resta de 47 milions d'espanyols".